HLBT-uutissivustoja estetään aikuisviihteenä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

HLBT-henkiset uutis- ja keskustelupalvelut, kuten esimerkiksi Ranneliike tai Queerty, eivät ole “aikuisviihdettä”. Aika-ajoin sivujen luokittelua tekevät yritykset tai viranomaiset eivät kuitenkaan osaa erotella HLBT-aihepiiriä pornosta. Usein valinta ja ratkaisut on ulkoistettu ja palvelun sijaintipaikassa ollaan tietämättömiä tilanteesta.

Näin on käynyt viimeksi Montrealin Trudeau-kentällä. Siellä kaikkien käytettävissä oleva WiFi –palvelu estää useiden uutisluonteisten HLBT-sivustojen seuraamisen ja antaa estoilmoituksen.

Lentokentän tiedottaja kuitenkin kiisti, että kenttä syrjisi gay-saitteja. Nykyisen ulkoistamistavan mukaan kenttä ostaa WiFi-kontrollin muualta. Nettisivustojen luokittajaksi paljastui lopulta Toulousen Yliopistolla ylläpidettävä palvelu.

Montrealin kenttä käyttää virallisesti SquidGuard –palvelua. Sen jo 1998 aloittanut yritys on kuitenkin sulkenut SquidGuardin vuonna 2006. Peilisivustot, kuten toulouselainen palvelu, ovat pitäneet ohjelman ja palvelun hengissä, vaikka palvelu yrityksenä on loppunut.

Suhtautuminen HLBT-sivustoihin ei ole yhdenmukaista edes Montrealin kentän alueella. Esimerkiksi Porter-lentoyhtiön WiFi-palvelussa rajoituksia ei näytä olevan.

Toulouselainen palvelu tarjoaa kolmisenkymmentä nettisivujen luokkaa, josta asiakkaat voivat valita estettävät. Toulousen lista on julkisesti nähtävillä ja palvelu ilmoittaa ottavansa vastaan ehdotuksia. Viestinten yritykset ottaa heihin yhteyttä kuitenkin epäonnistuivat sähköpostin palautumiseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

HLBT-sivustojen estot olivat Kanadassa uutisissa viimeksi helmikuussa. Silloin kävi ilmi, että julkispalveluina toimivat Brittiläisen Kolumbian lautat olivat estäneet pääsyn seksivalistusta ja aborttineuvontaa sisältäneille sivuille, joita ei missään ollut määritelty aikuissivustoiksi.


Uutinen Trudeaun kentän nettipalvelusta Xtrassa
Université Toulousen mustan listan sivusto

1 kommenttia

Tämä netti- ja tietoverkkosuodatus on todellinen ikuisuusaihe. Asiaa on ranneliike.netissäkin käsitelty aika-ajoin. Asia on siksi vakava, että suodatusongelmaa on hyvä pitää esillä.

Meiltä kotimaastakin on erinäisiä esimerkkejä.

Aikanaan kulttuuriministeri Tanja Karpela suunnitteli kouluihin ja kirjastoihin törkysivujen sensuuriohjelmaa. Testailin silloin Karpelan lobbaamaa ohjelmaa ja se plokkasi esimerkiksi sellaiset sivustot kuin ranneliike.net ja heseta.fi ihan suoriltaan. Olin yhteydessä em. ohjelman taustalla olevaan puljuun ja olivat kyllä yhteistyöhaluisia. Minusta on kuitenkin liian ison vallan antamista vääriin käsiin, jos jokin todetaan lähtökohtaisesti syylliseksi ja vain erillisestä perustellusta pyynnöstä saa puhtaat paperit.

Joissain S-ketjun ravintoloiden yleisön käytössä olevissa nettipäätteissä on kerrottu olevan suodatin, jotka estävät pääsyn glbt-teemaisille sivustoille.

Sinänsä ehkä hyvää tarkoittavissa sovelluksissa perusongelmia on kaksi: 1) Estolistoja varten sivustoja analysoidaan yksinomaan koneellisesti. Esimerkiksi sopivien sanojen esiintyminen pistää yksittäisen sivun tai sivuston armotta mustalle listalle. 2) Kriteerit hyvästä ja pahasta perustuvat yksittäisten ihmisten hyvin subjektiivisiin näkemyksiin. Lisänä on yksittäisten ihmisten (älyllinen) laiskuus.

Toisenlainen, mutta tähän liittyvä asia on vaikkapa netin glbti-sivustoihin sisältyvä ikäraja, jossa käyttäjä joutuu vahvistamaan operaattorille olevansa täysi-ikäinen päästäkseen käsiksi sisältöön. Vaikka rajoituksen pystyy kiertämään, antaa se kuitenkin etenkin uudelle käyttäjälle ennakkoasenteen sisällön laadusta. Lisäksi tällaisilla rajoituksilla rehellisiltä alle 18-vuotiailta estetään pääsy tutkimaan asiallistakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaa tietoa. Tällainen oli esimerkiksi matkapuhelinoperaattori T-Mobilen Britanniassa tekemä ratkaisu.

Muutama linkki:
http://ranneliike.net/teema/homosivustot-suodatettu-alle-18-vuotiailta?srt=2&cid=1&aid=4505
http://ranneliike.net/teema/nettisivunne_on_suodatettu?aid=341&cid=18
http://ranneliike.net/teema/internet_ja_seksuaalivahemmistot?srt=2&cid=51&pgs=20
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=10&thrdid=8708