Havaijin parisuhdelaki on hyväksytty kuvernöörin allekirjoituksella

 • Uutinen
 • Yhteiskunta
 • (päivitetty )
 • JuhaniV
 • 2

Havaijin osavaltion kuvernööri Neil Abercrombie allekirjoitti keskiviikkona parisuhdelakiehdotuksen laiksi. Teknisesti laki tulee voimaan 1.1.2012.

Allekirjoitustilaisuudessa kuvernööri totesi: "Minulle tämä laki edustaa tasavertaisuutta kaikille Havaijilla ja kaikille, jotka tulevat tänne. Minulle tämä on ALOHA-hengen perusolemus."

12.2.2011
Havaijin osavaltion edustajainhuone hyväksyi eilen perjantaina äänin 31-19 parisuhdelakiehdotuksen.

Yli vuosikymmenen jatkunut kiukkuinen debatti on saamassa päätöksensä. Kuvernööri Neil Abercrombien odotetaan allekirjoittavan lain aivan lähiaikoina.

Freedom to Marry -järjestön puheenjohtaja totesi äänestyksen tuloksen tultua julki: "Tämä on voitto kaikille perheille, koska se vahvistaa monien pariskuntien ja heidän läheistensä elämää. Se ei ota keneltäkään mitään pois, se vain vahvistaa koko yhteiskuntaa."

29.01.2011 19:00
Parisuhdelakiehdotus läpäisi eilen Havaijin senaatin äänestyksessä 19-6. Senaatti oli täysilukuisena paikalla. Tämän jälkeen lakiehdotus menee ylähuoneen käsittelyyn, jossa sen odotetaan menevän läpi ongelmitta. Erityistä senaatin äänestyksessä oli se, että lakiehdotuksen hylkäämistä kannatti yksi republikaani, mutta viisi demokraattia.

Voimaan tultuaan parisuhdelaki antaa samaa sukupuolta oleville pareille kaikki samat Havaijin osavaltion oikeudet ja velvollisuudet kuin on nyt heteroavioliitolla.

29.01.2011 10:20

Havaijin matkailuelinkeino odottaa innokkaasti parisuhdelain hyväksymistä osavaltion senaatissa. Homoturismista odotetaan merkittävää piristysruisketta osavaltion talouteen.

Vuosi sitten silloinen kuvernööri esti vetollaan parisuhdelain voimaan tulon. Uudesta kuvernöörin paikasta kilpaillut Neil Abercrombie lupasi allekirjoitetaan lain, jos hänet valitaan virkaan. Hän tuli valituksi tehtävään. Nyt lakiehdotus menee senaatin käsittelyyn.

Havaijin matkailuelinkeinossa toivotaan innokkaasti homo- ja lesboparien matkaavan kaikkialta Yhdysvalloista vahvistamaan liittonsa tuossa osavaltiossa. Homo- ja lesboyhteisön katsotaan Yhdysvalloissa edustavan 47,3 miljardin (USD) matkailumarkkinaa taikka noin 10% koko Yhdysvaltain matkailuteollisuudesta. Matkailuviranomaiset väittävät noiden lukujen olevan jopa arvioitu alakanttiin.

Lähde: Havaijin turistiyhdistyksen lehdistötiedote 26.1.2011
***********

Havaiji oli ensimmäinen tai ensimmäisten osavaltioiden joukossa, joihin toistakymmentä vuotta sitten aiottiin homoavioliittolakia. Se epäonnistui silloin. Ajankohta oli yhteiskunnallisesti liian varhain. Kirkko asettui vuonna 1998 siellä selkeään vastarintaan homoavioliittojen suhteen. Vastustus on jatkunut näihin päiviin asti.

Turismi on yksi osavaltion tärkeistä tulonlähteistä. USA:n laman vuoksi homoturistejakin toivotaan matkailemaan sinne aikaisempaa enemmän.

2 kommenttia

 • 1 / 2
 • qwerty
 • 1.2.2011, 5.08
"Erityistä senaatin äänestyksessä oli se, että lakiehdotuksen hylkäämistä kannatti yksi republikaani, mutta viisi demokraattia."

Huomatkaa, että Havaijin edustajainhuoneen jäsenistä 84% (43) ovat demokraatteja, 16% (8) republikaaneja.

Senaatissa luvut ovat 94% (24) ja 6% (1).
 • 2 / 2
 • Hannu, Tre
 • 16.2.2011, 1.41
Uusimman tiedon mukaan Havaijin senaatti äänestää tänään keskiviikkona parisuhdelaista. Se halusi nimittäin vielä lisätä lakiehdotukseen, että homo- ja lesboparit saavat tehdä yhteisen veroilmoituksen ja mahdolliset avioerot ratkaisee perheoikeusistuin samoin kuin heteropareilla. Toivottavasti senaatin äänestys sujuu ongelmitta ja vuosikymmeniä jatkunut vääntö päättyy.

Viime vuoden ongelma oli seuraavanlainen: kansa kannatti, senaatti ja edustajainhuone hyväksyivät parisuhdelain, mutta Havaijin kuvernööri Linda Lingle ei kuitenkaan suostunut allekirjoittamaan lakia. Hän oli hieman yksinkertainen, mutta sitäkin homofobisempi tyypillinen republikaani, ja perusti päätöksensä äärijuutalaisten ja äärikatolisten johtajien mielipiteisiin. Linglen henkistä tasoa tai sen puuttumista kuvaa hyvin radiopuhe, jossa hän ilmoitti parisuhdelain johtavan insestiin eli sukurutsaukseen.

Meillä on hyvät mahdollisuudet tässä maassa päästä Linglen, Liettuan ja Unkarin tasolle. Mikäli tarpeeksi monet äänestävät ns. perussuomalaisia ja muiden puolueiden homovastaisia ehdokkaita, meillä on mahdollisuus saada kulttuuriministeri, joka ei osaa kirjoittaa tavallisimpia sanoja tai pääministeri, joka tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymyksissä tukeutuu paavin neuvoihin.