Lapsen oikeuksien päivä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 7

Lasten oikeudet

Ensi tiistaina vietetään lasten oikeuksien päivää. Kuuluuko lapsen oikeuksiin se, että saa olla queer? Saako poika leikkiä nukeilla, jos haluaa ja saako pukeutua tyttöjen vaatteisin? Ja saako tyttö olla kuin poika? Voiko lapsi olla jo lastentarhaikäisenä homo tai lesbo? USAssa käydään keskustelua lasten ei-sukupuolelle tyypillisestä käyttäytymisestä. Jotkut vanhemmat ottavat asian kevyesti, koska ihmisen kehittymisessä on myös homoeroottisia vaiheita. Mutta monet vanhemmat "pakottavat" lapsensa tiukasti biologiseen sukupuoleen ja heterouteen.

Village Voicella oli queer-numero Christopher Street Päivien vuoksi kesällä. Julia Reischel kirjoittaa aiheenaan "Born to be Gay". Amerikassa on ollut pienoinen transgender-aalto. Julkisuudessa on kerrottu 5-vuotiaasta pojasta (Jazz), joka väittää olevansa tyttö ja äiti hyväksyy tämän. He ovat jo esiintyneet tv-talkshow-ohjelmissa.

Monet isät ja äidit yrittävät huolestuneina tarkkailla, suuntautuuko poika tai tyttö omaan vai vastakkaiseen sukupuoleen. Julia Reichsel sanoo vain, että homot ja lesbot yleensä tietävät olleensa jo lapsena homoja tai lesboja. Näin ollen lastentarhoissa on tuhansia homo- tai lesbolapsia.

Teini-ikäiset tulevat kaapista yhä nuorempina. Kuitenkin homo- ja lesbojärjestöt eivät ole hyväksyneet näitä nuoria riveihinsä. Myöskään opettajat eivät mielellään puhu homolapsista. Pedofiilipelko estää asiallista suhtautumista. Kun pikkupoika kertoo haluavansa mennä naimisiin, kaikki hymyilevät: "Oi kun somaa". Jos pikkupoika haluaa mennä naimisiin toisen pojan kanssa, se on vanhempien mielestä outoa sekoilua: "Eihän nyt sellaista".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homoseksuaalisuus ei ole vain genitaalista vaan myös psykologis-kulttuurista. Vielä jää auki se, mistä nämä lapset löytävät mallinsa elämään. Satukirjan mustasta ankanpojasta, ehkä.

Lähde: taz

Olikohan Yogyakarta-periaatteissa tästä puhetta?

Tässä vielä se alkuperäinen teksti kesäkuulta ennen New Yorkin Prideä:
http://www.villagevoice.com/nyclife/0725,reischel,76971,15.html

7 kommenttia

Tänään tiistaina 20.11.2007 julkaistaan Helsingin yliopiston, työministeriön SEIS-projektin ja Sateenkaariperhetyön projektin yhteistyönä valmistunut kirja: Suomalaiset sateenkaariperheet sosiaali- ja terveyspalveluissa ja koulussa. Kirjan taustana on sateenkaariperheisiin kohdistunut kysely. Sateenkaariperehiden nettisivulla on asiaa koskeva tiedote ja siinä on tutkimuksen yhteenveto.

Tänään juhlaseminaarissa tutkimus esitellään. Yhteenvedossa moneen kertaan mainitaan, että kouluissa ja päivähoitopaikoissa ei osata ottaa huomioon sateenkaariperheiden lasten eriyistarpeita. Varmaan seminaarissa kuullaan lisää näistä erityistarpeista.

Kyselyssä oli kirjattu erilaisia perhemuotoja, ja niitä on löytynyt toista kymmentä. Siitä huolimatta jotkut kyselyyn osallistuneet eivät osanneet sijoittaa itseään mihinkään tarjotuista perhemalleista.