Berliini: Vaalitaistelu alkoi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Berliinin paikallisiin maapäivävaaleihin on aikaa kuusi viikkoa. Paikallisessa parlamentissa on tällä hetkellä viisi puoluetta. Mielipidemittausten mukaan sosiaalidemokraatit SPD ovat selkeässä johdossa, n. 32%. Vihreät Grüne on toisena, 22-27% ja Kristillisdemokraatit CDU on kolmantena 18-23%. Vasemmistopuolue Linke on häntäpäässä 11-14%, ja nyt näyttää siltä, että Liberaalit FDP putoaa 5%:n äänikynnyksen alapuolelle. Liberaalit ja ulkoministeri Westerwelle ovat vähitellen kokonaan putoamassa poliittiselta kartalta.

Pormestari Wowereitin asema

Pormestari Wowereit, Berliinin avoimesti homo pormestari, tuntee tällä hetkellä olonsa varmaksi. Hänen pahin haastajansa on ollut Vihreiden Renate Künast, mutta prosenttien perusteella näyttää siltä, että Wowereit (SPD) on jo varma voittaja.


Pääsevätkö Kristillisdemokraatit CDU hallitukseen?


Kymmenen vuotta sitten Kristillisdemokraatit putosivat hallitusvastuusta. Vuonna 2001 heidän kannatuksensa romahti. Nyt on mahdollista, että seuraavassa hallituksessa he ovat jälleen mukana. Se on yksi näiden vaalien isoista asioista. Jos CDU pääsee mukaan hallituskuvioihin, voi käydä niinkin, että lehmäkaupoilla pormestariksi hoidetaan Vihreiden Künast, ja Wowereitista tulee häviäjä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kristillisdemokraateilla on mennyt hyvin huonosti viimeisen vuoden ajan eri osavaltioiden vaaleissa. Merkelin kristillisdemokraattinen hallitus johtaa koko Saksaa yhdessä liberaalien kanssa, mutta jos alamäki jatkuu, tulee syyskuun 2013 parlamenttivaaleissa vallanvaihto ja sosiaalidemokraatit nousevat johtoon. Siinä yhteydessä ratkaistaan, kenestä tulee uusi kansleri: Wowereitista vai Peer Steinbrückistä, molemmat sosialaidemokraatteja.

Homoasioissa Kristillisdemokraatit ovat monissa osavaltioissa aktiivisesti estäneet tasa-arvon kehittämistä. Nyt kuitenkin homojärjestöjen kyselyissä ollaan hyvin myötätuntoisia. Homojen ja lesbojen tilanteen parantaminen ei maksaisi mitään.


Poliittinen väkivalta


Yllättävä kehitys on se, että äärilaidoilla, vasemmalla ja oikealla, on alettu uhkailla ja pahoinpidellä vastustajia. Poliisiraporttien mukaan äärivasemmiston ja ns. autonomien väkivalta on ollut runsaampaa. Vastustajia on pahoinpidelty sairaalakuntoon.

Tänään ja huomenna on väkivaltaisuuksia luvassa, kun äärioikeistolainen NPD-puolue on yön aikaan levittänyt tuhansia vaalimainoksia ympäri Berliiniä. Jo alkuviikosta oli pieniä puukkokahakoita.

3 kommenttia

Vaalien alla ilmaistuun homomyönteisyyteen CDU:ssa kannattaa kuitenkin suhtautua terveellä epäilyllä. Ehkä siellä Suomen suurlähetystön naapurissa (CDU:n toimisto) on tullut tietoon, kuinka Suomessa kokoomus loi itsensä uudelleen HLBT-asiassa, luodakseen nahkansa kuitenkin taas poliittisten konjuktuurien käännyttyä suvaitsemattomaan suuntaan.
Aloitin tämän jutun teon torstaina maalla ja mietin otiskkoa. Ehkä "Taistelu Berliinistä". Onneksi tuo otsikko ei jäänyt, koska tänä iltana tv:ssä alkaa klo 22.05 kaksiosainen dokumentti Berliinin viimeisestä taistelusta keväällä 1945.

Kiinnostus Berliiniä kohtaan on kovasti lisääntynyt 2000-luvulla. Vielä 1990-luvulla Berliiniin vievät Finnairin koneet olivat melko tyhjiä. Turistin mieleen ei tullut lähteä Berliiniin lomalle. Oli vain joitakin historiafriikkejä, joita kaupunki kiinnosti. Nyt tilanne on täysin muuttunut. Berliini on matkakohteena MUST. Tänä aamuna Berliner Morgenpostin ykkösaiheena on ollut: Berliinin asukasmäärä kasvaa ennätysvauhtia. Eniten Berliiniin muuttaa nuoria ulkomaalaisia.