Liberia: Naiset politiikkaan - homot selliin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Vuonna 2006 länsiafrikkalainen valtio Liberia sai naispresidentin. Presidentti Ellen Johnson Sirleaf on palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla 2011, ja hänen ansionaan on toiminta naisten puolesta. Maassa oli ollut 14 vuotta kestänyt sisällissota, ja Ellen Johnson Sirleafistä oli tullut niin suosittu, että häntä kutsutaan Ma Elleniksi. Hän puolustaa naisten oikeuksia, mutta homot hän haluaa vankilaan.


Homojen ja lesbojen järjestö on jo jonkin aikaa vaatinut rikoslain muuttamista niin, ettei homous enäää olisi rikos. Homoaktivistit ovat viime vuoden lopulla toivoneet, että nobel-palkittu presidentti olisi myötämielinen homoille, samalla tavalla kuin hän on toiminut naisten puolesta. Mutta toisin kävi. Hallitukselta tuli äskettäin tiedonanto, jossa selvin sanoin ilmoitetaan: Homoutta ei laillisteta Lliberiassa. Presidentti vannoo, että jos sellainen laki tulisi parlamentista hänen pöydälleen, hän estäisi sen veto-oikeudellaan.

Aikaisemman presidentin puoliso on tehnyt lakialoitteen, jonka mukaan homoseksuaalisuudesta rangaistaisiin 10 vuoden vankeudella tai teloituksella. PinkNews kertoo lakimuutosehdotuksen kuuluvan näin; No two persons of the same sex shall have sexual relations. A violation of this prohibition will be considered a first degree felony". First degree felony on hyvin raskas rikos.


Maan ilmapiiri

Tammikuun 13. päivänä kerrottiin, että raivostuneet väkijoukot hyökkäsivät homoaktivistin kimppuun ja vain poliisin väliintulo pelasti miehen lynkkaukselta. Viikkoa aikaisemmin tapahtui samantyylinen hyökkäys toista gayaktivistia kohtaan Liberian yliopiston kampuksella.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tapahtumat ovat nousseet esiin lehdistössä ja siitä presidentti on aktivoitunut. Tammikuun 20. päivänä The Liberian Times kertoi, että presidentti Ellen Johnson-Sirleaf kaataisi vedollaan lain, jolla homoille ja lesboille annettaisiin lisää oikeuksia tai mahdollistettaisiin samaa sukupuolta olevien avioliitto.

Joissakin kommenteissa on muistutettu, että homot ja lesbot haluavat samat oikeudet kuin muutkin ihmiset - ei erityisoikeuksia. Alfred Nobelin visio oli tasa-arvoinen maailma, jossa mitään ihmisryhmää ei sorreta.

2 kommenttia

Mrs Sirleaf näyttää olevan tyypillinen afrikkalaisjohtaja. En sitten tiedä, mistä idioottimaisuus johtuu. Saastunut juomavesi, perhaps.

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevaa Botswanaa uhkaa pian nälänhätä. Hallitus päätti kuitenkin hoitaa tärkeimmät asiat ensin, ja määräsi lesboudesta 6 vuoden vankilarangaistuksen. Tasa-arvon nimissä, sillä homomiehiä kyseinen laki on koskenut jo pitkään.
Sillä lailla.
Tuo idioottimaisuushan johtuu vain ja ainoastaan tuollakin omaksutusta fundamentalistisesta kristinuskosta ja viime aikoina pitkinpoikin tuolla amerikkalaisten fundamentalisti-lähetysliikkeiden harjoittamasta toiminnasta. Toki samoin ja samasta syystähän on käynyt myös viime vuosina itäisessä Euroopassa ja Balkanilla.

Onpas ikävää, melkein jo arvostin noita kahta liberialaista Nobelin rauhanpalkinnon saajaa. Itse rauhanliikkeen takanahan siellä ei ollut yksin tämä presidentti, vaan muitakin naisia ja erityisesti toisena Nobel-palkittu Leymah Gboween.

Tämä Ellen Johnson-Sirleaf on opiskellut Yhdysvalloissa, joten fundamentalistiset opit ovat ilmeisesti sielläkin juurtuneet pääkoppaansa.