Homopari ja adoptiolapsi

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 2

Berliiniläiset Patrick Tucholski ja Mike Gürgen ja heidän yli nelivuotias Vuyo-adoptiopoikansa eivät mahdu Treptow-Köpenickin kaupunginosan viranomaisten perhekäsitykseen. Patrick ja Mike elivät vuonna 2009 eteläafrikkalaisessa Kapkaupungissa, kun heille myönnettiin adoptiolapsi. Sellainen on Etelä-Afrikassa sallittua. He olivat silloin vielä avoliitossa, ei rekisteröidyssä parisuhteessa tai avioliitossa. Lapsen äiti oli lähtenyt tiehensä synnytyssairaalasta ja kadonnut heti lapsen synnyttyä ja lapsi jäi orvoksi. Lapsi oli puolivuotias, kun homoparin adoptio vahvistettiin. Jo puolitoista vuotta aikaisemmin viranomaiset olivat tutkineet heidän adoptiokelpoisuutensa. Etelä-Afrikan olosuhteet ovat kuitenkin rauhattomat, ja sen jälkeen kun he olivat joutuneet ryöstön kohteiksi, he päättivät palata kotimaahansa Saksaan. Lähetystö antoi pojalle tilapäisen passin.

Berliinissä he asettuivat asumaan kaupungin itäiseen osaan Treptow-Köpenickiin. Perheoikeus hyväksyi miesten adoption. Ongelmat syntyivät, kun miehet halusivat poikansa väestörekisteriin. Siihen Treptow-Köpenickin maistraatti ei suostu, ja lisäksi siellä kieltäydytään hyväksymästä lapsen kansalaisuutta saksalaisena. Maistraatti ilmoitti, että Etelä-Afrikassa hyväksytty adoptio ei sovi saksalaiseen järjestelmään. Miehet eivät olleet adoptiohetkellä naimissa keskenään, joten saksalaisen käsityksen mukaan he eivät voi yhdessä adoptoida. Maistraattia ei kiinnosta se, että berliiniläinen perheoikeus on hyväksynyt adoption.

Nyt on jouduttu siihen tilanteeseen, että ylempi oikeusaste alkaa selvittää tapausta. Treptow-Köpenckin paikallinen pormestari puolusta maistraatin toimintaa. Se voi toimia vain olemassa olevan lain mukaan. Mitään homofobiaa ei tässä asiassa ole. Lapselle ei voida antaa tarvittavia henkilöpapereita ja tunnuksia, kun edes hakupapereissa ei ole omaa kohtaa tällaista tapausta varten. Ylempi oikeusaste joutuu nyt asian ratkaisemaan.

http://www.tagesspiegel.de/berlin/adoptionsrecht-fuer-homosexuelle-zwei-maenner-duerfen-nicht-eltern-sein/7814826.html


*****

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lainsäädäntöjen erilaisuus aiheuttaa outoja tilanteita myös EU:n sisällä. Ruotsissa avioliittoon vihitytyn mies- tai naisparin avioliitto muuttuu rekisteröidyksi parisuhteeksi, kun he muuttavat Suomeen. Kaikki eivät sellaista hyväksy, koska rekisteröidyssä parisuhteessa on oikeuksia rajoitettu avioliittoon verrattuna, ja lisänä on sosiaalinen leima: homojen liitto.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Onnellinen mies
  • 27.2.2013, 15.16
Zwei Männer dürfen nicht Eltern sein -uutisen luettuani minua kiukuttaa, nolottaa ja hävettää se, että Euroopan Unionissa ei edelleenkään näitä asioita koskevia lakeja ole saatettu yhteneväisiksi. Euroopassa puhutaan juhlapuheissa lasten oikeuksista samalla kun niiden toteuttaminen jää käytännössä pelkiksi puheiksi. Suhteessa toisiinsa, yhteiskuntaan ja ympäristöönsä elävien mies- ja naisparien oikeudet perheenä, lasten huoltajina ja kasvattajina on toden totta syytä saada mitä pikimmin ajantasalle. On julmaa vääryyttä ja ihmisraakuutta olla myöntämättä lapselle oikeutta hänen rakastamiin, hänestä huolehtiviin ja häntä turvaaviin läheisiin, jotka arvostavat, rakastavat ja kunnioittavat lasta, sekä mahdollistavat hänelle elämän turvallisen rakentumisen kohti hänen tulevaisuuttaan. Tämän aikakauden ja ainakin suomalaisen kulttuurin häpeä on homoseksuaalien syrjintä ja epäarvoinen kohtelu yhteiskunnan jäseninä.

Kaikesta mielestäni, sielustani ja sydämestäni toivon Patrick´ille, Mike´lle ja Vuydo-pojalle ja heidän asialleen myönteistä ratkaisua. Samalla toivon, että ei kenenkään enää tarvitsisi joutu moiseen, nykyaikaan päivittämättömien lakien, epäinhimilliseen pyöritykseen.
  • 2 / 2
  • Onnellinen mies
  • 27.2.2013, 15.53
Korjaus: Suhteessa toisiinsa, yhteiskuntaan ja ympäristöönsä vastuullisesti elävien mies- ja naisparien oikeudet perheenä, sekä lasten huoltajina ja kasvattajina, on toden totta syytä saada mitä pikimmin ajantasalle.