Kuin 1970-lukua: pahojen henkien manaaminen jatkuu yhä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 14
Seta-lehden juttu 3/1976, kuva on elokuvasta Manaaja.

MOT-ohjelma esitteli Pahojen henkien vastaista tilaisuutta Kallion kirkossa. Sali oli tupaten täynnä, ja Espoon piispa Tapio Luoma myöhemmin illalla kommentoi nähtyä. Ilmeisesti tällainen toiminta oli hänellekin yllätys. Piispa koommentoi näin: "---Demonit eivät ole lääketieteellinen diagnoosi--- Sairauksille löytyy fysiologinen selitys----Kirkossa on aina rukoiltu sairaiden puolesta, hädän hetkellä---Me (luterilaisessa kirkossa) haluamme katsoa Jumalaan ja haluamme puhua Jumalasta eikä Saatanasta ja pimeyden voimista".

Mutta miksi Pirkko Jalovaaran toiminnasta ollaan kovasti huolissaan? Jos jollain ihmisellä on ahdistusta tai pahoja tuskatiloja, eikö ole ihan hyvä, että on tilaisuuksia, joissa huolet helpottavat? Kumpi on pahempi, mielialalääke vai saarnatilaisuus kirkossa? Kirkossa ollaan osana suurta joukkoa, ei yksin kotona. Mutta jos manaustilaisuuksissa kehotetaan luopumaan lääkärin määräämistä lääkkeistä, tilanne on jo vakava. Esimerikinä oli mies, jolla oli eturauhassyöpä. Hän kävi tilaisuuksissa kiittämässä parantumisestaan. Kuitenkin hän pian sen jälkeen kuoli eturauhassyöpään.


Tämä on kuin keskiaikaa. Edelleen manataan pahoja henkiä ulos sairaasta ihmisestä. Vuonna 1976 Seta-lehden toimittaja kävi manaajien vastaanotolla. Setan sosiaalisihteerille oli tullut useita yhteydenottoja, joissa valiteltiin psykiatri Pertti Peussan ja sielunhoitaja Linnea Tainion toimintaa. Psykiatri oli ajanut potilaistaan ulos pahoja henkiä.

Seta-lehden toimittaja ei vastaanotolle hakeutuessaan kertonut olevansa toimittaja. Käsittely homoutta vastaan alkoi 20 minuutin esitelmällä siitä, mitä raamattu sanoo homoseksuaalisuudesta. Oli Sodoma ja Gomorra, Paavalin kirje roomalaisille, jne. Psykiatri oli korostanut, että psykiatrian menetelmillä homosta ei tule heteroa, mutta rukous ja usko ovat auttaneet parantumaan.

Peussa oli kertonut, että kaikki kristityt eivät ymmärrä riivaajien olemassaoloa. Raamatun mukaan on olemassa huoruuden henki ja homoseksuaalisuuden henki. He kuuluvat samaan näkymättömään maailmaan kuten enkelit, Jeesus ja Jumala. Henget ilmenevät pakonomaisina toimintoina, eli henkien riivaama toimii henkien tahdon mukaisesti. Nyt Seta-lehden toimittajalle tarjottiin mahdollisuutta vapautua näistä homohengistä. Kun psykiatri ja sielunhoitaja rukoilevat, henget saadaan karkotettua. Jos potilas ei ole antanut elämäänsä Jeesukselle, henkien karkottaminen ei onnistu. Mutta kun henget on karkotettu, on tärkeä seurata, etteivät ne pesiydy takaisin ihmisen sisimpään, varoitteli psykiatri.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Psykiatri sanoi hoitavansa potilaitaan uskonnollisin menetelmin. Mitään lääketieteessä tunnettuja mentelmiä eli terapioita ei käytetä. Riivaajien karkotus eteni erilaisten loutsujen kaltaisesti. Oli katkaistava siteet menneisyyteen: geenisiteet, kromosomisiteet, atomi- ja molekyylisiteet, hermo- ja verisiteet. Oli katkaistava myös mielenterveydelliset siteet isään, äitiin ja sukulaisiin aina neljänteen sukupolveen saakka. Sitten istuttiin hetki hiljaa kuin odotellen. Äkkiä sielunhoitaja kysyi: "Luetko pornoa". Ilmeisesti parantumista ei näkynyt. Potilas ei hurmioitunut eikä muutakaan epätavallista tapahtunut.

Kun Seta-lehden toimittaja istunnon lopuksi pyysi asperiinia, sielunhoitaja innostui ja alkoi rukoilla päänsäryn puolesta. Sen jälkeen hän ei edes kysynyt, mitä päänsärylle kuului.

Toisella tapaaamiskerralla henkien karkotus jatkui. Alkuesitelmässä sielunhoitaja korosti vanhojen tottumusten katkaisemista. Oli jätettävä vanhat ystävät ja oli osoitettava katumusta. Henkien ulosajamisen aikana hoitavat henkilöt panivat kädet potilaan hartioille ja parin minuutin ajan kiitettiin herraa ja vaadittiin henkiä poistumaan.


Seta-lehden toimittaja kanteli silloiseen Lääkintöhallitukseen, ja sieltä tuli vastaus, jossa vain annettiin tarkempia ohjeita kantelun tekemiseksi. Mitään kannanottoa ei tullut sen lehtiartikkelin ilmestymispäivään mennessä.

Ilmeisesti edelleen kuka tahansa voi perustaa tällaisen riivaajien karkotuspalvelun.

14 kommenttia

  • 1 / 14
  • puppeliassi
  • 26.2.2013, 11.05
2000- luvulla ollaan ja jotkut vieläkin uskoo tollaiseen, vai onko lsd käytetty vai onko asian laita vain ahneus, kun yhteiskunnan takia itseään häpeävä tahtoo olla tavallinen keinolla millä hyvänsä, vaikka mielenterveys ja rahat menee veks?
  • 2 / 14
  • decoctor Sokal
  • 26.2.2013, 12.28
Hämmentävää, että Helsingin tämä parantaja-eksorsisti on toiminut nimenomaan Kallion kirkossa. Tuo seurakuntahan on saanut arvostusta sateenkaarimessuista. Kalliossa näkyy myös "psykokirkon" piiirteitä: tarjolla on kehoterapiaa, uniryhmää, jota Suomessa muuten markkinoi Suomen Parapsykologisen Seuran puheenjohtaja jne... No, ehkä ovat Kalliossa ja muissa seurakunnissa miettineet vastuusuhteet selviksi haittatapausten ja "hoito"-virheiden osalta. Yle tv1 MOT-ohjelmassa oli nyt esillä riivaajien manaus uskonnonharjoituksen kehyksessä. Valitettavasti manauksia ja henkihäätöjä tehdään Suomessa myös terapioissa. On valtaustilaterapeuttia, räyhä-, harha- ja tarrahenkien poistoterapiaa. Puuhaajia löytyy sekä fundamentalistis-evankelikaaliselta puolelta että New Age-vaihtoehtohoidoista.