Suomensukuisten udmurttien esiintyminen Venäjän euroviisuedustajina nostaa kieliryhmää esille Euroopassa. HLBT-udmurttien tilanne ei ole Venäjän olosuhteissa erityisen huono, mutta kyse on kuitenkin vähemmistön vähemmistöstä.
Udmurtian tasavallan pääkaupungin Izhevskin udmurtinkielisien homojen kohtauspaikkoihin kuuluu diskokerho. Arkisin se toimii kahvilana ja baarina, mutta viikonloppuisin diskona. Paikalliset luonnehtivat asiakaskuntaa vaihtelevaksi. - Aika pailjon homoja, mutta myös etenkin heteronaisia, jotka viihtyvät, kun miehet eivät ole häiritsemässä..
Paikan nimenä oli aiemmin Money Honey. Vuosi sitten sinne ilmestyivät miliisit ja kyse oli ainakin anniskelun valvonnasta. Sen jälkeen nimi vaihtui, se on nyt Lucky Land, mutta omistaja on edelleen sama. Ovella on turvamiehet ja laukut tarkistetaan, jotta omia juomia ei tuoda.
Vielä jokin vuosi sitten Izhevskin udmurttihomot tapailivat pienissä kahviloissa tai diskoissa sillä periaatteella, että sisään yleensä pääsi vain jonkin jo sisällä olleen tutuksi tunnistettuna. Tiloja oli kuitenkin joskus vaikea saada, koska kaikki eivät halunneet asiakkaikseen. Paljon tavattiin myös puistoissa. - Siis keskustelua varten, korostettiin Ranneliikkelle.
Udmurttien yhteydet Suomeen avautuivat Neuvostoliiton romahdettua. Suomi aloitti julkisrahoitteisen tukitoiminnan. Siihen kuuluivat pitkään myös koko Venäjän alueella kuuluneet viikottaiset radiolähetykset, Suomesta lyhyillä aalloilla ja netissä. Suomesta tuettiin myös udmurtinkielisten oppikirjojen saatavuutta.
Kieli- ja kansatieteiden piirissä udmurttien kielen ja perinteen tuntemus oli Suomessa säilynyt läpi neuvostoajan, mutta viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Suomeen on päässyt opiskelemaan. Vuonna 2008 valmistui udmurttilais-suomalainen sanakirja, jota nyt valmistellaan toisin päin.
Pääkaupunki Izhevsk tunnettiin neuvostoajan loppuvuosina nimellä Ustinov. Nimi tulee puolustusministeri Ustinovista, joka oli taustaltaan udmurtti. Suomessa nimeen liittyy synkkä lisäkaiku 70-luvun loppuolen lopulta menestyksellisesti torjutusta ehdotuksesta yhteisistä suomalais-neuvostoliittolaisista sotaharjoituksista.
Etenkin suomalais-ugrilaista kielitiedettä opiskelleita on vieraillut paljonkin Udmurtiassa. Suomalaista opiskelijoiden turistiryhmää odotettiin kaupunkiin juuri nyt toukokuun 2012 alussakin.
Udmurttien osuus alueen väestöstä on tasaisesti laskenut. 20-luvulla yli puolet asukkaista oli udmurtteja, vuonna 2002 vajaa kolmannessa. Vuoden 2002 väestönlaskennassa koko Venäjän alueella oli noin 600 000 udmurttia ja heistä yli 60 prosenttia asui Udmurtiassa.
Udmurtit ja komit muodostavat yhdessä ns permiläisen ryhmän suomalais-ugrilaisessa kieliperinteessä. Historiallinen etäisyys itämerensuomalaisiin on suuri. Udmurteilla on ollut oma luonnonuskontonsa, mutta ortodoksinen kirkko aloitti järjestelmällisen käännytystyön 1700-luvulla. 1500-luvulla udmurtit kapinoivat sitkeästi Venäjää vastaan.