Lääkärilehti: Uskomushoitoja rajattava nykyistä tiukemmin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 4

Suomen Lääkärilehdessä (17/2013, s. 1244-1245) professori Hannu Lauerma kiirehtii uskomushoitoja koskevaa lainsäädäntöä, eli nk. puoskarilakia, jonka valmistelu on ollut pysähdyksissä.

Hän ottaa esille kaksi potilastapausta, joissa psykoosissa olleita potilaita hoidettiin taikka he hoitivat itseään vain luontaislääkityksellä tai homeopaattisella lääkityksellä. Kummassakin tapauksessa hoidettavat tekivät täysin ennalta-arvaamattomasti henkirikoksen, toisessa kahden omaisen tappo ja toisessa yhden omaisen tappo. Homeopaatti oli määrännyt lääkityksen edes tapaamatta potilasta.

Lauerma:

- Termit "luontaislääke" tai "homeopaattinen lääke" ovat harhaanjohtavia, koska merkittävä osa kuluttajista luulee, että näiden teho on osoitettu reseptilääkkeiden tavoin. Valmisteita myös markkinoidaan suurin lupauksin haitattomina. Lääkäri taas ei koskaan voi antaa vastaavia lupauksia tehokkaiksi osoitettujen antipsykoottien osalta, koska niillä on merkittävien haittavaikutusten mahdollisuus, joka tulisi lääkkeen valinnalla ja annoksen säätämisellä kyetä minimoimaan yhteistyössä potilaan kanssa.

Lauerma näpäyttää sosiaali- ja terveysministeriötä: "STM:n työryhmäraportissa (5) esitetään uskomushoitojen erittäin varovaista rajaamista. Peruspalveluministeri Guzenina-Richardson on 18.3.2013 julkaistussa haastattelussaan antanut toiveita asian etenemisestä ministeriössä."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

***


4 kommenttia

  • 1 / 4
  • rajaa puoskaroinneille
  • 2.5.2013, 17.07
Pienoinen näpäytys Sosiaali- ja terveysministeriön suuntaan on ymmärrettävä. Edellinen peruspalveluministeri ja nykyinen sosiaaliministeri, sairaanhoitaja Paula Risikkohan (kok) on tehnyt parikin kiepsahdusta puoskarilakiprosessissa - haavoittuvien ryhmien suojelusta huuhaalääkinnän tukemiseen valinnanvapauden nimissä. Ja kautensa lopuksi homeopatiaa, eheytys-"sielunhoitoterapoimisia" ja energiahoitoja sallivan Sairaanhoitajaliiton erityispalkitsema Risikko jumiutti koko lakihankkeen.

Muistaako, onko Risikko koskaan lausunut mitään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta tai hlbti-ihmisistä pseudotietoa levittävistä tai puoskaroivista (vale-)terapisteista?

Nykyisen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) kanta on vähän epäselvä.

Ranneliikkeessä on uutisoitu myös Valviran ristiriitaisesta asenteesta virallisten terveysammattilaisten "eheytys"- ym. huuhaata kohtaan. Valvirakin on riippuvainen STM:stä. Sehän on nähtiin kun valelääkärijutut alkoivat purkautua.
Nämä Lääkärilehden tuoreet tapauskuvaukset liittyvät nyt "luontaislääkkeisiin". Mutta kuinka paljon löytyisi Suomessa ns. eheytyksiin ja hlbitq-ihmisten käsittelyihin sisältyviä haittoja, sairastumisia tai ylikuolleisuutta mm. oman käden kautta? Asia vaatisi varmasti myös tieteellistä tutkimusta.

Minä olen myös aikaisemmin ilmaissut käsitykseni siitä, että luontaishoitoja saava henkilö ei voi hakea mistään taikka keneltäkään korvausta taikka hyvitystä jouduttuaan virheellisen hoidon kohteeksi. Tuollainen potilas on siis kärsimänsä vahingon kanssa aivan yksin.