Budapestin tv:ssa näyttävät häät

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Budapestiläinen julkkis Kristóf Steiner kasvoi buddha- ja hippiperheessä. Vanhemmissa valokuvissa hän näyttää kikkaratukkaseilta pojalta. Nyt kuitenkin tukka on lyhyt. Jo kouluaikana kasvoi kiinnostus filmiin ja teatteriin. Tosin hänet heitettiin ulos teatterikorkeakoulusta, mutta se ei hidastanut etenemistä. Hänestä tuli mm. tv-juontaja. Vuonna 2004 hän Blikk-lehdessä kertoi homoseksuaalisuudestaan. Sen jälkeen hän mm. Company-homolehdessä piti englanninkielistä palstaa, jossa hän kertoi Budapestin nähtävyyksistä ja homotapahtumista. Tällä hetkellä hän opiskelee Lontoossa Goldsmiths-yliopistossa kirjoittamista. Sivutyökseen hän pyöräyttelee lontoolaisille kahviloille unkarilaisia leivonnaisia.

Viva-tv ja MusicPlus ovat kanavia, joissa Kristóf näkyy yleisölle. Syyskuussa hän meni ulkomailla naimisiin israelilaisen miehen kanssa. Häät välitettiin eilen Viasat-kanavan kautta kaikelle kansalle ohjelmasarjassa ”Neljät häät”. Häissä ei ollut frakkeja eikä muutakaan prameutta. Paljain jaloin tanssittiin meren äärellä aamuun saakka. Tel Avivin Kabbala-keskuksessa pari sai siunuksen. Kristóf Steiner pitää tärkeänä, että häitä voi katsoa Unkarissa tv:stä. Ehkä valtaväestö paremmin tajuaa, että homohäät ovat ihan samanlaiset kuin heterojen häät.

http://velvet.hu/celeb/hcdb/napcelebje/2011/09/26/steiner_kristof_ferjes_ferfi_lett/

Unkarilainen yhteiskunta on suuressa murroksessa. Viime vuoden keväällä valtaan nousi kansallismielinen ja kristillinen puolue Fidesz, joka nopeassa tahdissa on muuttamassa yhteiskuntaa mieleisekseen. Perustuslakituomioistuimen valtaa on vähennetty ja medialailla valvotaan lehdistöä ja radiota ja tv:tä. Toimittajilta yritetään poistaa ns. lähdesuoja. Jos joku paljastaa poliittisen salaisuuden toimittajalle, toimittajan on oikeudessa kerrottava paljastajan henkilöllisyys. Mutta vallanpitäjä ei pääse helposti käsiksi netin uutisvälitykseen. Pääministeri Orban ja hänen lähipiirinsä pitävät länsimaista liberaalia lehdistöä vihollisinaan. Esim. itävaltalaiset lehdet jatkuvasti nostavat esiin Unkarin demokratian puutteita. Tässä muutama puheenaihe viime viikoilta.


Perhe-käsite muovataan uudenlaiseksi

Eilen homojärjestöt esittivät vastalauseensa uudesta ”perheensuojelu”-laista, jota tehdään pikavauhtia. Siinä perhe-käsite saa uudenlaisen sisällön. Rekisteröidyssä parisuhteessa elävät eivät enää muodostaisi perhettä. Perheet saavat erityisen suojelun, ja perheeksi lasketaan vain sellaiset avioliitot, joissa on vähintään kaksi suoraan toisilleen sukua olevaa. Yksinhuoltajaperhe kuitenkin todennäköisesti säilyisi jatkossakin perheenä.

Homojärjestöjen mukaan perheen uusi määritelmä heittää perhe-käsitteen ulkopuolelle satoja tuhansia yhdessä eläviä. Elämän moninaisuus supistetaan laissa vain avioliiton piiriin. Laista tehdään perustuslain kaltainen, jolloin sen muuttaminen olisi tulevaisuudessa erittäin vaikeaa. Tässä toteutuu kristillisdemokraattinen fundamentalistinen ideologia. Siinä ideologiassa halutaan aborttikielto ja perinteiset sukupuoliroolit, Kivenä kengässä ovat homo- ja lesboliitot, joita kohtaan osoitetaan vihamielisyyttä.

Lähimmäisenrakkaus rakoilee

Unkarin kansallismielinen ja kristillinen hallitus päätti alkuviikosta, että asunnottomuus muuttuu joulukuussa rangaistavaksi. Kukaan ei saa kuljeskella kaupungilla eikä saa majoittua yhteiskunnan omistamiin julkisiin tiloihin kuten metroasemille tai maanalaisiin jalankulkuhalleihin. Päätöstä perustellaan sillä, että suojataan ihmiset kylmänkuolemalta. Pormestari vetoaa myös esteettisiin syihin. Maanalaiset tilat ovat täynnä nukkumapaikkoja. Viime viikonvaihteessa kaksi asunnotonta 60-vuotiasta miestä löytyi kuolleena puistosta. On menossa kylmä sääjakso. Varat asunnottomien tilapäismajoitukseen ohjataan jatkossa ilmeisesti kristillisille järjestöille. Aiemmin apua tarjonneet organisaatiot saavat mennä. Vain yksi kansalaisjärjestö on enää mukana tilapäismajoitusta tarjoamassa. Kaikki muu apu kanavoidaan kristillisten järjestöjen kautta.

Viime talvena kylmään kuoli 84 asunnotonta. Asunnottomien määräksi arvioidaan 3000. Monen osalta kyseessä on vaikea elämäntilanne ja taloudellinen katastrofi. Ihmisoikeusvaltuutettu on kääntynyt perustuslakituomioistuimen puoleen. Ei voi olla niin, että asunnottomat leimataan rikollisiksi. Taustalla ovat sosiaaliset syyt.

Aikaisemmin kaupungilla on ollut mm. Hare Krishnan ruuanjakelupiste. Sieltä sai kasvisruokaa. Heikosti toimeentulevia on paljon. Nyt jakelupaikka on kielletty. Hätäaputoiminta halutaan kristillisten järjestöjen haltuun. Lähimmäisenrakkaudesta tulee kristityn rakkautta.

Kuvia asunnottomien tilanteesta
http://www.pesterlloyd.net/2011_41/41obdachloseDEZ/41obdachlosedez.html

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta