Venäjän ortodoksikirkolla tiukan kielteinen asenne homoavioliittoihin

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 5

Venäjän ortodoksikirkon ja Suomen luterilaisen kirkon väliset suhteet riippuvat jälkimäisen suhtautumisesta homoavioliittoihin. Ortodoksit ovat ehdottomasti liittoja vastaan.

Arkkipiispa Leo, arkkipiispa Kari Mäkinen ja piispa Teemu Sippo tapasivat Moskovassa Venäjän patriarkka Kirillin 13.6.2012. Venäläiset nostivat keskusteluun suhtautumisen samaa sukupuolta olevien liittoihin. Venäjän ortodoksikirkko pitäytyy tiukasti raamatulliseen opetukseen. Kirkko ei voi siunata sellaisia suhteita, koska ne ovat ortodoksikirkon mielestä syntiä.

On varsin selvää tuon tapaamisen perusteella, että jos Suomen luterilainen kirkko hyväksyy homoavioliitot, välit Venäjän ortodoksikirkkoon viilenevät taikka katkeavat kokonaan.

Tapaamisesta uutisoi verkkolehti ortodoksi.net.

*************

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjän ja Suomen ortodoksikirkkoja hyvin tunteva henkilö kommentoi uutista niin, että patriarkka Kirill on "valistunut ja fiksu mies, mutta asemansa vanki". Tämä lausunto tarkoittaa sitä, että tiukat kannat Suomeen päin eivät välttämättä ole aidosti hänen omia mielipiteitään. Hän kirkon johtajana joutuu puhumaan kirkon yleisellä äänellä tai hän ei ole kirkon johtaja.

Hänet valittiin kirkon johtoon vuonna 2009. Vanhoilliset piirit vastustivat valintaa, koska Kirill on pyrkinyt saamaan hyvät suhteet myös Vatikaaniin. (Wikipedia)

Haastattelemani henkilö mainitsi käsityksenään, ettei homous ole aivan vieras asia myöskään Venäjän ortodoksikirkon papistolle.

Ortodoksi.netin uutinen tapaamisesta

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Edistys ei assosioidu taantumu
  • 20.6.2012, 21.36
Vaan miksi Suomen luterilaisella kirkolla pitäisi ollakaan mitään suhteita Venäjän ortodoksikirkkoon? Suomen ortodokseihin on varmaan hyvä ylläpitää keskustelusuhdetta, mutta Venäjän ortodoksit ovat minusta samalla tasolla esim. roomalaiskatolisen kirkon kanssa eli jääneet ajatustensa kanssa menneisyyteen, eikä heihin assosioituminen ole mikään plussa.
Tästä uutisesta on tullut lisää kommentteja. Henkilö, joka tuntee eri kirkkokuntien tilanteita, kuittasi Kirillin kannanoton yhdellä sanalla: "sisäpolitiikkaa".

Venäjän ortodoksikirkon kannanottojen merkitystä Suomen luterilaiselle kirkolle hän piti vähäisinä.