Unkarissa tuli voimaan uusi perustuslaki kaksi vuotta sitten. Siinä oli monia kiistanalaisia pykäliä. Perhe-käsite rajoitettiin vain avioliitossa oleviin heteroperheisiin ja yksinhuoltajaperheisiin. Sateenkaariperhe ei enää ollut perhe. Perustuslakituomioistuin ei hyväksynyt perhe-käsitteen kaventamista heteroperheisiin. Maata johtava Fidesz-puolue teki nopeasti ratkaisunsa: perustuslakituomioistuimelta kavennettiin valtaa. Heteroperhe palasi taas maaliskuussa perustuslakiin - perustuslain muutoksena. Samalla nuijittiin monta muutakin kyseenalaisena pidettyä kohtaa takaisin perustuslakiin. Entiset perustuslakituomioistuimen päätökset "nollattiin". Nyt on epäselvää, miten käy rekisteröidylle parisuhteelle, kun aikoinaan perustuslakituomioistuin totesi sen lailliseksi. Muuttuuko se "laittomaksi"?
Maata johtaa kovalla kädellä yksi puolue: populistis-kristillinen ja samalla oikeisto-keskustalainen Fidesz. Pääministerinä on Viktor Orban. Oppositio pitää häntä yksinvaltaisena "Diktator Orbanina". Viime päivinä Unkarin hallitus ja EU-komissio ovat olleet napit vastakkain. EU:ssa on luettu perustuslain viimeisimpiä muutoksia ja mietitty, noudattaako Unkarin perustuslaki EU:n arvoja. Menneellä viikolla komissaari ja varapresidentti Viviane Reding (luxemburgilainen konservatiivi) arvosteli perustuslain muutoksia, ja se synnytti Unkarissa panettelukampanjan Redingiä vastaan. Myös EU-uutisia julkaiseva European Voice julkaisi unkarilaisten arvostelun Redingiä vastaan. Apuun tuli Barroso, joka ilmoitti, että komissio on yksimielisesti huolestunut Unkarin perustuslaillisesta tilanteesta. Asiasta kertoi mm. Hesari pari päivää sitten.
Ensi keskiviikkona EU-parlamentti keskustelee Unkarista. Unkarin Fidesz-puolue kuuluu parlamentissa Euroopan kansanpuolue -nimiseen ryhmään. Se on EU:n suurin ryhmä, ja siihen kuuluvat myös Suomesta Kokoomus ja Kristillinen liitto sekä Saksasta CDU eli Merkelin puolue. Tämän aamun uutinen on, että Euroopan kansanpuolueen johto pitää kokousta Dubrovnikissa. Unkarin Fidesz ei ole lähettänyt sinne edustajaansa. Jotain on tapahtumassa. Lehtitiedot kertovat, että jos Unkari ei alistu EU-parlamentin ensi keskiviikon päätöslauselmiin, Fidesz erotetaan kansanpuolueen ryhmästä. Aikaa on viikko. EU:n otteet alkavat koventua. Omaa tietään kulkeva Unkari saattaa joutua paitsioon.
EU:ssakin ilmeisesti nähdään, että vanhojen diktatoristen hallitsemistapojen aikakausi on ohi. Yksi puolue ei voi yksinään johtaa maata muita kuuntelematta. Ei voi olla niin, että kun osassa EU:ta esim. avioliittolainsäädäntö vapautuu, joissakin EU:n osissa lainsäädäntöä kiristetään. Monissa muissakin kysymyksissä ollaan ristiriitatilanteessa: esim. kuolemanrangaistus ja aborttikielto (monet unkarilaiset konservatiivit haluavat ne takaisin).
Unkarin hallitus on käynyt informaatiosotaan omien toimiensa puolesta. Suurlähetystöt lähettävät uutiskirjeitä viikottain mm. Suomessa, ja niissä puolustellaan Unkarin hallituksen toimia. Hallituksen tiedottaja Ferenc Kumin päivittäin kommentoi ja "korjailee" maailmalla käytyä keskustelua. Tänä aamuna hän taas vaatii, että kun Unkarista kirjoitellaan, väitteiden on perustuttava "faktoihin" eikä mielipiteisiin. Mutta hän jatkuvasti unohtaa, että ei ole absoluuttisia faktoja, vaan tosiasiat ovat erilaisia eri ihmisille. On fakta, että Unkari perustuslaissaan suojelee erityisesti heteroperheitä, mutta on myös fakta, että muunlaisissa perheissä elävät joutuvat epäedullisempaan "kakkosluokkaan" ja kokevat tilanteen vaikeana.
Tiedottajan blogi: uskokaa vain faktoja
http://ferenckumin.tumblr.com/
Poliisi on kieltänyt Budapestin Pride-paraatit monena vuonna, mutta oikeusistuin on kumonnut kiellot. Tällä viikolla syntyi outo tilanne, kun äärioikeistolainen ja juutalaisvastainen motoristijärjestö ilmoitti pitävänsä prätkämarssin ympäri Budapestia juutalaisten juhlapäivänä huhtikuun 21. päivänä. Motoristimarssi kulkee mm. Budapestin synagoogan ohi, ja motoristien teemana on "Lisää kaasua!". Pääministeri ilmoitti, että marssi kielletään. Ja se kiellettiin. Unkarin pääministeri ei ole mikään putin, joka veljeilee motoristijengin kanssa. Mutta eurooppalaiseen demokratiaan ei kuulu, että pääministeri määrää mielenosoituksista. Nyt asia menee oikeuteen, ja saa nähdä, miten käy.
Myös pride-marssien yhteydessä vastustajat vaativat useana vuonna kaasua: "Kaasua homoille". Viime kesänä vaatimusta tehostettiin vaatimalla homoille hirttosilmukoita.