Kuvan pieni taolainen asetelma tervehtii Hong Kongin Temple Streetillä suureen miesten saunaan menijöitä. Teksti kertoo paitsi ovesta myös maasta (taolaisuudella on maajumala) ja onnesta. Sisällä saunassa on heti eteistilassa suuri "kotialttari", josta henkilökunta pitää huolta. He toivoivat kuitenkin, että sitä ei kuvattaisi.
Helsingin Sanomien matkailuosasto kertoi (HS 2.3.12) Hong Kongista perinteiden säilyttäjänä. Kun manner-Kiinassa uskonnolliset menot syrjäytyivät ja olivat jopa aktiivisesti lannistettuja 70-luvun lopulle saakka, "vanha Kiina" jatkui brittiläisessä Hong Kongissa. Nyt HKG on esillä myönteisessä sävyssä Kiinan mediassa siinä mielessä, että siellä säilyi perinne omien ylilyöntien aikana.
HS:n juttu on linkitetty, tämä RL:n juttu tarjoaa omaa näkökulmaansa.
Homopaikan alttarissa on kyse kansanomaisesta perinneuskonnosta, filosofian tason taolaisuus on asia erikseen. Kiinalainen perinne ei suosi HLBT-elämäntyyliä eikä kaikissa ammateissa voi olla homo. Tässä on kyse enemmän perhetraditioista ja esi-isien merkityksestä kuin suorastaan uskonnosta. Paikallisessa yksityiskoulussa opettajana työskentelevä hyvin koulutettu hongkongilainen toteaa, ettei hän yksinkertaisesti voi tulla ulos kaapista, mutta kahden roolin elämää suurkaupungissa se ei juurikaan jarruta.
Perhe- ja sukuperinne on homoksi itsensä huomanneelle usein vaikea. Suvuilla on tiedossa esi-isiä jopa kymmenien sukupolvien ajalta ja kohdalle voi osua sekin, että on suunniteltava sukupolviksi eteenpäin nimiä. Hong Kongissa ei ole voimassa sentään manner-Kiinan yhden lapsen sääntö, joten suvun paine HLBT-suuntautuneeksi itsensä huomanneen elämänvalinnoissa ei ole kohtuuton.
Tämä suuri bathhouse sijaitsee Kowloonin Temple Streetillä (pohjoisempi osa katua), KK centren kerroksissa 14-10, sisäänkäynti ylimmästä kerroksesta. Paikka on auki ympäri vuorokauden ja johtava maksuväline HK:n liikennelaitoksen MTR:n arvokortti. Käteinen ei käy, mutta lisämaksusta voi käyttää luottokortteja.
Alue on nimeltään Yau Ma Tei. Jos haluaa matkustaa kentältä edullisesti Kowloonin rantaan bussilla, eikä käytä yleiseen hintatasoon nähden kallista kenttäjunaa, linjan 21 bussit kulkevat Temple Streetin alueen ohi.
Asiakaskunta on pääasiassa työssä käyviä paikallisia, siis HKG:n puolella rajaa asuvia. Jokunen rajantakaisten lähikaupunkien asukas, "melkein täältä" löytyy aina, vaikkapa Shenzenistä ja Luohusta tulleita. Ihan "oikea" ja mandariinia puhuva manner-kiinalainen kyllä usein huomaa, että paikalliset ovat kohteliaita, mutta etäisiä, eikä seurakaan niin helposti saatavilla ellei tulokas ole ihan vastustamaton. Paikalliset epäilevät myös mannervierailijoiden mahdollisuuksia huolehtia terveydestään. Suhtautumisessa manterelaisiin on vähän samaa kuin Saksassa itäeurooppalaisiin pian rajojen avauduttua, tai Suomessa virolaisiin.
Kansainvälinen ilmiö on tietenkin se, että perheenisien on kiirehdittävä koteihinsa suunnilleen uskottavan työmatka-aikataulun mukaan, muilla on aikaa pitempään.
Illan tullen alas katutasolle avataan ravintoloita. Siellä voi syödä aika hyvin ja edullisesti kantonilaisia perusruokia. Outkin on paljon halvempaa kuin parin kilometrin päässä Kowloonin rannan matkailijabisneksen ravintoloissa.
Spontaani myöhäinen illallinen bathousessa syntyneiden tai uudistettujen tuttavuuksien kesken, kaksin tai porukassa, alhaalla kadulla onkin aika yleistä. Saunan pitemmillä lipuilla (24t) voi myös välillä poiketa ulkona ja palata takaisin. Ruokaa saa kyllä ostaa saunan kanttiinistakin.
Matkailijan on muistettava, että tämä Temple Street on kadun pohjoisempi osa, kiinalaisempi. Kadun eteläpää on paljon enemmän turistirysä katumarkkinoineen, ei sentään puhtaasti länsivieraille suunnattu todella kallis, mutta paikallisesti nähtynä ei-edullinen. Kahden Temple Streetin välissä on alueen temppeli. Sen puistossa voi istua miettimässä maailman menoa.