USA: Merkittävä lakifirma kieltäytyi taistelusta DOMAn säilyttämiseksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Huhtikuun lopulla USA:ssa huomiota herätti uutinen, jonka mukaan kuuluisa lakitoimisto perui päätöksensä lähteä taistelemaan republikaanien kanssa Defence of Marriage Act -lain säilyttämisestä liittovaltion lainsäädännössä. Amerikkalaiset homojärjestöt olivat moittineet jyrkästi kuuluisan King & Spalding lakitoimiston suostumista republikaanien pyyntöön lähteä puolustamaan DOMAa. Päätös tuli aikamoisena yllätyksenä. Päätöksen jälkeen lakitoimiston tärkeä osakas sanoutui irti toimistosta ja ilmoitti lähtevänsä puolustamaan lakia toisen lakitoimiston leivissä. King & Spalding olisi tienannut tästä oikeuskäsittelystä puolisen miljoonaa dollaria, 520 USD per työtunti.

Defense of Marriage Act DOMA määrittelee liittovaltiotasoisella lailla, että avioliitto on varattu vain yhden miehen ja yhden naisen väliselle liitolle. Lain perusteella mikään osavaltio ei voi tunnustaa jonkin toisen osavaltion hyväksymää samaa sukupuolta olevien avioliittoa lainvoimaiseksi omassa osavaltiossaan. Laki hyväksyttiin kongressin molemmissa kamareissa suurella äänten enemmistöllä. Presidentti Bill Clinton allekirjoitti lain 21. syyskuuta 1996. (Lähde: Wikipedia)

Vaatimus tasa-arvoisesta avioliittolaista myös liittovaltiotasolla, on sotkenut Washingtonin poliittisia kuvioita erittäin pahasti. Presidentti Obama on nimittänyt DOMAa "inhottavaksi". Kuitenkin hänen oikeusministeriönsä puolusti lakia yli vuoden, kunnes lopulta ilmoitti sen perustuslain vastaiseksi. Oikeusministeriö ei puolusta siis lakia enää oikeudessa. Presidentti Bushin pääsyyttäjä Theodore B. Olson on asettunut nyt homojärjestöjen ja demokraattisen puolueen puolelle tässä kysymyksessä kannattamaan DOMAn poistoa.

DALE CARPENTER kirjoittaa huhtikuun lopun NYT-mielipidekirjoituksessaan, että King & Spalding lakitoimiston kieltäytymisen kaikki taustat eivät ole vielä selvillä. Epäillään mahdollisesti jopa taloudellista painostusta. Päätös kuitenkin osoittaa homojärjestöjen pitkään esittämän vaatimuksen mennen läpi, jonka mukaan seksuaalisella suuntautuneisuudella ei ole merkitystä ihmisen arvolle. Lain pitää olla linjassa tämän ajatuksen kanssa. Poliittisen korrektiuden tai homojen syrjinnän ei pidä olla sen perustana.

Linjan muutos heijastuu myös lakitoimistojen rekrytointiin. Aikaisemmin homoilla ei ollut asiaa lainsäädäntöpuolen ammatteihin, kuten lakitoimistoihin, yliopistojen oikeustieteellisiin laitoksiin ja oikeuden tuomareiksi. Asian muuttamiseen on kulunut puolisen vuosisataa. Vuonna 1961 Harvardin yliopistossa oppiarvonsa opiskellut Frank Kameny taisteli yksin liittovaltion hallitusta vastaan tultuaan erotetuksi homoutensa vuoksi liittovaltion virasta. Tuohon aikaan kaikki osavaltiot määrittelivät homouden rikokseksi. Jopa ihmisoikeuksia puolustava järjestö American Civil Liberties Union ilmoitti, ettei sillä ole kiinnostusta sellaisten lakien muuttamiseen, joiden tavoitteena on homouden ehkäisy ja heidän eliminoimisensa. Liittovaltion tuomioistuin torjui Kamenyn vaatimuksen. Minkäänlaisia perusteluja päätökselle ei annettu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 1973 pieni homojen lakimiesten ryhmä perusti organisaation nimeltä Lambda Legal Defense and Education Fund. He alkoivat valmistella lakiehdotuksia, jotka suojaisivat homoja syrjinnältä asunnon saannissa ja työpaikoilla. Samaan aikaan aloitettiin lobbaus ja painostus vaatimuksena syrjimättömyys lainsäädäntöalueen yrityksissä, yliopistoissa ja lakiorganisaatioissa.

Vuonna 1996 kongressissa säädettiin Defense of Marriage Act eli DOMA.

Vuonna 2003 tehtiin merkittävä päätös oikeusjutussa Lawrence v. Texas, jonka mukaan yksityinen homoseksi ei ole enää rangaistavaa. Päätöstä olivat tukemassa merkittävät lakitoimistot ja organisaatiot.

Taistelu DOMAn kohtalosta tulee olemaan pitkä ja hankala (=kallis veronmaksajille).

Lähde: NYT

1 kommenttia

HUOM HUOM HUOM!!!!

Tämä kommentti on kirjoittajansa mielipide, eikä osa edellä olevaa uutista. Lukijan on ymmärrettävä tämä ennen kuin hän päättää lukea eteenpäin!

**************

Myös Suomessa on viime vaalituloksen jälkeen näkyvissä, että tasa-arvoisen avioliittolain aikaansaamiseksi on tehtävä vielä hyvin paljon työtä. Oma arvioni on, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa ja oikeuksia parantavan lainsäädännön kehitys on pysähdyksissä seuraaviin eduskuntavaaleihin asti ja vielä hetken senkin jälkeen. Mitään poliittisia takinkääntöjä tässä seikassa ei ole näköpiirissä.

On mielestäni hyvin tärkeää, että sateenkaari-ihmiset sekä ruohonjuuritasolla, että järjestöissä jatkavat lobbaamista yhteisten asioiden puolesta. Juuri nyt on hyvä aika toimia.

Nykyisen lain pohjalta tapahtuu myös meille myönteisiä asioita. Äskeinen oikeuden päätös nk. Gay Pride -kaasuhuökkäysjutussa on yksi tällainen esimerkki.

Homoja syrjivistä käytännöistä terveydenhuollon piirissä on päästävä eroon. Homoja heteroiksi puoskaroivien toiminnasta on tehtävä loppu. Sielunhoitajaterapeuttinen toiminnan nostaminen julkisuuteen on yksi tällainen toimi.

On myös kiinnitettävä huomiota mm. Suomen valtion taloudellisen tuen jakamiseen organisaatioille, jotka ovat tai jopa toimivat sateenkaari-ihmisiä vastaan. Tästä esimerkkinä nimimerkki Torontolaisen Ranneliike-uutinen: Onko valtion rahoittamassa kehitysavussa ´astian makua´?
http://ranneliike.net/teema/onko-valtion-rahoittamassa-kehitysavussa--astian-makua?srt=2&cid=1&aid=5431