HomoSuomen plussia ja miinuksia vuodelta 2011 (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • kaikki kaikkien puolesta
  • 1.1.2012 18:08
Ehkä loppuvuodelta merkittävä tapaus oli myös Homotanssit-facebook-liike, joka syntyi vastareaktiona perussuomalaisten homo-negaatioille erityisesti Itsenäisyyspäivässä homojen ja lesbojenkin mukanaoloa kohtaan ja väitteille sen loukkaavan sotaveteraanien uhrauksia. Sen tiimoilta muistutettiin esim. Tom of Finlandin osalta siitä, että viime sodissa äidin- ja isänmaatamme puolusti myös homoja ja lesboja. Facebook-ryhmä sai runsain määrin kannatusta kaikista seksuaalisista suuntauksista heteroita myöten. Homotansseja järjestettiinkin sitten Itsenäisyyspäivänämme 6.12. eri puolilla maata.
  • 2 / 5
  • Ossi Halme
  • 1.1.2012 18:54
Eräs asiantunteva taho sanoi, että Valvira tarkoittaa ValeVirastoa ja lisäsi, että tyypillisenä valvontaviranomaisena se ei huomaa, vaikka räikeä virhe tärähtäisi sitä otsaan. Ns. valelääkäri-jupakan seurauksena diagnoosi (sic.) ei tainnut pahasti mennä ohi.
Keveämmästä päästä tapetilla ja vähän lööpeissäkin on ollut Sauli Koskisen ja Adam Lambertin suhde.
  • 4 / 5
  • vaeltaja2006
  • 1.1.2012 21:38
Selasin silmäilemällä läpi Ranneliikkeen uutiset menneeltä vuodelta. Urakka oli iso, koska uutisia on paljon. Ranneliikkeessä kotimaiset uutiset ovat lisääntyneet. Tässä silmiin osunutta - pääosin Euroopasta.


Belgiaan satiin homopääministeri Elio di Rupo aivan vuoden lopulla. Hallituksen muodostaminen kesti toista vuotta.

USAssa homoavioliitto saatiin New Yorkin osavaltioon heinäkuussa.. Armeijan DADT-menettely loppui, kun kalifornialainen valitustuomioistuin määräsi heinäkuussa USA:n hallituksen luopumaan homojen ja lesbojen asepalveluskiellosta.

Uusi Mr. Gay Finland on Jussi Laitinen. Hänet valittiin Helsingin Priden yhteydessä kesäkuun lopussa.

Useammassakin maassa on ollut maajussina homo tai lesbo. Suomessa nuori isäntä etsi kumppania, mutta kovin hyvin siinä yrityksessä ei mennyt. Itävallassa homopari tanssi ohjelmassa Tanssii tähtien kanssa.

Mahmud Ahmadinedschad Iranissa on ollut aktiivinen ja homojen teloituksista on taas annettu vihjeitä.

Ugandassa tapettiin vuoden alussa aktivisti David Kato,

Utöijan saaren katastrofissa heinäkuussa nousi esiin pelastajina lesbopari Hege Dalen ja Torill Hansen. Sosialidemokraattisen nuorisojärjestön puheenjohtaja on Eskil Pedersen homo. Myös kuolleiden joukossa oli kaksi avoimesti homoa nuorta poliitikkoa.

Erkki Toivanen kuoli heinäkuussa. Kumppani oli Helsingissä muistokonsertissa.

Kanadan demarijohtajan Jack Layton kuoli elokuussa ja se satutti maan HLBT-asukkaita.

Tanskalainen uranuurtaja Axel Axgil kuoli lokakuussa 95-vuotiaana.

Elizabeth Taylor kuoli maaliskuussa.

Elokuussa Lontoossa, Birminghamissa ja Manchesterissa oli valtavat mellakat ja homobaaritkin osuivat mellakoitsijoiden reiteille. Vahingot jäivät vähäisiksi. Lontoon homokirjakauppa kärsi suurimmat vauriot.

Egyptin, Libyan ja Tunisian tilanne on edelleen täysin epäselvä homo-lesbo-ihmisten näkökulmasta. Ainakin Egyptissä sotilaat ovat ottaneet tiukan komennon.

Vuoden kohupari oli Sauli Koskinen ja Adam Lambert. Heidän joulunviettonsa pääsi kansainväliseen levitykseen.


Nokia-mission johtaja pastori Markku koivisto syrjäytettiin syyskuussa, kun paljastui, että hänellä on ollut miessuhde.

Puolassa lokakuun vaaleissa parlamenttiin pääsi yksi transaihminen ja yksi homoaktivsti.

Koko syksyn on puhuttu Teuvo Hakkaraisesta (karhunnäköinen mies). Haavisto kävi joulukuussa Hakkaraisen sahalla. Myös Niikko ja Hirvisaari ovat kunnostautuneet vihaisilla puheillaan.

Ennen itsenäisyyspäivää kansanedustaja Oinonen (ps) valitteli, etä homojen tanssiminen innassa loukkaa häntä ja sotaveteraaneja. Ympäri Suomea suunniteltiin itsenäisyyspäiväksi homotansseja, mutta niistä jälkikäteen ole puhuttu.




Helsingin kirjasto järjesti keväällä keskusteluiltoja liittyen "Kaikki muuttuu paremmaksi"-kampanjaan. Kampanja sai Setan Asiallisen tiedon omenan.

Saanko olla totta - uusi kirja sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta julkaistiin maaliskuussa


Lostari suljettiin ja K23 avattiin

Lakialoite tasa-arvoiseta avioliitosta on tehty ja nimienkeruu aloitettu, mutta kansanedustajia on ollut vaikea allekirjoittajiksi. Tavoitteena on 100 allekirjoitusta.

Ranneliike täytti 10 vuotta, DreamWearClub on 15 vuotta, Vinokino on 20 vuotta, HIV-tukikeskus 25 vuotta, MSC Finland 35 vuotta, Turun seudun Seta 40 vuotta.

Homoavioliittot täyttivät 10 vuotta. Ensimmäisenä oli Hollanti v. 2001.

Toukokuussa Amnesty täytti 50 vuotta. Amnesty on vahvasti viime vuosina asettunut puolustamaan homojen ja lesbojen oikeuskia. Suomen Amnestissa on HLBT-ihmisoikeusryhmä.

Suomessa laki rekisteröidystä parisuhteesta täytti marraskuussa 10 vuotta.

Transvestismi , fetisimi ja SM poistuivat sairausluetteloista toukokuussa.

Transihmisen syrjintä Finanssivalvonnassa johti sakkoihoin.

Almamedia hävisi Johanna Korhosen työsyrjintätapauksessa, ja se joutuu maksamaan korvauksia. Rikossyyte Alma Median johtoa vastaan kuitenkin hylättiin.

Piisapinkokous laati rukousohjeen homopareja varten helmikuussa.

Virossa homopari oli presidentin vastaanotolla helmikuussa. Baltic Pride järjestetiin Tallinnassa, mutta siellä ei ollut pride-kulkuetta, vaan kulttuuritapahtumia. Viron kirkkojen neuvosto lähetti heinäkuussa oikeusministeriölle avoimen kirjeen, jossa ilmaistaan nykyisen lainsäädännön suojaavan homoja riittävästi. Avioliittolakiin puuttuminen tuhoaisi perheet. Heino Nurk irtisanottiin opettajan tehtävästään Viron evankelisluterilaisen kirkon Teologisesta Instituutista syyskuussa. Viron oikeusministeri kuitenkin kertoi loppuvuodesta: Parisuhdelakiesitys tulee vuonna 2012.


Vuoden lopulla Virossa on alkanut kuulua positiivisempia ääniä rekisteröidyn parisuhteen puolesta. Konservatiivisesta Isänmaan ja Res Publican Liitosta (IRL) on alkanut kuulua jonkinlaista hyväksyntää. Reformipuolue ja sosiaalidemokraatit ovat suhtautuneet muutoksiin kohtalaisen myönteisesti.

Obama myönsi DOMAn perustuslain vastaiseksi helmikuussa

Helmikuussa Helsingissä osoitettiin mieltä zimbabvelaisen homomiehen käännytyspäätöstä vastaan.

Maalliskuussa homovastainen nettikirjoittelu johti sakkotuomioon Kymenlaaksossa.

Nukketeatterin tarina keskiaikaisesta transihmisestä sai kritiikin kannukset huhtuikuussa.

Vuoden 2011 Guldanka annettiin Anders Huldénille, joka on Setan nuorisotyökoordinaattori. Anders Huldénin ansiosta Setan ruotsinkielinen profiili on terävöitynyt.

Tiina Lindfors sai marraskuussa kirkon kulttuuripalkinnon. Hänet palkittiin Passio-tanssiteoksesta. Teos esitettiin pääsiäisen aikaan Turun tuomiokirkossa.

Syrjintäselvitys vuodelta 2010 julkistettiin maaliskuussa. Siinä tarkastellaan erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kohtaamaa syrjintää toisen asteen oppilaitoksissa.

Selvitystyötä on tehty myös vanhenevien HLBTI-ihmisten tilanteesta. Siitä julkaistiin raportti.

Vaaleja oli monessa Euroopan maassa. Espanjassa sosialistit hävisivät ja konservatiivit pääsivät valtaan. Vielä ei ole selvää, mitä tapahtuu homoavioliitoille. Virossa vaalit eivät johtaneet mihinkään muutoksiin homoasioissa. Saksassa kristillisdemokraatit ovat hävinneet monet osavaltiovaalit, ja sosiaalidemokraatit ja vihret ovat hyötyneet. Viimeisetkin homovastaiset linnakkeet on purettu ja kaikki homoparit pääsevät vihkiäisiinsä maistraattiin. Aikaisemmin esim. Stuttgartin seudulla autokatsastus rekisteröi myös homoparit (taitaa olla ns. kaupunkilegenda?).

Pride-iskun oikeudenkäynti oli toukokuussa, ja kolme nuorta miestä sai 4 kk ehdollista ja heidät tuomittiin mittaviin vahingonkorvauksiin.



Partioliike avautuu. Englannissa homot ovat tervetulleita partioliikkeeseen eritasoisiin tehtäviin. Suomessa partiolaiset osallistuivat Helsingin pride-kulkueeseen.

Roomassa oli EuroPride kesäkuun alkupuolella. Paraatissa oli osallistujina ja katsojina 400 000 ihmistä. Suomen suurlähetystö Roomassa piti vastaanoton suomalaisille Europride-vieraille

Kansallisteatterissa o li syyskuussa ensi-ilta "Homo! Outojen ooppera".

Helsingissä Lostari lopetti, Keltainen Ruusu ilmoitti lopettavansa, mutta avasi uudelleen. K23 aloitti toimintansa.

Ruotsissa Anton Hysen, jalkapalloilija, tuli kaapista maaliskuun alussa


Walesilaisen Old Redcliffians –rugbyjoukkueen Jed Hooper (22v) on avannut kaappinsa ovet lokakuussa.

Montrealin Impactissa uransa jo lopettanut David Testo sanoi lokakuussa Radio-Canadalle olevansa homo

HOT ry:n hallitus on hyväksynyt seuran työryhmän esityksen hakea Eurogameseja Suomeen vuonna 2016.

Venäjä toimii edelleen homoja vastaan, vaikka se tuomittiin korvauksiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa edellisenä vuonna. Moskovan Pride lopetettiin väkivalloin.

Venäjällä alueellisissa parlamenteissa on nostettu esityslistoille lait homopropagandan kieltämisestä. Ensimmäisenä lain hyväksyi Arkangel. Pietarissa lain käsittely on kesken kovan kansainvälisen painostuksen vuoksi.


YK ilmaisi joulukuussa päätöslauselmassaan "vakavan huolen" seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvista vainoista ja päätti käynnistää maailmanlaajuisen selvitystyön syrjinnästä.

USAssa Hillary Clinton ilmoitti, että USAn suurlähetystöt seuraavat homojen tilannetta ympäri maailmaa ja edistävät tasa-arvon saavuttamista.

Turkuun saadaan Tom of Finland -kokoelma.
  • 5 / 5
  • Poris
  • 2.1.2012 14:42
Tärkein unohtui: Pajusen gentrifikaatiokampanjan tuloksena suljettiin pervo tila Sosiaalikeskus Satama. Siitä huolimatta Pajusella oli otsaa tulla avaamaan Pride, minkä takia järjestettiin mielenosoitus.

Pride-iskun tekijöiden yhteys uusnatseihin varmistui lopullisesti.