Berliinin vaalit: Vihreillä ei mene hyvin, Piraatit nousussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Vielä muutama kuukausi sitten Vihreiden Renate Künast oli varteenotettava kilpailija Berliinin pormestarin kisassa. Nyt Vihreiden kannatus on rapissut, ja Künast ei enää haaveile pormestarin paikasta. Vihreät eivät lähde yhteistyöhön kristillisdemokraattien eli CDU:n kanssa. Se merkitsee, että yhteistyökumppaniksi jäävät sosiaalidemokraatit ja heidän pormestariehdokkaansa, nykyinen pormestari Wowereit. Vaalit on viikon päästä sunnuntaina.

Vihreillä meni lujaa Japanin atomikatastrofin jälkeen. Oltiin lähes tasoissa sosdemien kanssa, mutta nyt kannatus on rapissut. Viimeisimmässä ennusteessa sosiaalidemokraatit saisivat 32%, kristillisdemokaraatit 21%, ja vihreät 19,5%. Vasemmisto (Linke) liikkuu 11%:n tuntumassa. Liberaalit saattavat jäädä äänikynnyksen (5%) alapuolelle.

Uuutuutena on, että ennusteessa Piraattipuolue on nousemassa paikalliseen parlamenttiin. Heille on ennustettu 5,5% tai jopa 6,5%. Ainakin Suomessa vaalien alla piraatit ilmaisivat positiivisen asenteen HLBTI-asioihin.

Jos Berliinissä hallitus muodostuu vihreistä ja sosiaalidemokraateista, heillä on heti ratkaistavana suuri erimielisyys: rakennetaanko Berliinin läpi A100 -autobahn. Vihreät vastustavat, Wowereit (sosdem) puoltaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

4 kommenttia

Mistä Piraatit saavat uutta kannattajakuntaa? Ilmeisesti pettyneistä vihreiden kannattajista. Saksa on ollut Vihreiden "mallimaa". Miksi vihreillä menee huonosti heillä ja meillä?
Aloitetaan Vihreiden hyvistä puolista. Glbti- ja ihmisoikeusasiat laajemminkin ovat Vihreillä yleensä hyvin hallussa. On tietoa ja ymmärrystä ja myös halua edistää näitä asioita.

Toisaalta selkeä haaste Vihreille ovat vaikkapa globalisaatioon ja maahanmuuttoon liittyvien ongelmien käsittely kolikon molemmilta puolilta. Keskustelua pyritään jopa vaientamaan mm. iskemällä rasismikorttia pöytään, silloinkin kun asioista pyritään keskustelemaan täysin yleisellä tasolla. Moni muiden "vihreiden" asioiden potentiaalinen kannattaja voi kokea tällaisen vastenmieliseksi.

Vihreiden suurin ongelma on tragikoominen energia- ja liikennepolitiikka. Vaaditaan rajoituksia, rajoituksia ja taas rajoituksia, sen sijaan, että aktiivisesti pyrittäisiin positiivisesti viemään kestävästi eteenpäin saasteettomampaa ja ympäristöystävällisempää energiantuotantoa ja liikkumista. Jokainen ymmärtää, että ilman jokseenkin edullista energiaa ja liikkumismahdollisuuksia jäädään junnaamaan paikalleen tai pakki menee päälle. Jos sen katsoo hyväksi, on asia tietysti toinen. Itse kyllä uskon, että taloudellinen hyvinvointi tuo mukanaan myös inhimillistä hyvinvointia, jollain aikavälillä.

Piraateilla ainakin toistaiseksi on asialistallaan monenlaisia pienen ihmisen elämään liittyviä ja "koneistoa" inhimillistäviä agendoja. Sellainen varmaankin vetoaa ihmisiin, jotka kokevat nykymenon vääränlaiseksi. Piraatit ovat mitä suurimmassa määrin populisteja. On hyvä, että he pystyvät nostamaan ongelmakohtia esiin kasvavan suosionsa avulla. Silti en ole aivan vakuuttunut siitä, että niin hajanaisista voimista on päättäjiksi.