Puhemiesneuvosto: Holmlundin toiminnassa ei huomautettavaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Eduskunnan puhemiesneuvosto katsoo lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlundin (kok) toimineen asianmukaisesti, vaikka homoavioliittoja koskeva aloite on odottanut käsittelyä valiokunnassa jo vuoden.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman (sdp) mukaan puhemiesneuvosto on kuullut Holmludia, käynyt valiokuntien työskentelyä koskevat ohjeet läpi ja todennut yksimielisesti, että Holmlund on menetellyt vakiintuneiden ohjeiden ja pelisääntöjen mukaan.

Kansanedustajat Mikael Jungner (sdp) ja ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) olivat aikaisemmin katsoneet Holmlundin jarruttelevan tasa-arvoisen avioliittolain etenemistä. Holmlund puolestaan syytti Jungneria ja Niinistöä valheellisen tiedon levittämisestä ja pyysi eduskunnan puhemiesneuvostoa tutkimaan hänen toimintaansa lakivaliokunnan puheenjohtajana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eduskunnan lakivaliokunnassa on 17 varsinaista jäsentä. Heistä seitsemän on allekirjoittanut valiokunnassa jumissa olevan lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliitosta. Kaikkiaan lakialoitteen allekirjoitti 76 kansanedustajaa. Vakiintuneen käytännön mukaan vasta yli 100 edustajan allekirjoittama aloite katsotaan valiokunnassa riittävän merkittäväksi.

HS: Holmlund sai puhtaat paperit homoliittolain käsittelystä
Holmlund: Avioliittolakialoite ei vaadi toimenpiteitä lakivaliokunnassa
Anne Holmlund: Homoliittolakialoite lakivaliokunnan käsittelyyn, jos enemmistö niin haluaa

3 kommenttia

No nyt on Holmlundiin kohdistunut olematon majesteettirikos hyvitetty, paitsi ettei Holmlundia syytetty mistään sääntöjen rikkomisesta, vaan siitä ettei hän ole ottanut tasa-arvoista avioliittolakia käsittelyyn.

Sata allekirjoittajaa tekee lakialoitteesta vain kiireellisen. Se ei edelleekään ole mikään kynnys käsittelylle. Hallituspuolueet eivät sopineet luopuvansa tasa-arvoisen avioliittolain edistämisestä jos lakialoite ei saisi sataa allekirjoittajaa. Siitä myös pääministeri aikoo huomauttaa Holmlundia.

Suomalaisten enemmistö ja lainsäädäntö edellyttävät tasa-arvoisen avioliittolain säätämistä. Myös kansanedustajien joukossa on huomattavasti enemmän kannattajia kuin ne 76 allekirjoittajaa, mikä varmaan motivoikin homovastaiseksi profiloitunutta Holmlundia vaikenemisessa tähän saakka.

Kommenttia muokattu: 19.02.2013 klo 16:33
Holmlundin näkökulmasta tämä on nyt myös arvovaltakysymys, joten oletettavasti hän koki saaneensa puhemiesneuvoston odotetusta ja muotoseikkojen kannalta oikeamielisestä ratkaisusta kaipaamansa hyvityksen.

Noh, kansalaisaloite on polkuna jatkossa, eli tuskin tässä aika tulee pitkäksi. Sääli sinänsä, kun tämän avioliittoasian hoitamiseen käytetyn energian voisi käyttää muihinkin asioihin.

Ihme pikkusieluista touhua sellaiseenkin yhteiskunnalliseen asemaan hankkiutuneelta henkilöltä.