HomoSuomen plussia ja miinuksia vuodelta 2011

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 5

Kuluneena vuotena sateenkaaririntamalla on tapahtunut paljon myönteistä. Takapakkejakin on tullut.

Vuoden vaihteessa on tapana pohtia hetken, mitä mennyt vuosi on merkinnyt itselle henkilökohtaisesti ja mahdollisesti myöskin omalle ryhmälle ja laajemminkin.

Vaeltajan kanssa teimme lyhyen pikakelauksen siitä, mikä on jäänyt meillä mieleen tapahtumista sateenkaaririntamalla. Seuraavassa muistumia niitä erityisesti aikajärjestykseen asettamatta..

Tammikuussa Turussa avattiin Tom of Finland -näyttely Turun kulttuuripääkaupunkitapahtuman osana.

Marraskuussa tuli kuluneeksi 20 vuotta ToF:n kuolemasta. Hänen muistoaan kunnioitettiin sytyttämällä kynttilöitä muistolehdossa, jonne hänen tuhkansa on siroteltu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kesän Helsinki Pride 2011 oli 27.6. - 3.7.2011 aikaisempia vuosia jälleen suurempi ja monipuolisempi. Helsingin läpi kulkevassa kulkueessa arvioitiin olleen mukana jopa 7000 ihmistä. Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä olivat omat Pride-tapahtumansa.

Nuotta-lehden käynnistämä ja konservatiivisten uskonnollisten järjestöjen tukema "Älä alistu" kampanja videoklipin kera aiheutti melkoista tunnekuohua molemmin puolin ja molempiin suuntiin. Kampanjassahan väitettiin homojen voivan muuttua heteroiksi erityisellä terapialla ja rukoilulla.

Keväällä yksityishenkilön tekemän tiedustelun perusteella paljastui, että Sairaanhoitajaliitto pitää jäseninään sellaisia sairaanhoitajia, jotka tekevät virallisen ja laillistetun työnsä lisäksi nk. sielunhoitoterapiaa. Tuo "terapia" on suora kopio amerikkalaisen äärioikeiston ja uskonnollisten ääriliikkeiden vastaavista menetelmistä, eikä sillä ole ammattipiirien hyväksyntää USA:ssa eikä Euroopassa. Sitä jotkut kutsuvat myös puoskaroinniksi.

Sielunhoitoterapiasta ranneliike.net sai nk. skuupin (yhden median oma ja merkittävä uutisaihe) "Polvirukouksella ja Kela-korvauksella homoista heteroita", joka noukittiin välittömästi valtamediaan. TV1:n aamu-uutisissa Sateenkaariyhteistöt ry:n puheenjohtajaa Mikko Kivistä haastateltiin, samoin kuin Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajaa. Uutinen toistettiin kyseisenä aamuna useita kertoja TV1:ssä.

http://ranneliike.net/teema/polvirukouksella-ja-kela-korvauksella-homoista-heteroita/?cid=2&aid=5346

Sairaanhoitajaliitto vähätteli ja väisteli, sekä moitti ranneliike.net-sivuston uutisointia sairaanhoitajien mielen pahoittamisesta. Tämän jälkeen alkuperäisen kyselyn tehnyt yksityishenkilö teki kantelun Valviraan, joka antoi ympäripyöreän lausunnon, eikä katsonut aihetta mihinkään toimenpiteisiin. Valviran toimet/toimettomuus ovat loppuvuodesta saaneet huomattavaa kritiikkiä nk. valelääkärijutussa.

Merkittävä luterilaisen kirkon puolella tapahtunut myönteinen asia oli Helsingin Alppilassa sijaitsevan kirkon ottaminen Sateenkaarimessujen käyttöön. Ensimmäisessä messussa piispa Irja Askola piti saarnan.

Eduskuntavaalit olivat sateenkaari-ihmisiä kiinnostava tapahtuma. Sateenkaari-ihmisten asiat nousivat myös vaaliteemoiksi. Varsinainen Jytky oli persussuomalaisten jättimenestys vaaleissa. Soini pystyi nappaamaan muilta puolueilta kannatusta ja erityisesti keskustapuolueelta, joka vajosi näissä vaaleissa minipuoluueksi. Keskusta on ollut pääosin homokielteinen. Demareissa on vaikenijoita tässä vaikeaksi koetussa asiassa. Ruotsalainen kansanpuolue koettaa olla liberaali, mutta sisällä on varautuneisuutta suhteessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisiin oikeuksiin yhteiskunnassa. Kokoomus on jakaantunut. Sen vanha kaarti vastustaa homojen oikeuksia. Perussuomalaisten kielteistä homoimagoa ovat ansiokkaasti rakentaneet muutamat kansanedustajat, joista joku jopa kieltäytyi kutsusta presidentinlinnaan itsenäisyyspäivien juhliin, "koska homojen tanssiminen juhlissa loukkaa" juuri tätä kansanedustajaa.

Hallituksen muodostaminen oli kuin pihtisynnytys. Pitkä ja vaikea kaikilta osin. Kristillisdemokraatit puristivat hallitusneuvotteluissa läpi vaatimuksen, ettei hallitus tee tämän hallituksen aikana tasavertaiseen avioliittoon tähtäävää lakiehdotusta eduskunnalle. Lupausta on yritetty kiertää siten, että eduskunta tekisi tällaisen aloitteen, jos allekirjoittajia saataisiin yli puolet kansanedustajista. Homma on edelleen vaiheessa. Päivi Räsänen sai kirkkoministerin tehtävät. Hän on välittömästi lähtenyt tukemaan äärikristillisiä järjestöjä.

Yhdysvalloissa nuorten homomiesten itsemurhat, seurauksena koulukiusaamisesta ja syrjinnästä, nostivat asian todella näkyviin vuonna 2011. Sen seurauksena syntyi It gets better –kampanja. Mittava määrä elämään kannustavia videoita julkaistiin YouTubessa myös Suomessa.

Tässä ensimmäiset mieleen nousseet asiat. Juttua voi kukin täydentää omilla kommenteillaan.

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • kaikki kaikkien puolesta
  • 1.1.2012, 18.08
Ehkä loppuvuodelta merkittävä tapaus oli myös Homotanssit-facebook-liike, joka syntyi vastareaktiona perussuomalaisten homo-negaatioille erityisesti Itsenäisyyspäivässä homojen ja lesbojenkin mukanaoloa kohtaan ja väitteille sen loukkaavan sotaveteraanien uhrauksia. Sen tiimoilta muistutettiin esim. Tom of Finlandin osalta siitä, että viime sodissa äidin- ja isänmaatamme puolusti myös homoja ja lesboja. Facebook-ryhmä sai runsain määrin kannatusta kaikista seksuaalisista suuntauksista heteroita myöten. Homotansseja järjestettiinkin sitten Itsenäisyyspäivänämme 6.12. eri puolilla maata.
Eräs asiantunteva taho sanoi, että Valvira tarkoittaa ValeVirastoa ja lisäsi, että tyypillisenä valvontaviranomaisena se ei huomaa, vaikka räikeä virhe tärähtäisi sitä otsaan. Ns. valelääkäri-jupakan seurauksena diagnoosi (sic.) ei tainnut pahasti mennä ohi.