Tänään 20. tammikuuta HBO Nordic -palvelussa Suomen ensi-iltansa saava Looking-niminen homoteemainen draamakomediasarja seuraa kolmea miestä tämän päivän San Franciscon homoyhteisön pyörteissä. Ranneliike.net sai ennakkokatseltavakseen neljä sarjan ensimmäistä jaksoa.
HBO:n mukaan Looking on sensuroimaton kuvaus kolmesta ystävyksestä, jotka asuvat ja rakastavat nykypäivän San Franciscossa. Ystävyydestä huolimatta jokainen heistä elää erilaista elämänvaihetta, kerrotaan sarjan mainostekstissä.
Sarjan päähenkilö on 29-vuotias videopelisuunnittelija Patrick (Jonathan Groff; Glee), joka päättää palata deittimarkkinoille ex-poikakaverinsa mentyä kihloihin ja tulla vihdoinkin sinuiksi niin itsensä, ystäviensä kuin vanhempiensa kanssa. Ensimmäisestä kohtauksesta lähtien (metsäseksin kokeileminen läpällä) on selvää, mihin sarja tulee keskittymään; homomiesten erilaisten tapaamispaikkojen ja seksikontaktoinnin dokumentointiin. Jo ensimmäisessä jaksossa käydään läpi muun muassa Facebook -stalkkaaminen, Grindr, amerikkalainen homodeittipalvelu OK! Cupid ja Instagram -kommentointi.
Suurin osa sarjasta keskittyykin kuvaamaan sosiaalisesti kömpelön Patrickin edesottamuksia, kun tämä nolaa itseään deittimarkkinoilla ja joko hän tai vastapuoli on töykeä omien epärealististen ennakkotoiveittensa johdattelemana.
Kolmikon toinen jäsen on taiteilijan uraa luova 31-vuotias Agustín (Frankie J. Alvarez; Smash), joka alkaa epäillä yksiavioisuuden toimivuutta ajautuessaan yhä syvemmälle kohti parielämän kotoista idylliä. Tähän epäilemiseen toki kuuluu parisuhteen ”maustaminen” muilla miehillä ja prostituution harkitseminen varteenotettavana uravaihtoehtona. (Ja kukapa meistä ei olisi prostituutiota joskus miettinyt vaihtoehtona tai ainakin kuullut siitä niin puhuttavan.)
Porukan vanhin, 39-vuotias Dom (Murray Bartlett; The Guiding Light), on keski-iän kriisiä lähestyvä tarjoilija, joka tajuaa olevansa edelleen kaukana unelmistaan niin työ- kuin rakkausrintamalla. Tähän yhteyteen tietysti kuuluu tämän tyytymättömyyden täyttäminen niin pikaisilla Grindr panoilla kuin homosaunoissa maleksimisellakin.
Tähän saakka Sinkkuelämää -sarjan homoveljeksi kuvailtu sarja tuntuu ensikatselun perusteella olevan vain varjo heterohkosta siskostaan. On ymmärrettävää, että miesten välisiin suhteisiin keskittyvä sarja on toki hyvin erilainen kuin esimerkiksi naisten sinkkuelämästä kertova ohjelma, mutta tuntuu murheelliselta ajatella, että San Franciscossa homomiesten elämä olisi pelkkää epätoivoista seksin hakemista. Sarjan yletön pinnallisella seksikäyttäytymisellä mässäily aiheuttaa sen, että henkilöhahmojen syvyys tai kontakti toisiinsa tarinassa jää hyvin heikoksi. Loppujen lopuksi tuntuu siltä, kun seuraisimme vain kolmen toisilleen puolitutun miehen elämää ilman, että selkeää henkistä kontaktia muodostuu.
Yleensä hyvät tv-sarjat tempaavat katsojan jo ensimmäisten jaksojen aikana mukaansa tavalla, joka pakottaa katsojan palaamaan sarjan äärelle uudestaan ja uudestaan. Lookingia tyyliltään lähinnä olevat Queer as Folkin britti- ja jenkkiversiot tai L-word saivat yleensä katsojan nauramaan ääneen ja ehkä jopa kyynelehtimäänkin toisinaan, mutta Lookingia katsellessa alkaa muutamaa hymähdystä lukuun ottamatta vaistomaisesti etsiä muuta tekemistä. Aivot eivät vain jaksa seurata ohjelmaa, joka ei lähde lentoon, vaikka aiheessa olisi kuinka tuttuja ja samaistuttavia piirteitä. Eivätkä sarjan tekijöiden lupaukset syvien aiheiden tutkimisesta (rakastuminen, työn mielekkyys ja oman identiteetin ja onnen etsiminen) yksinkertaisesti toteudu.
Sarja on kuvaustyyliltään ja -laadultaan varsin indie-elokuvamaisen raskas, henkilöhahmoiltaan ontto ja etenee välillä nykien ja hitaasti kuin täi tervassa. HBO blockbustersarjojen selkeää, älykästä ja kaunista tyyliä ei näy ja lopputulos on vain nuhjuiselta tuotannolta näyttävä tuotos. Lieneekö tähän sitten syynä taiteellinen ilmaisu vai vähäinen budjetti, sitä ei tämä kirjoittaja osaa sanoa.
Kokonaisuudessaan sarjan ensimmäiset jaksot jättävät siis paljon toivomisen varaa, vaikka sarja osaa toki kuvata homoelokuville tyypillisellä inhorealistisella ja sarkastisella tavalla homomiesten tämän päivän stereotyyppisimmän seksipakkomielteisen toiminnan. Sen, jossa Grindr mobiilideittipalvelun profiileja blokataan pelkän tervehdyksen ja ”vääränlaisen” kuvan perusteella tai treffit poikkastaan, koska vastapuoli ei ollutkaan niin hottis kuin profiilikuvassaan. Vaikka sarja pitääkin sisällään erittäin vakuuttavan näyttelijäkaartin, joka tekee parhaansa pitääkseen sarjan pinnalla, on hyvin vaikea sanoa, että sarja olisi tämän ajan paras kuvaus homoista.
Looking-sarjan traileri
ranneliike.net: HBO:n Looking-sarja kertoo kolmen homomiehen elämästä San Franciscossa
HBO: Looking
HBO Nordic: Looking