New Yorkin osavaltiossa homoavioliitto OK. Kuvernööri allekirjoitti lain heti.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 10

Kuvernööri Andrew Cuomo allekirjoitti ennen puolta yötä, sentaatin äänestyksessä vain hetkeä aikaisemmin hyväksytyn lain. Samaa sukupuolta olevat parit voivat avioitua 24.7.2011 alkaen.

New Yorkin osavaltiosta tuli kuudes ja väkirikkain (lähes 20 miljoonaa) homoavioliitot salliva osavaltio. Koko väestöön suhteutettuna, homoavioliitot ovat nyt mahdollisia kerta heitolla kaksinkertaiselle määrälle väestöä.

Homojen oikeuksia Yhdysvalloissa ajaville lain läpimeno on jättivoitto. Jotkut katsovat sen olevan myös käännekohta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisten oikeuksien toteutumiselle. Viime yön arvioissa todettiin, että tasavertainen avioliittolaki olisi säädettynä kymmenen vuoden sisällä lähes kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa.

New Yorkin tasavertaisella avioliittolailla oli mahtavia vastustajia. Yhdysvaltain katolinen kirkko ja järjestö nimeltä National Organization for Marriage kävivät raivokasta taistelua lakimuutosta vastaan. New Yorkin osavaltion vaikutusvaltainen konservatiivipuolue vannoi vetävänsä kannatuksensa jokaiselta republikaanilta kansanedustajalta, joka tukee lakimuutosta. Uskonnolliset yhteisöt saivat kuitenkin lakiin kirjauksen, jolla niitä ei voida pakottaa vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon.

Senaatin äänestyksen tuloksen julkistamista seurasi internetin videolähetyksen kautta lähes 50 000 katselijaa. Kun tulos julkistettiin, paikalla ollut yleisö puhkesi mahtaviin suosionosoituksiin, joita istunnon puheenjohta ei saanut kunnolla vaiennettua.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Video katsottavissa Youtubissa:
http://www.youtube.com/watch?v=C6Ad4phxOCo&feature=player_embedded

Uutinen ja video lain allekirjoitustilaisuudesta katsottavissa osoitteessa:
http://www.ny1.com/content/top_stories/141682/n-y--legalizes-same-sex-marriagecuomo-signs-measure-into-law-after-senate-votes-33-29

25.06.2011 06:16
New Yorkin osavaltio saa lain, joka sallii samaa sukupuolta olevien henkilöiden mennä avioliittoon jo tänä kesänä.

New Yorkin osavaltiosta tulee kuudes osavaltio USA:ssa, jossa laki sallii homoavioliitot. Viime yönä, pitkän jarrutuksen jälkeen, päästiin vihdoin äänestämään. Senaatti hyväksyi lakialoitteen äänin 33-29. Lakitekstiä muutettiin niin, että se suojaa uskonnollisia yhteisöjä mahdollisilta oikeustoimilta niitä vastaan homoavioliittoihin liittyvissä asioissa.

Tullakseen voimaan laki tarvitsee enää kuvernööri Andrew Cuomon allekirjoituksen. Hän on ilmoittanut jo etukäteen aikovansa hyväksyä hänen eteensä tuotavan homoavioliittolain. Hänen odotetaan allekirjoittavan sen lähiaikoina. Teknisesti laki tulee voimaan 30 päivää allekirjoituksen jälkeen.

Republikaanit ovat vastustaneet homoavioliittolakia varsin yksimielisesti. Eilen suljettujen ovien takana käydyn maratonkeskustelun jälkeen republikaanit päättivät päästää lakialoitteen äänestykseen. Jokainen saattoi äänestää omantuntonsa mukaan. Neljä republikaania liittyi lain kannattajiin, mikä takasi lain läpimenon.

Taistelu laista on ollut varsin tunnepitoinen. Sekä kannattajat, että vastustajat ovat osoittaneet toistuvasti mieltä lakialoitteesta.

New Yorkissa sateenkaari-ihmiset juhlivat Gay Pridea tänä viikonloppuna. Voitto senaatin äänestyksessä tulee juuri sopivalla hetkellä antamaan lisätunnelmaa juhlaan.

21.06.2011 20:47
Äänestystä homoavioliittolaista odotetaan tapahtuvaksi senaatissa minä päivänä tahansa. Republikaanit ovat onnistuneet jarruttamaan lain menoa äänestykseen kohta viikon verran.

Republikaani-enemmistöinen senaatti keskustelee edelleen erioikeuksista uskonnollisille yhteisöille, mm. siitä, ettei niiden ole pakko vihkiä homoparia. Asia ei ole ollut edes vaatimuksena, mutta erioikeuksista käydään loputonta keskustelua. Niissä osavaltioissa, joissa homoparit voivat tulla vihityiksi avioliittoon, kanteita uskonnollisia yhteisöjä vastaan ei ole nostettu, vaikka laissa ei ole suojaavaa mainintaa erivapauksista.

Tällä hetkellä kukaan ei pysty sanomaan varmuudella milloin äänestys tapahtuu, josko ollenkaan tällä istuntokaudella. Ei myöskään sitä, mikä lähes hiuskarvan varassa oleva äänestystulos tulee olemaan. Arvellaan lain kohtalon olevan jopa yhden edustajan päätöksen varassa, kummalle kannalle hän asettuu.

23.06.2011 06:49
Tilanne on edelleen kesken. Kuvernööri Andrew Cuomo ilmaisee olevansa varovaisen optimistinen sen puolesta että osavaltioon säädetään homoavioliittolaki. Hän ilmaisi kantansa tv-haastattelussa myöhään eilen.

Mielenosoittajat menivät sisälle valtiopäivätaloon. He kantoivat julisteita ja huusivat poliittisia iskulauseita, kuten "tasa-arvoinen avioliitto" tai "yksi mies, yksi nainen". Vastustajat lauloivat virsiä ja muita uskonnollisia lauluja.

Äänestykseen ei ole vielä keskiviikon istunnossa päästy. On jopa esitetty epäilyjä, ettei päätöstä saada lainkaan aikaiseksi tällä istuntokaudella, joka päättyi virallisesti jo maanantaina.

22.06.2011 07:35
New Yorkin osavaltion senaatti ei pystynyt vielä äänestämään lakiehdotuksesta. Tiukka keskustelu jatkuu. Äänestyksen odotetaan tapahtuvan tänään keskiviikkona.

Homoavioliitto on osoittautunut odotettuakin visaisemmaksi. Senaatin piti päättää istuntokautensa jo maanantaina. Kaksi muuta avointa asiaa saatiin tiistaina päätökseen. Homoavioliittolaki on edelleen levällään eri ryhmien puitavana. New Yorkin osavaltion päätöstä pidetään kriittisenä Yhdysvalloissa käytävälle homoavioliittokeskustelulle. Eräästä ryhmästä todettiin, että homoavioliittokeskustelu on ollut merkittävin sosiaalinen kysymys Yhdysvalloissa 1970-luvun aborttisodan jälkeen.

Uskonnolliset ryhmät vaativat oikeuksiensa suojausta ja mahdollisesti erioikeuksia, homoavioliittolain hyväksynnän yhteydessä. Tästä käydään kovinta keskustelua tällä hetkellä.

21.06.2011 20:47
New Yorkin osavaltion senaatti keskustelee parhaillaan samaa sukupuolta olevien parien oikeudesta avioliittoon.

Maanantaina New Yorkin senaatin edessä osoitettiin mieltä sekä lain puolesta, että sitä vastaan.

Jos lakialoite hyväksytään, se tekisi New Yorkin osavaltiosta kuudennen, jossa homoavioliitot ovat laillisia. Viisi osavaltiota Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont ja New Hampshire, sekä Washington DC antavat samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden avioitua. New Yorkin osavaltio ottaa huomioon muissa osavaltioissa solmitut homoavioliitot.

Äänestyksen tulosta odotellaan minä hetkenä tahansa. Äänestyksen tulos on mahdollisesti jopa vain yhden äänen varassa. 31 senaattoria on ilmoittanut kannattavansa lakia, heistä kaksi republikaania. Tarvitaan vielä yksi ääni lisää lain läpimenoon.

New Yorkin osavaltio on väkiluvultaan Kalifornian ja Texasin jälkeen kolmanneksi suurin. Asukkaita osavaltiossa oli vuonna 2010 yhteensä yli 19 miljoonaa.

10 kommenttia

EDIT: Kommentoin hätäisesti, päätöstä ei vielä ole tehty.

Kommenttia muokattu: 22.06.2011 klo 01:16
  • 2 / 10
  • Havainnoija
  • 21.6.2011, 22.27
Amerikkalaiset tiedotusvälineet kertovat juuri nyt, että äänestystä ei ole vielä järjestetty.