Seta palkitsi Demi-lehden ja nuhteli EU-komission varapuheenjohtajan

  • Uutinen
  • Pride
  • -

Seta on jakanut vuosittaiset Asiallisen tiedon omena -tunnustuksensa ja Kunniarotta -antipalkintonsa.

Valtakunnallinen Seta palkitsi perinteisellä Asiallisen tiedon omena -kunniakirjalla erityisesti tytöille suunnatulle Demi-lehdelle homo-, bi- ja transnuoret huomioivasta journalismista ja keskustelukulttuurista.

Vuotuisen Kunniarotta-arvonimen Seta myönsi EU-komissiolle ja erityisesti sen varapuheenjohtajalle, komissaari Viviane Redingille ponnettomasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöpolitiikasta.

Tunnustuksen ja anti-palkinnon luovutti iltapäivällä järjestön puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi Tampereen "Leimautumispäivät" -nimisen pride-tapahtuman lauantaisen puistojuhlan yhteydessä Laikunlavalla.


Seta kertoo perusteluissaan, että Demi on tehnyt pitkäjänteistä ja johdonmukaista työtä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden tavallistamiseksi jo vuosien ajan. Toimitus on luopunut jutuissa hetero-oletuksesta ja ryhtynyt käyttämään sukupuolisidonnaisten sanojen sijaan neutraaleja ilmaisuja. Esimerkiksi tyttö- tai poikaystävän sijaan lehdessä käytetään termejä muru, kulta, rakas tai ihastus. Setan mukaan Demi on toimintatavoillaan edistänyt nuorten hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta ja tarjonnut turvallisen ympäristön vertaistuelle. Demin keskustelupalstoilla myös nuoret itse puuttuvat hetero- ja sukupuolinormatiiviseen puhetapaan.

- Demi osoittaa, että seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden huomioon ottava kielenkäyttö ei ole vaikeaa. Lehti näyttää tässä hyvää journalistista esimerkkiä, Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi totesi Tampereella luovuttaessaan kunniakirjan.

Demi-lehden vt. päätoimittaja Satu Koiviston mukaan sukupuolineutraali puhetapa tuli lehteen lukijoiden omasta toiveesta ainakin viitisen vuotta sitten ja se on ollut toimituksen linjana kolmen vuoden ajalta.

- Olemme tunnustuksesta todella iloisia ja otettuja. Kaikki kunnia kuuluu kuitenkin lukijoillemme, jotka ovat olleet rohkeita edelläkävijöitä ja saaneet meidät muuttamaan omaa puhetapaamme. Nyt heidän toimintansa saa tunnustusta laajemminkin. Tämä osoittaa jälleen kerran, että tytöissä, tulevaisuuden päättäjissä, on voimaa ja valtaa, Koivisto sanoo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kunniarotta-arvonimen eli Setan antipalkinnon saivat Euroopan unionin komission varapuheenjohtaja, oikeus-, perusoikeuksien ja kansalaisuusasioiden komissaari Viviane Reding, ja hänen myötään koko komissio. Komissaari Reding torjui kahdentoista jäsenmaan vetoomuksen hlbti-tiekartasta eli suuntaviivoista lähivuosien politiikalle lesbojen, homojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten henkilöiden hyvinvoinnin ja yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi.

Setan mukaan Redingin kanta oli suuri pettymys jäsenmaille ja kansalaisjärjestöille. Komissaari ilmoitti kantansa kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä 17.5. Haagissa Alankomaiden hallituksen koollekutsumassa hlbti-konferenssissa.

- EU:lla oli erinomainen tilaisuus näyttää suuntaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäjänä, mutta komissaari Reding jätti sen käyttämättä, puheenjohtaja Hippi sanoi julkistuspuheessaan.

- Useat komissaarit ovat tehneet paljon hlbti-ihmisten yhdenvertaisuuden hyväksi – nyt Reding veti mattoa alta siltä työltä.

Seta kertoo kannustavansa suomalaisia puolueita ja ehdokkaita muistamaan hlbti-kysymykset Euroopan parlamentin vaaleissa. Yhdenvertaisuuden parantamiseksi tarvitaan toimenpiteitä esimerkiksi terveyden, koulutuksen, palveluiden, työelämän, turvallisuuden ja maahanmuuton saralla. Lisäksi tarvitaan EU:n sisäinen ihmisoikeusmekanismi, joka mahdollistaisi jäsenmaiden toteuttamiin ihmisoikeusloukkauksiin puuttumisen.


Lauantai-iltapäivänä Tampereen keskustassa järjestettiin myös "Leimautumismarssi" -niminen pride-kulkue. Ilman häiriöitä sujunut kulkue lähti Tampereen Tullikamarinaukiolta puolen päivän jälkeen ja siihen osallistui useampi sata ihmistä. Kulkueen päätepisteessä Laikunlavalla vietettiin Leimautumispäivien pääjuhlaa. Laikunlava sijaitsee Tammerkosken rannan ja Keskustorin lähellä Tampereen Vanhan kirjastotalon puistossa.

Leimautumispäivillä on juhlistettu samalla 40 vuoden ikään ehtinyttä Pirkanmaan Setaa.

Tiistaista lauantaihin kestävään tapahtumaan on kuulunut kulkueen ja puistojuhlan lisäksi esimerkiksi sateenkaarimessu, yhdenvertaisuuspaneeli, Homo-, lesbo-, transhistoria Tampereella -juhlaluento, Leimautumismarssin työpaja, Sateenkaariperheiden tapaaminen ja Hiv-tukikeskuksen Hiv-pikatestaus. Lisäksi järjestetään erilaisia iltabileitä. Werstaan Hilpeys ja ennakkoluulo -näyttely avattiin Leimautumispäivien alkajaisiksi.

Seta.fi: Seta palkisti Demi-lehden kaikki nuoret mukaan ottavasta journalismista ja vertaistuesta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!