Mediassa homoaiheiden käsittely on usein alkeellista. Selitellään heteroyleisölle, mitä ja millaisia homot ja lesbot ovat ja mistä oikeastaan on kysymys. Harvoin päästään minkään asian ytimeen. Nyt radion homokirjakerhossa puhuttiin suoraan homoyleisölle, asiantuntijoille. Keskustelun pohjana oli kaksi kirjaa, Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva ja E. M. Forsterin Maurice.
Dorian Grayn muotokuva on vuodelta 1891. Viisi vuotta myöhemmin Oscar Wilde joutui oikeuteen säädyttömyydestä, ja hänen kirjaansa käytetään todistusaineistona Wildeä vastaan. Oscar Wilden halu suuntautui kirjan perusteella asioihin, joista häntä voitiin syyttää. Hän sai kahden vuoden vankeustuomion. Homokirjakerhossa oli mukana Livia Hekanaho, joka aikoinaan on luennoinut Oscar Wilden oikeudenkäynnistä. Toisena keskustelijana oli Antu Sorainen, jolta äskettäin on ilmestynyt kiinnostava kirja siveellisyydestä (kuuntelu areenassa: http://areena.yle.fi/radio/1985395 ).
Toisen kirjan E. M. Forsterin Mauricen moni on nähnyt elokuvana. Kirja syntyi jo viime vuosisadan alkupuolella, mutta Forster halusi, että se julkaistaan vasta hänen kuolemansa jälkeen. Julkaisuvuosi oli 1971. Kirja kertoo ”onnellisen” kehitystarinan syntymästä-asti-homosta aikuiseen parisuhteeseen. Matkan varrella on mm. eheytysterapiaa. Keskustelijoiden mukaan Maurice on aktivisti, tyypillinen ”seta-sankari”. Hän ei alistu. Kirjassa on ainakin näennäisesti onnellinen loppu.
Molemmissa kirjoissa keskeinen teema on tietenkin rakkaus, mutta samalla yhteiskuntaluokkien yli ulottuva rakkaus. Oscar Wilden kirjassa kuvataan seksuaalisuuutta, jota edes moraali ei pysty kahlitsemaan. Joidenkin mielestä se oli säädyttömyyttä. Lontoon yläluokan monet miehet olivat viehättyneet alaluokan pojista: "verevistä" satamajätkistä, East Endin porukoista, maksetuista pojista. Samanlaista oli yläluokan heteropiireissäkin: etsiydyttiin mielellään köyhälistön kortteleiden bordelleihin ja kapakoihin. Alin alaluokka ja ylin yläluokka kohtasivat ”hillittömän” seksin merkeissä. Forsterin Mauricessa päädytään onnelliseen yhteiseen elämään, vaikka osapuolilla on erilainen luokkatausta.
Sattumalta juuri nyt puhutaan Suomessakin yhteiskuntaluokista ja niiden eroista. Kun Katriina Järvinen julkaisi kirjansa noususta alemmasta yhteiskuntaluokasta ylempään (kirjassa Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa), oli hämmentävää havaita, että keskiluokalla on tiukimmat säännöt siitä, miten pitää elää, pukeutua puhua tai asua. Homoelämässä monia varmaan onkin viehättänyt se, että miesten kohtaamispaikoilla voi tavata aivan erilaisia ihmisiä, yhteiskuntaluokaltaan laidasta laitaan. Professori voi seksin merkeissä tavata kalastajan tai muurarin ja yhteisyydentunne voi olla vapauttava.
Homokirjakerho käynnisti monenlaisia ajatusprosesseja. Kiitos tästä ohjelmasta. Siinä päästiin alkeellisten selittelyjen yli tarkastelemaan homoelämää paljon syvemmin. Keskustelun johdattelijana on Niina Mäkeläinen.
Ohjelma on kuukauden verran Areenassa