Muslimi, homo

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 6

Tämä tarina on Spiegel-lehden sivuilta. Hakan on 23-vuotias, muslimi, Saksan turkkilainen ja homo. Homous on tabu. Isälle kertominen olisi mahdotonta.


Nyt Hakan pukeutuu putkifarkkuihin, hopeiseen leveään vyöhön ja kävellessä heiluttaa lantiotaan kuin homo (näin sanoo hänen ystävänsä). Hän opiskelee muotidesignia Stuttgartissa, ja huolehtii ulkonäöstään. Ääni on hieman naismainen. Mutta hän on uskova muslimi.

He tulivat Saksaan, kun Hakan oli 6-vuotias. Äiti oli kuollut kolme vuotta aikaisemmin. Jossain vaiheessa Hakan huomasi olevansa homo, mutta siitä ei voinut kertoa. Hän kirjoitti pienelle lapulle: "Olen homo", ja sujautti sen opettajalle koulussa. Hän kävi (nais)opettajan kanssa pitkiä keskusteluja ja opettaja auttoi häntä löytämään itseluottamusta ja osoitteita neuvontapalveluihin. Hän kertoi asiasta myös sisarilleen. Isälle on mahdoton puhua asiasta.

Pari vuotta sitten oltiin käymässä Turkissa sukuloimassa. Kun hän katsoi liian pitkään serkkuaan, isä sivalsi poskelle.

Hakanilla on 23-vuotias ystävä Murat, jolle hän on voinut puhua homoudestaan. Murat on myös muslimi. Viisi kertaa päivässä rukouksia. Perjantaina moskeijaan. Muratille hänen homoutensa ei ole ollut ongelma. Ei hän mielestään tee syntiä joka kerta, kun hän on miehen kanssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Muratillekin elämä on jatkuvaa piiloleikkiä. Hän ei ole voinut puhua homoudestaan edes äidilleen, joka suorastaan jumaloi häntä.

Hakan kertoo myös piilossa olostaan. Kerran isä on puhunut homoista, ja sanonut, että jos joskus hänen poikansa paljastuu homoudesta, hän tappaa poikansa. Sen jälkeen asiasta ei ole koskaan puhuttu. Ne olivat kovia sanoja omalle pojalle.

=====

Kölniläinen islam-tutkija sanoo, että homofobia ei tule islamista. Koraanista ei löydy homokieltoa. Homofobialla on kulttuurinen tausta. Turkkilaisperheissä on hyvin patriarkaalinen ilmapiiri. Kunnioitetaan miehisyyttä, kunniaa, kunnioittamista. Kuva miehestä on turkkilaisessa kulttuurissa hyvin korostunut. Jos miehen roolia jossain kohdassa kyseenalaistetaan, siihen reagoidaan vahvasti. Homous ei kuulu tähän mieskuvaan.

Ongelmana on myös se, että turkkilaisperheet ovat länsimaissa kahden arvomaailman välissä. Mutta Turkissakin homoseksuaalisuus tulee näkyvämmäksi. Saksan turkkilaisyhteisöissä tilanne on sama kuin valtaväestöllä 20 vuotta sitten.

Miten muslimihomot selviävät? Maahanmuuttajahomojen järjestöstä kerrotaan: Monet menevät naimisiin ja saavat lapsia. He elävät toisen seksielämän salaisesti. He näyttävät ulospäin kovilta jätkiltä ja haukkuvat hinttejä. Sitten salaa he haluavat miesseksiä.

Hakan ei halua peiteavioliittoa. Mutta hänkin viettää salaista kaksoiselämää. Tällä hetkellä hänellä ei ole läheistä ystävää. Mutta ehkä sellainen löytyy. Mutta isän kanssa ongelma jatkuu. Isälle ei voi kertoa mitään.

6 kommenttia

"Kölniläinen islam-tutkija sanoo, että homofobia ei tule islamista."


Höpönlöpön. Ei homovastaisuus voi olla jostain paikallisesta kulttuurista tai käytännöstä kiinni, jos kerran kaikki muslimimaat ovat enimmäkseen erittäin vihamielisiä homoseksuaalisuutta kohtaan.
Ilopilleri - edellisessä viestissä se on kerrottu: "Homofobialla on kulttuurinen tausta. Turkkilaisperheissä on hyvin patriarkaalinen ilmapiiri. Kunnioitetaan miehisyyttä, kunniaa, kunnioittamista. Kuva miehestä on turkkilaisessa kulttuurissa hyvin korostunut. Jos miehen roolia jossain kohdassa kyseenalaistetaan, siihen reagoidaan vahvasti. Homous ei kuulu tähän mieskuvaan."

Omien havaintojeni mukaan (matkoillani Turkissa):
- hamamissa (turkkilainen höyrysauna) saattaa törmätä vanhempaan ja nuorempaan mieheen, jotka menevät sivummalla olevaan erillisosastoon "privaattipuolelle"
- hamameissa pesijämiehet tarjoavat välillä estottakin seksipalveluja ("korvausta vastaan")
- monissa suurehkoissa kaupungeissa on kruisailualueet, joista ei välttämättä kirjoitella Spartacusin sivuilla, mutta oikeasta paikasta kysyttynä tieto löytyy...
- kaupungesissa töissä olevat ja asuvat nuoret suhtautuvat homouteen suvaitsevammin kuin maaseudun asukkaat ja vanhemmat ihmiset
(Monilla muilla voi olla enemmänkin kokemuksia asiasta - itse en ole Turkin matkoillani juurikaan seksiturismia harrastanut - kun sinne menen, menen lomalle,
jolloin tärkeämpää on tavata sikäläisiä tuttuja, viettää heidän ja heidän perheidensä kanssa aikaa, nauttia merestä, lämmöstä ja auringosta. Ja jos olen suhteessa, silloinhan matkaan kumppanini kanssa - silloin meillä on toisemme ;) )

Suomenkielisessä Koraanista en ole löytänyt (aikanaan siihen perehdyttyäni hiukan) samanlaista homovastaisuutta, kuin mitä kristityt raamatusta löytävät (tietyt jakeet). Mutta kuten kaikissa uskonnoissa, uskonnollinen johtaja määrittelee suuntaviivat. Siinä tulevat esiin omat, perinteiset ja yhteisön arvot. Eivätkä ne välttämättä omaa
perusteita opinkappaleissa.

Islamilaisissa maissa perhe-/sukukeskeisyys sekä miehisyys ovat keskeisiä arvoja. Tästä syystä näissä maissa käsittääkseni naismaisia miehiä pidetään edelleenkin "pettureina", uhkina satoja vuosia vanhoille perinteille. Taustalla ovat tietystikin ajatukset siitä, ettei homomies noudata perinteitä, ja turvaa omien vanhempiensa ja omaa vanhuuttaan, kun "jättää lapset hankkimatta". Islamilaisille yhteinen tekijähän on, että kotiin vanhemmille lähetetään rahaa omasta palkasta, koska vanhemmat ovat kustantaneet lapsuuden/nuoruuden - mahdollisesti myös maksullisen koulutuksen joissakin tapauksissa.