Sulo Aittoniemi ei vieläkään sulata homosuhteiden virallistamista

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 5

MTV:n otsikolla "missä he ovat nyt" haastattelemaa 79-vuotiasta entistä kansanedustajaa Sulo Aittoniemeä ei edelleenkään voi pitää erityisen seksuaalivähemmistömyönteisenä. Värikkäistä lausunnoistaan tunnettu "Suti" toteaa, että entisaikaan ei tullut tuomioita viharikoksista.

Aittoniemi vastusti aikanaan värikkäin puheenvuoroin parisuhdelakia. Nyt kun tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo häämöttää ja uudistukseen liittyvä toimeenpano on jo käynnissä, ei asia miellytä Aittoniemeä.

- En minä ymmärrä sellaista ollenkaan! Jos kaksi miestä lähtee rakastelemaan, niin eihän sieltä synny mitään. Homoliitot ovat täysin käsittämättömiä. Kyllä he voivat keskenään olla, mutta ei sitä pidä lähteä avioliiton suuntaan viemään, sanoo Aittoniemi MTV:lle.

Kansanedustaja-aikanaan - kun parisuhdelakia sorvattiin - Aittoniemi kauhisteli sopimattomaksi ajatusta Ilmarista ja Jalmarista ladossa perintöryijyn päällä vihkimistä odottamassa. Hän myös epäili homoseksuaalien joidenkin johtojen tulleen kytketyksi väärin.

Aittoniemi ei myöskään pidä menon muuttumisesta eduskunnassa, pakolaisten tulosta Suomeen ja yhteiskunnan siivellä elävistä.

Aittoniemen tekemistä lukuisista eduskuntatoimistaan muistetaan esimerkiksi hänen kirjallinen eduskuntakyselynsä Teletapit-televisiosarjasta, jota Yle oli tuolloin hankkimassa. Aittoniemi piti sitä haitallisena lapsille. Teletappihahmoista Tiivi-Taavi oli ehtinyt saada maailmalla homoleiman violetin värityksen, kolmionmuotoisen antennin ja käsilaukun ansiosta. Sittemmin Teletapit aiheuttivat vastaavansävyistä kuohuntaa Puolassa ja Ukrainassa.

MTV mainitsee jutussaan myös Raptorin Aittoniemestä tekemän kappaleen "Tuhansien Sulojen maa".

Vuonna 1936 Ikaalisissa syntynyt Aittoniemi istui kansanedustajana vuodesta 1987 vuoteen 2003. Aluksi hän edusti perussuomalaisten edeltäjää Suomen maaseudun puoluetta (SMP) ja myöhemmin Keskustaa. Sitä ennen hän toimi poliisina. Aittoniemi pyrki myös presidentiksi vuoden 1994 vaaleissa ja sai prosentin kannatuksen.

MTV: Missä he ovat nyt: Sulo Aittoniemi – mies, joka teki hallitukselle kyselyn Teletapeista
Teletapit

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Tommi
  • 24.10.2015, 10.50
Voisiko nämä eilispäivän pierut unohtaa?
Minnekäs sitä ennakkoluuloistaan pääsisi, jos ei niitä halua kohdata.