Viisi syytä miksi nk. eheytysterapiat tulisi kieltää

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti
  • 7

Kaliforniassa ja muuallakin Yhdysvalloissa on paljon keskustelua aiheuttanut laki eheytysterapioiden (yrityksiä muuttaa homoja heteroiksi) ehdottomasta käyttökiellosta alaikäisille. Laki on läpäissyt Kalifornian senaatin. Se tulee laiksi, jos kuvernööri Jerry Brown sen allekirjoittaa. Hän ei ole etukäteen ilmoittanut kantaansa. Kuvernöörin odotetaan päättävän asiasta kuluvalla viikolla.

Care2-verkkosivustolla luetellaan viisi syytä, joiden perusteella eheytysterapioita (ex-gay-terapiat) ei tulisi sallia.

1) Ex-gay-terapia asennoituu homoseksuaalisuuteen ikään kuin [mielenterveys]häiriönä - vaikka se ei ole sitä.

Jo vuonna 1973 psykiatrijärjestö American Psychiatric Association päätti ettei homoseksuaalisuus ole mielisairaus, eikä mielen häiriö. Ex-gay-terapiaa kannattavat väittävät joidenkin ihmisten kärsivän mielen häiriöstä nimeltä "ei haluttu kiinnostus samaan sukupuoleen".

2) Ex-gay-terapian vaikuttavuutta ei ole koskaan osoitettu valtavirtaan kuuluvilla tieteellisillä tutkimuksilla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eheytysterapeutit ovat tukeutuneet väitteissään vääristeltyihin tieteellisiin tutkimuksiin. Näistä kuuluisin on Spitzerin tutkimus, jossa on osoitettu olevan useita virheitä. Spitzer totesi äskettäin julkisesti tutkimuksen sisältävän virheitä. Hän pyysi myös homoilta anteeksi, että ex-gay-terapiaa kannattavat ovat perustelleet toimintaansa juuri hänen tutkimuksellaan.

3) Ex-gay-terpia ei ole sopiva menetelmä seksualisuuteen liittyvien ahdistusten hoitoon.

Amerikkalainen psykologijärjestö American Psychological Association on ottanut kannan, että missään tapauksessa homoseksuaalisuutta ei voida sinällään pitää ahdistuneisuuden perussyynä.

4) Ex-gay-terapia vahingoittaa.

Menetelmään on sisäänrakennettu virheellinen ajatus, että kun vain yrität riittävästi rukoilemalla ja terapiassa käymällä, voit muuttua heteroksi. Toistuvasti on todennettu, että ex-gay-terapia päinvastoin lisää masentuneisuutta, johtaa päihderiippuvuuteen ja lisää itsetuhoajatuksia.

Uutiseen liitetyssä videohaastattelussa henkilö kertoo kuuluneensa mormoni-yhteisöön. 35 vuotta kestänyt rukoilu ei muuttanut häntä heteroksi. Hän oli käynyt ex-gay-terapiassa 12 vuotta. Tuohon terapiaryhmään kuuluneista kolmannes oli tehnyt itsemurhan terapian kuluessa.

Alla linkki haastatteluun.

5) Ex-gay-terapia ei ole uskonnollinen taikka vanhempainoikeus.

Kaliforniassa jotkut lainsäätäjät ovat vaatineet vanhemmille oikeutta lähettää halutessaan lapsensa ex-gay-terapiaan.

Care2-verkkosivustolla perustellaan viidellä kohdalla eheytysterapioiden kieltoa
Videohaastattelu ex-gay-terapiaan 12 vuotta osallistuneelta henkilöltä. Hän ei muuttunut heteroksi. (10:04)

7 kommenttia

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa Suomessakin todettu seikka, että nämä nk. eheyttäjät eivät ota mitään vastuuta potilailleen mahdollisesti aiheutuneista vahingoista käytettäessä eheytysterapioita. Henkilö saattaa eheytysterapian aiheuttamien vaurioiden seurauksena joutua turvautumaan koululääketieteeseen ja maksaa lopulta kaiken itse.
  • 2 / 7
  • Homopallero
  • 5.9.2012, 9.53
Minua taas puolestaan raivostuttaa se, että kyseiset hihhulit kehtaavat vedota johonkin sanan- tai uskonvapauteen. Eheytyspuoskarointi on yksiselitteisesti homoseksuaalisesti suuntautuneen ihmisen aivopesemistä ja häneen kohdistuvaa henkistä väkivaltaa riippumatta siitä harjoitetaanko puoskarointia homoseksuaalin omasta tahdosta. Se pitäisi kieltää kokonaan ja siitä tulisi rangaista ankarasti.