Maanantaina Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti jättävänsä puolueensa puheenjohtajuuden. Jatkajasta hän ei halua puhua. Hänellä on haluja jatkaa kanslerina vaalikauden loppuun. On kaksi ehdokasta CDUn puheenjohtajaksi. Monien mielestä toisen taakkana on homous.
Kaksi ehdokasta Merkelin puheenjohtajuuden jatkajiksi ovat Helsingin Sanomien mukaan Annegret Kramp-Karrenbauer, 56, ja Jens Spahn, 38. Annegret Kramp-Karrenbauer on ollut Saarlandin osavaltion pääministerinä, mutta siirtyi keväällä CDU:n pääsihteeriksi. Jens Spahn on maaliskuussa nimitetty terveysministeriksi. Hän on CDU:ssa hyvin oikealla ja arvostelee paljon Merkeliä. Spahn on kuitenkin homo ja osa saksalaisista politiikan asiantuntijoista pitää sitä taakkana Spahnin mahdollisuuksille.
Pari, kolme muutakin henkilöä on ollut esillä: puolustusministeri Ursula von der Leyen, 60, ja maatalousministeri Julia Klöckner, 45. Myös iäkäs valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, 76, on mainittu.
Historiallisessa tiedostustilaisuudessa Merkel ei alkanut pohtia, millainen hänen jatkajansa tulisi olla henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan. Tärkeintä on sisältö, eli mihin puolueena pyritään.
Jens Spahnin henkilökuva Ranneliike.netissä
Merkelin alamäki on jatkunut jo pidempään. Kun Helsinkiin kesän aikana saapui paljon saksalaisia turisteja risteilyaluksilla, satunnaisissa juttutuokioissa kaupungilla kävi selvästi ilmi, että Merkelistä haluttiin päästä eroon. Puolustajia risteilyturistien joukosta ei juuri löytynyt. Moni kertoi antipatian syyksi maahanmuuttajien vyöryn. Suomessa on totuttu kunnioittamaan Merkeliä EU:n johtohahmona ja nyt huolestuttaa, miten käy Ranska-Saksa -akselille, kun Merkel ja Macron ovat hyviä ystäviä.
Suomessakin on kokemusta siitä, että homous on poliitikolle ainakin jossain määriin taakka. Pekka Haavisto hävisi presidentivaaleissa 2012 Sauli Niinistölle hyvin selvin numeroin ja jotkut politiikan konkarit ja monet maallikot pitivät Haaviston suurimpana ongelmana hänen homouttaan.