Asteroidi Frankkameny muistuttaa amerikkalaisesta tähtitieteilijästä ja gayaktivistista

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Kanadalainen astronomi Gary Billings löysi vuonna 1999 pikkuplaneetan 40463. Nyt löytäjä on antanut asteroidille nimen "Frankkameny" amerikkalaisen astronomin ja gayaktivistin muistoksi. Frank Kameny erotettiin armeijan tähtitieteilijän virasta vuonna 1957, kun poliisi oli pidättänyt hänet cruising-tilanteessa. Kameny vei asian Korkeimpaan oikeuteen saakka, mutta hävisi. Se oli Amerikan historiassa ensimmäinen kerta, kun joku kävi oikeustaistelua homoseksuaalien oikeuksista. Armeijassa tarvittiin siihen aikaan tähtitieteilijöitä mm. paikanmääritysmenetelmien kehittämiseen.

Myöhemmin Kameny oli perustamassa ensimmäistä homo-oikeuksien puolesta toimivaa järjestöä, Mattachine Societya. Washingtonissa oli Valkoisen talon edessä ensimmäinen mielenosoitus huhtikuun 17. päivänä 1965. Vuonna 1971 Kameny oli ehdolla kongressiin ensimmäisenä avoimesti homona ehdokkaana. Sodomia-lait poistettiin vasta vuonna 1993.

Kun Obama virallisessa tilaisuudessa lopetti armeijan "Don't ask, don't tell" -toimintaperiaatteen, Kameny istui kunniavieraana ensimmäisessä penkkirivissä. Joitakin vuosia aikaisemmin hallitus oli pyytänyt anteeksi Kamenyn erottamista ja hän sai Theodore Rooseveltin palkinnon. Washingtonissa yksi katu nimettiin hänen mukaansa. Kun Kameny viime vuonna kuoli, San Franciscossa Castron alueella liehui valtava sateenkaarilippu puolitangossa yhden vuorokauden ajan.

http://ranneliike.net/teema/usa--frank-kameny-on-kuollut?cid=10&aid=6208


Kansainvälinen tähtitieteellinen yhdistys päätti 3. heinäkuuta 2012 nimetä vuonna 1999 löydetyn pikkuplaneetan eli asteroidin Frankkamenyksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Pikkuplaneetta kiertää aurinkoa kaukana Marsin radan ulkopuolella. Rata on kohtalaisen pyöreä, joten asteroidi ei ainakaan lähitulevaisuudessa eksy maan kiertoradan läheisyyteen.Törmäysvaaraa siis ei ole. Se ei käy myöskään Jupiterin läheisyydessä. Jupiter voisi singota pikkuplaneetan uudenlaiselle radalle. Monet pikkuplaneettojen törmäykset kuuhun näkyvät edelleen suurina kraatereina. Törmäysjälkiä löytyy myös maapallolta. Viime aikoina vain muutama suurikokoinen meteori on viistänyt läheltä maapallon ohi.

Frankkameny-asteroidin kiertoaika auringon ympäri on 4,6 vuotta. Juuri nyt asteroidi on Vaa'an tähdistössä, noin vaaksan päässä kirkkaasta Antares-tähdestä. Se on himmeä eikä näy harrastajan pikkukaukoputkilla. Se löytyi valokuvista, joissa taivaan himmeitä kohteita etsittiin pitkillä valotusajoilla. Kun etäiset tähdet näkyivät pisteinä, pikkuplaneetta ehti liikkua ja muodosti kuvaan juovan.

Pikkuplaneetan löytäjällä on 10 vuotta aikaa nimetä löytönsä. Muussa tapauksessa se saa vain virallisen koodinimen. Pikkuplaneettoja on runsaasti Marsin ja Jupiterin välisellä alueella. "Kivimurskan" synnystä on keskusteltu jo pitkään. Onko siellä ollut isompi planeetta, joka on jostain syystä räjähtänyt palasiksi? Jotkut pikkuplaneetat ovat lähes Kuun kokoisia ja näkyvät ajoittain paljain sillmin. Ne eroavat kiintotähdistä vain siinä, että ne päivittäin liikkuvat pienen matkan etäisiin kiintotähtiin nähden. Elokuussa näkyy pikkuplaneetta Pallas.

Tähtitieteilijöiden ja harrastajien LGBT-ryhmät


Viimeistään nyt on jälleen aika kysyä, milloin syntyy Suomeen tähtitieteestä kiinnostuneiden HLBTI-ryhmä. Monet kiinnostuvat tähtitieteestä jo kouluaikoina, ja tällaiset ryhmät olisivat hyödyllisiä nuorten ihmisten identiteetin kannalta. Nykyään vakavasti otettava tieteellinen ura on jo mahdollista homoille ja lesboille. Maailmalla on tällaisia verkostoja, ja niistä löytyy tietoa esim. googlettamalla vaikkapa hakusanoilla " lgbt group astronomy". Tässä yksi artikkeli:

http://www.wired.com/wiredscience/2008/01/space-the-final/


Tähtitieteellinen yhdistys Ursa järjestää jälleen tähtitieteen harrastajien päivät kahden viikon päästä Salossa. Siellä voi käydä vaikkapa kuuntelemassa esitelmiä ja katselemassa harrastajien aikaansaannoksia. Päiväkäynti maksaa 5 euroa.

https://www.ursa.fi/wiki/Cygnus2012/Ohjelmasta



Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!