Megan Rapinoe: Yksi elämä

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren

Yhdysvaltalainen jalkapalloilija Megan Rapinoe käy tuoreessa elämäkerrassaan Yksi elämä (WSOY) läpi tarinaansa. Teoksen on suomentanut Tero Valkonen.

WSOY:n verkkosivuilla kirjaa kuvataan inspiroivaksi kertomukseksi huippu-urheilijasta, joka on uskaltanut olla oma itsensä ja puhua ääneen silloinkin, kun olisi ollut turvallisinta pysyä hiljaa.

Megan Rapinoe syntyi 5.7.1985 Kalifornian Reddingissä monilapsiseen perheeseen. Hänen kaksoissiskonsa Rachel on myös ollut liikunnallisesti lahjakas. Sisaruskaksikolla oli läheiset välit ja yhteinen kiinnostus jalkapalloonn, mutta toisaalta he olivat erilaisia: Megan kertoo halunneensa käyttää poikien vaatteita ja leikata hiukset lyhyiksi, kun taas Rachel piti tukkansa pitkänä ja käytti hametta. Megan kuvaa hauskaksi sitä, että tuntemattomat saattoivat pitää heitää sisarena ja veljenä. Parikymppisenä Megan ihastui joukkuetoveriinsa - ja ymmärsi olevansa lesbo. 

- Ajattelin erityisesti kahta asiaa. Ensinnäkin: no niin, minähän olen ihan helvetin selvästi lesbo, mutta miksei kukaan kertonut? Ja toiseksi: tämähän on mahtavaa.

Isällään ei ollut vaikeuksia hyväksyä asiaa, mutta äidille asia oli hankalampi. Siskonsa Rachel puolestaan totesi olevansa lesbo itsekin. Rapinoe arvelee, että äidin kohdalla vaikutti halu suojella lapsiaan ja ajatus, että homoseksuaalisuus vaikeuttaisi näiden elämää. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Näiden aikojen myötä alkaa menestys jalkapallokentillä ja näkyvä aktivismi niiden ulkopuolellakin. Helsingin Sanomat kuvaa kirja-arviossaan Rapinoea henkilöksi, joka on saanut aikaiseksi paljon kentällä ja sen ulkopuolella - ja samalla näyttänyt, että urheilijakin voi vaikuttaa asenteisiin sekä muuttaa maailmaa. Rapinoen toiminnassa esiin nousevat niin hlbti-aktivismi kuin kamppailu rasismiakin vastaan. Amerikkalaisia jakanut polvistuminen kansallislaulun aikana vastalauseena epätasa-arvoa vastaan herätti näkyvää vastustustakin. Myös urheilun naisten sarjojen pienemmät palkat ovat olleet Rapinoen kritiikin kohteena. Viime aikoina Rapinoe on puhunut voimakkaasti sukupuolivähemmistöihin kuuluvien puolesta, esimerkiksi transnuorten.

Virhe median upotuksessa.

Rapinoe kävi myös kipakkaa vuoropuhelua entisen presidentti Donald Trumpin kanssa. Kesällä 2019 jalkapallon MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi nimetty Rapinoe on useissa yhteyksissä kritisoinut Trumpin viestintää ja politiikkaa ulossulkevaksi. Hän on myös jo ennalta kieltäytynyt vierailemasta Valkoisessa talossa, ja todennut etteivät monet hänen joukkuetovereistaankaan ole halukkaita vierailuun. Presidentillä on ollut tapana kutsua merkittäviä urheilusaavutuksia tehneitä vastaanotolle. 

Rapinoe on sittemmin vieraillut Valkoisessa talossa, vuonna 2021 virassa aloittaneen presidentti Joe Bidenin kutsumana.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!