Arkkipiispa Mäkinen "ymmärtää" Afrikan kirkkojen homoasenteellisuutta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 3

Matka Afrikkaan näyttää vakuuttaneen arkkipiispa Kari Mäkisen siitä, että afrikkalaisten kirkkojen homovastaisista asenteista ei voi tehdä kynnyskysymystä. Suomen Kuvalehden (no 38) haastattelussa Afrikasta palannut Mäkinen sanoo, ettei "meidän pidä peittää sitä, mitä pidämme tärkeänä", mutta jatkaa ymmärtävänsä, ettei Afrikan kirkkojen voi odottaa käyvän keskustelua asioista, jotka "eivät nouse heidän kontekstistaan".

Brittiläistaustainen anglikaaninen kirkko on repeämistilassa afrikkalaisten ja länsimaalaisten kirkkojen suuren asenne-eron takia suhteessa homoseksuaalisuuteen. Arkkipiispa Mäkisen kommentit haastattelussa asemoivat Suomen evl-kirkkoa protestanttisen maailman konservatiiviselle laidalle. Afrikkalaisten asenteita ei suorastaan hyväksytä, mutta niitä ymmärretään eikä yhteistyölle ole esteitä.

SK:n toimittaja Katri Merikallio taustoittaa, että monessa Afrikan maassa homoseksuaalisuus on edelleen rikos ja homoihin kohdistuu avointa väkivaltaa. Esimerkiksi ajatusta samaa sukupuolta olevien ihmisten vihkimisestä pidetään täysin vieraana. Evl-arkkipiispan keskusteluissa niin avioliitto kuin seksuaalisuuskin nousivat esille.

Mäkinen kertoo, että Tansanian johtava piispa Alex Malasusa opetti suomalaista vierastaan hellävaraisesti, että läntisten kirkkojen ei pidä tuoda ikään kuin ylhäältä päin omaa agendaansa sinne. - Se olisi kolonialismia.

- Sikäläiset kirkot korostavat tiukasti sitä, että heidän agendansa nousee heidän omasta todellisuudestaan. Myös uskoa tulkitaan sen mukaan, mikä heille on sillä hetkellä tärkeää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mäkinen toteaa kirkkojen Afrikassa kamppailevan edelleen naisten, vammaisten ja syrjittyjen heimojen ihmisoikeuksien puolesta.

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Homopallero
  • 21.9.2012, 13.59
Kristillinen homofobiahan on mitä kolonialistisin tuote!
  • 2 / 3
  • ERKKI - VAASA
  • 21.9.2012, 23.34
Tahtomattakin tulee mieleen että arkkipiispa Kari Mäkisen lausunto heijastelee sitä että asenneilmasto on kaiken kaikkiaan kylmenemässä ja muutoinkin koventumassa täällä “Pikkuvenäjällä”.
Sinänsä on mielenkiintoista ajatella mistä kyseinen asia johtuu? Vaikka uskontoa ja politiikkaa ei tulisikaan sotkea toisiinsa “räksyn” tavoin, väistämättä tulee mieleen että eräs tietty, tunnetusti homovastainen ja hyvin konservatiiviset arvot omaava puolue on nyt voimansa tunnossa näin ennen kunnallisvaaleja. Saattaapa Kari Mäkinen laskeskella ettei nyt ole “muodikasta” olla edistyksellinen kun kirkossakin suurta ääntä pitävät hyvin vanhoilliset voimat joilla on kytköksiä mielipiteissään hyvin jyrkkiin herätysliikkeisiin!