USA: Korkein oikeus tutkimaan homoavioliittokieltoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 25

USA:n korkein oikeus aikoo tutkia, rikkoiko Kalifornian osavaltio liittovaltion perustuslakia, kun se kielsi avioliitot samaa sukupuolta olevilta pareilta. Myös avioliiton vain heterosuhteisiin rajoittava liittovaltion lainsäädäntö joutuu puntaroitavaksi.

Oikeus ilmoitti perjantaina ottavansa avioliitto-aiheen käsiteltäväkseen. Ratkaisuja odotetaan kesällä 2013.

Vuonna 2008 kansanäänestyksessä Kalifornian osavaltion perustuslakiin hyväksyttiin lisäys, jolla avioliitto rajataan miehen ja naisen väliseksi. Paikallinen korkein oikeus oli aiemmin hyväksynyt samaa sukupuolta olevien avioliitot. Kamppailu homoavioliittojen kohtalosta on ollut Kaliforniassa kiivasta.

Kaikkiaan USA:n yhdeksässä osavaltiossa sekä pääkaupunki Washington DC:ssä samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton. Liittovaltio ei kuitenkaan tunnusta homoavioliittoja.

Vuonna 1996 voimaan tullut DOMA - Defense of Marriage Act määrittelee liittovaltiotasolla avioliiton miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhdysvaltain liittovaltion ylin oikeusaste aloittaa kuulemiset myös siitä, onko DOMA perustuslain mukainen vai ei, eli käytännössä: tulisiko homoille sallia avioliitto kaikkine taloudellisine ja yhteiskunnallisine oikeuksineen liittovaltiotasoisesti vaiko ei.

Advocate: Supreme Court to Hear Prop 8, DOMA Cases
GayStarNews: US Supreme Court to hear Proposition 8 and DOMA cases
The New York Times: Supreme Court to Take Up Gay Marriage

25 kommenttia

  • 1 / 25
  • Exit Only!
  • 8.12.2012, 3.09
Kyllä jokainen osavaltio itse päättää hyväksyykö homoliitot..tämä menee jo natsismin puolelle kun homot vaatii ilman kansalaisten päätösvaltaa mennä naimisiin. Kalifornialla on oikeus omana osavaltiona kieltää homoliitot!
Noh, sitäpä oikeus alkaakin tutkia, että onko.

Järkisyihinhän samaa sukupuolta olevien avioliittojen kielto ei perustu kuitenkaan.