Homous on taakka poliitikolle

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 3

Maanantaina Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti jättävänsä puolueensa puheenjohtajuuden. Jatkajasta hän ei halua puhua. Hänellä on haluja jatkaa kanslerina vaalikauden loppuun. On kaksi ehdokasta CDUn puheenjohtajaksi. Monien mielestä toisen taakkana on homous.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaksi ehdokasta Merkelin puheenjohtajuuden jatkajiksi ovat Helsingin Sanomien mukaan Annegret Kramp-Karrenbauer, 56, ja Jens Spahn, 38. Annegret Kramp-Karrenbauer on ollut Saarlandin osavaltion pääministerinä, mutta siirtyi keväällä CDU:n pääsihteeriksi. Jens Spahn on maaliskuussa nimitetty terveysministeriksi. Hän on CDU:ssa hyvin oikealla ja arvostelee paljon Merkeliä. Spahn on kuitenkin homo ja osa saksalaisista politiikan asiantuntijoista pitää sitä taakkana Spahnin mahdollisuuksille.

Pari, kolme muutakin henkilöä on ollut esillä: puolustusministeri Ursula von der Leyen, 60, ja maatalousministeri Julia Klöckner, 45. Myös iäkäs valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, 76, on mainittu.

Historiallisessa tiedostustilaisuudessa Merkel ei alkanut pohtia, millainen hänen jatkajansa tulisi olla henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan. Tärkeintä on sisältö, eli mihin puolueena pyritään.

Jens Spahnin henkilökuva Ranneliike.netissä

Merkelin alamäki on jatkunut jo pidempään. Kun Helsinkiin kesän aikana saapui paljon saksalaisia turisteja risteilyaluksilla, satunnaisissa juttutuokioissa kaupungilla kävi selvästi ilmi, että Merkelistä haluttiin päästä eroon. Puolustajia risteilyturistien joukosta ei juuri löytynyt. Moni kertoi antipatian syyksi maahanmuuttajien vyöryn. Suomessa on totuttu kunnioittamaan Merkeliä EU:n johtohahmona ja nyt huolestuttaa, miten käy Ranska-Saksa -akselille, kun Merkel ja Macron ovat hyviä ystäviä.

Suomessakin on kokemusta siitä, että homous on poliitikolle ainakin jossain määriin taakka. Pekka Haavisto hävisi presidentivaaleissa 2012 Sauli Niinistölle hyvin selvin numeroin ja jotkut politiikan konkarit ja monet maallikot pitivät Haaviston suurimpana ongelmana hänen homouttaan.

3 kommenttia

Homon on hyvin vaikea nousta uralla korkeaan yhteiskunnalliseen asemaan, jos vaihtoehtona on sopivan keskiverto hetero. Barack Obama valittiin yhdysvaltain presidentiksi, koska hän oli ylivertainen ja sai mustat äänestäjät sekä rasismin vastustajat puolelleen. USAn mustat eivät ole koskaan olleet kaapissa, mutta silti he ovat lähes kaikkialla toisen luokan kansalaisia, eikä heillä ole valkoisten kanssa juuri mitään tekemistä. Ja mustia tai värillisiä USA:ssa on moninkertaisesti enemmän kuin homoja. Mustilla on oma kulttuuri, ja valkoisilla omansa, eikä heillä ole paljoa yhteistä, paitsi sama valuutta ja ilma jota hengittää.
Ei homous tai edes bisseys ole taakka poliitikolle, vaan taakka ovat homofobiat ja etenkin umpi-heterot uskonnot, joihin politiikassakin jotkut ova luonnottomasti suuntautuneet.

Syy- ja seurausuhteet siis on hyvä ymmärtää tuossakin.