Muslimi, homo (juttukommentit)

  • 1 / 6
  • Ilopilleri
  • 4.3.2008 20:13
"Kölniläinen islam-tutkija sanoo, että homofobia ei tule islamista."


Höpönlöpön. Ei homovastaisuus voi olla jostain paikallisesta kulttuurista tai käytännöstä kiinni, jos kerran kaikki muslimimaat ovat enimmäkseen erittäin vihamielisiä homoseksuaalisuutta kohtaan.
  • 2 / 6
  • arkadas
  • 4.3.2008 21:21
Ilopilleri - edellisessä viestissä se on kerrottu: "Homofobialla on kulttuurinen tausta. Turkkilaisperheissä on hyvin patriarkaalinen ilmapiiri. Kunnioitetaan miehisyyttä, kunniaa, kunnioittamista. Kuva miehestä on turkkilaisessa kulttuurissa hyvin korostunut. Jos miehen roolia jossain kohdassa kyseenalaistetaan, siihen reagoidaan vahvasti. Homous ei kuulu tähän mieskuvaan."

Omien havaintojeni mukaan (matkoillani Turkissa):
- hamamissa (turkkilainen höyrysauna) saattaa törmätä vanhempaan ja nuorempaan mieheen, jotka menevät sivummalla olevaan erillisosastoon "privaattipuolelle"
- hamameissa pesijämiehet tarjoavat välillä estottakin seksipalveluja ("korvausta vastaan")
- monissa suurehkoissa kaupungeissa on kruisailualueet, joista ei välttämättä kirjoitella Spartacusin sivuilla, mutta oikeasta paikasta kysyttynä tieto löytyy...
- kaupungesissa töissä olevat ja asuvat nuoret suhtautuvat homouteen suvaitsevammin kuin maaseudun asukkaat ja vanhemmat ihmiset
(Monilla muilla voi olla enemmänkin kokemuksia asiasta - itse en ole Turkin matkoillani juurikaan seksiturismia harrastanut - kun sinne menen, menen lomalle,
jolloin tärkeämpää on tavata sikäläisiä tuttuja, viettää heidän ja heidän perheidensä kanssa aikaa, nauttia merestä, lämmöstä ja auringosta. Ja jos olen suhteessa, silloinhan matkaan kumppanini kanssa - silloin meillä on toisemme ;) )

Suomenkielisessä Koraanista en ole löytänyt (aikanaan siihen perehdyttyäni hiukan) samanlaista homovastaisuutta, kuin mitä kristityt raamatusta löytävät (tietyt jakeet). Mutta kuten kaikissa uskonnoissa, uskonnollinen johtaja määrittelee suuntaviivat. Siinä tulevat esiin omat, perinteiset ja yhteisön arvot. Eivätkä ne välttämättä omaa
perusteita opinkappaleissa.

Islamilaisissa maissa perhe-/sukukeskeisyys sekä miehisyys ovat keskeisiä arvoja. Tästä syystä näissä maissa käsittääkseni naismaisia miehiä pidetään edelleenkin "pettureina", uhkina satoja vuosia vanhoille perinteille. Taustalla ovat tietystikin ajatukset siitä, ettei homomies noudata perinteitä, ja turvaa omien vanhempiensa ja omaa vanhuuttaan, kun "jättää lapset hankkimatta". Islamilaisille yhteinen tekijähän on, että kotiin vanhemmille lähetetään rahaa omasta palkasta, koska vanhemmat ovat kustantaneet lapsuuden/nuoruuden - mahdollisesti myös maksullisen koulutuksen joissakin tapauksissa.
  • 3 / 6
  • askeetti
  • 4.3.2008 21:55
Oon seukannut muslimipojan kanssa. Ei mitään mahista, että tyyppi tulisi ulos kaapista kenellekään paitsi toisille homoille. Tosi hellä ja ihana sisätiloissa kahdestaan, mutta yleisissä tiloissa kohteli parhaimmillaan kuin ei niin hyvää kaveria. Arvata saattaa, että suhde ei kauaa kestänyt.
  • 4 / 6
  • jumjum
  • 7.3.2008 11:45
Mun mielestä on tärkeää erottaa, milloin joku juttu tulee uskonnon muuttumattomana säilyneistä kirjallisista lähteistä ja milloin se tulee jostain muualta. Jos se nimittäin ei tule kirjasta, asiasta voidaan paljon helpommin käynnistää keskustelua. Kristillisissäkin piireissä on vuosien aikana nostettu yhtä jos toista keskusteluun ja ensimmäisenä tulee aina se "the Bible says no" -kommentti (jos ymmärrätte intertekstuaalisen viittauksen =), mutta jos se ei lue Koraanissa/Raamatussa, siitä ehkä voitaisiin keskustella paremmin.

Tietysti kiihkouskovaiselle tällainen jossittelu näyttää hänen uskonsa perusteiden mädättämiseltä ja takaportin etsimiseltä totuuden vääristämiseksi.

Vaikka tietysti myös kirjaan kirjattuja ajatuksia pitää voida kyseenalaistaa.
  • 5 / 6
  • vaeltaja2006
  • 16.3.2008 10:08
Islamilainen konferenssi tunnustaa ihmisoikeudet

Islamilainen konferenssi (OIC) kokoontui Dakarissa ja 57 jäsenmaata ilmoitti sitoutuvansa julistukseen, jossa tunnustetaan ihmisoikeudet. Perjantai-illan päätöksessä tuomittiin terrorismi, ekstremismi ja dogmaattisuus. Lisäksi pidetään tärkeänä sivilisaatioiden välistä vuoropuhelua. Kokouksessa käsiteltiin myös luontoon ja maapalloon liittyviä ongelmia.

Jäsenmaissa asuu yli miljardi ihmistä. Miten päätökset toteutetaan käytännössä - se onkin eri juttu.
  • 6 / 6
  • risto
  • 18.3.2008 15:29
Täsmälleen samanlaisia kokemuksia nuoruuteni turkkilaisista hammaneista ynnä muualta. En muista ainottakaan pesijää, joka ei olisi tarjonnut seksuaalisia palveluita. Iranissa, jossa homosuhteista sai jopa kuolemanrangaistuksen, pesijä asiakkaan kättä pestessään vei se "vahingossa" kiveksilleen. Teheranilaisen lääkärin luona nukuimme kesähelteessä talon katolla. Tärkeää oli sijata vuoteen mahdollisimman kauas toisistaan.