Katolisen kirkon näkemys homoista syypäänä pedofiliaskandaaliin on väärä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 5

Uudessa Kanava-lehdessä on laaja ja kriittinen artikkeli katolista kirkkoa vuosikymmeniä vaivanneesta pedofiliaskandaalista. Kirjoittaja viittaa tutkimukseen, jonka mukaan "homokulttuuria" kirkon on turha syyttää skandaalista, vaan omaa itseään.

Kanava-lehden 1/2011 artikkelin "Katolinen kirkko ei ymmärrä pedofilian vakavuutta" on kirjoittanut lakimiehenä työskentelevä Erkki Holmila. Hän tarkastelee vuosikymmeniä jatkunutta skandaalia varsin laajasti. Vuonna 2004 julkaistussa raportissa todetaan vuosina 1950-2002 tehdyn 10 667 valitusta pedofiliasta. Valituksen kohteena oli 4,3% papistosta. Razinger väitti virheellisesti vuonna 2002, että asia koski vain alle yhtä prosenttia papistosta.

-Tutkimuksen mukaan syitä pedofilian laajuudelle katolisessa kirkossa on mm. virkamieskunnan kyvyttömyys ymmärtää ongelman vakavuutta, tarve välttää tai vähätellä skandaalia ja riittämätön tilivelvollisuus. Tutkimus myös kumosi kirkon näkemyksen siitä, että "homokulttuuri" olisi syynä skandaaliin.

Kirjoittaja toteaa Vatikaanin tehneen joitakin myönnytyksiä asiaan suhtautumisessa, mutta käytännössä ne ovat lähinnä vain kosmeettisia. Esimerkiksi Dublinin hiippakunnan päähuolena oli hyväksikäytön salassa pitäminen, skandaalin välttäminen, ja kirkon maineen ja varojen varjeleminen. Bostonissa kardinaali Bernard Law ryvettyi erityisen pahasti pedofiilipappien suojelussa. Hänet kutsuttiin Vatikaaniin erikoistehtäviin ennen kuin Yhdysvaltain poliisi alkoi häntä tavoitella. Nyt Vatikaani toimii jonkinlaisena diplomaattisena suojapaikkana lapsenraiskaajille, toteaa kirjoittaja.

- Pääsiäismessussa 2010 paavin asenne oli kuitenkin jälleen uhmakkaampi: hän kutsui pedofiliaskandaalista raportointia "pikkumaisella juoruilulla" uhkailuksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjoittaja tarkastelee mahdollisuutta haastaa paavi oikeuteen. Se tulisi olemaan todella monimutkaista ja hankalaa. Paavilla on valtionpäämiehen immuniteetti siviili- ja rikosasioissa. Jos lasten seksuaalinen hyväksikäyttö voitaisiin katsoa systemaattiseksi ja laajalle levinneeksi, voitaisiin sitä kenties pitää rikoksena ihmisyyttä vastaan. Siinä tapauksessa teoriassa paavin syyttäminen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC) olisi mahdollista.

Kirjoittaja vaatii:
"Selibaatin kumoaminen poistaisi seksin demonisoinnin, ja auttaisi tekemään eron hyväksyttävän (aikuisten välinen suostumuksellinen) ja hyväksymättömän (lasten raiskaus) seksin välillä.

5 kommenttia

"-Tutkimuksen mukaan syitä pedofilian laajuudelle katolisessa kirkossa on mm. virkamieskunnan kyvyttömyys ymmärtää ongelman vakavuutta, tarve välttää tai vähätellä skandaalia ja riittämätön tilivelvollisuus."

Katolinen kirkko on joutunut pedofilia-asiassa suurennuslasin alle, mutta välillä tuntuu, että pääasia ei olekaan pedofilia vaan halu iskeä katolisen kirkon kimppuun. Kun katolisessa kirkossa oli kyvyttömyyttä ymmärtää ongelman vakavuutta, niin sama asia oli ympäröivässä yhteiskunnassa. Vielä 90-luvun alkupuolella Tampereella miesseurue selvisi ilman oikeudenkäyntiä, vaikka huviveneessä oli rakasteltu 12-vuotiaiden tyttöjen kanssa. Lehtitietojen mukaan "liikemiehet" olivat sopineet vahingonkorvauksista tyttöjen vanhempien kanssa, ja asia oli loppuunkäsitelty. Tämä oli ajan henki.Kyseessä oli ilmeisesti ns. asianomistajarikos, eli syytteitä tuli, jos lasten vanhemmat halusivat. Isoilla rahatukuilla vanhemmat voitiin vaientaa. Ilmeisesti nuorten hyväksikäyttö ei ollut yhteiskunnassa mitenkään erityisen paheksuttavaa. Itärajan takana suomalaismies oli "kihloissa" lapsen kanssa, mutta tytön vanhemmat hyväksyivät sen, koska suomalaismies toi perheeseen rahaa. Tietoisuus ilmiön vahingollisuudesta lapselle alkoi tulla konkreettisemmaksi vasta, kun lähestyttiin 2000-lukua.

Homoseksi on ollut paheksuttavampaa, ja esim. suojaikärajat olivat korkeampia, 18-vuotta (tai 21-vuotta, kun on opettajana tms). Kun Thaimaan seksiturismi nousi laajempaan tietoisuuteen, ruotsalaiset olivat ensimmäiset aktiiviset länsimaalaiset, jotka ryhtyivät asiaa penkomaan. Julkisuudessa nousi häly, kun journalisti ja muistaakseni poliisi ensi kertaa lähtivät Pattayalle seuraamaan, miten vanhemmat miehet uimarannalla tekivät tuttavuutta nuorten poikien kanssa. Yksi näistä papoista saatiin kiinni. Kas kummaa, iskettiin homoihin. Samaan aikaan Bangkokin seksikortteleissa oli kymmeniä tuhansia alaikäisiä maalta tulleita prostituoituja tyttöjä. Meni vuosia, ennen kuin tytöt nähtiin uhreina. Kiinni otetun ruotsalaismiehen sisar julkaisi Ruotsissa avoimen kirjeen, jossa hän kiinnitti huomiota, että tarkkaillun ja pidätyksen kohteeksi oli otettu homo. Mistä se kertoo? Homouden paheksuttavuudesta.

Yhteiskunnassa, muualla kuin kirkossa, on oltu ihan yhtä välinpitämättömiä lasten ja nuorten kokemuksista kuin kirkon piirissä. Eri maiden ikärajat ovat hyvin erilaisia. Edes siitä ei päästä yhteisymmärrykseen, milloin lapsi on aikuinen ja päättää itse asioistaan. Ja erityisen tuomittavia ovat olleet homojen tekemiset. Homot on nähty vastenmielisinä ja inhottavina.

Yhteiskunta katsokoon peiliin. Näennäisesti nuorten parasta ajavat ovat usein liikkeellä ihan muista syistä.
  • 2 / 5
  • pahaa ei saa tekemättömäksi
  • 22.1.2011, 10.01
Tuo lasten seksuaalinen pahaksikäyttöhän (kutsuisin sitä itse mieluummin pahaksikäytöksi, kuin hyväksikäytöksi), riippumatta lapsen sukupuolesta, on oikeastaan sekä aikuisten hetero- että homoseksuaalisuudesta täysin eroavaa toimintaa. Siinä on kyse nimenomaan lapseen kohdistuvasta aikuisen halujen tyydyttämisestä ja lapsen pahaksikäyttämisestä sekä seksuaalisesti että henkisesti sitä varten. Motiivit ja toiminta siinä ovat olennaisesti erilaiset, kuin aikuisten välisessä rakastelussa. Tuossa lasten pahaksikäytössä, missä tuo suuntaus on hyvin häilyvä myös vain 16-20-vuotiaisiin halunsa keskittävien vanhempien miesten osalta, lapsi on melko sukupuoleton ja pitkälti vain pahaksikäyttäjän seksuaalisten halujen tyydyttämisen välineenä, eikä rakastelukumppanina, molempien nautinnoksi ja hyväksi.

Tuota lasten pahaksikäyttämistähän esiintyy katolisen kirkon lisäksi myös luterilaisessa kirkossa, joten syysaurausyhteydet siinä tuntuvat liittyvän enemmänkin koko tuohon kristilliseen uskontoon, sen ihmis- ja moraalikäsityksiin, sekä tuon uskonnon sosiaalisiin ja yhteisövaltarakenteisiin. Esittäisin itse yhdeksi syyksi kristinuskon Herra(setä)-keskeisyyden, mikä siellä on helppoa laventaa tuohon pahaksikäyttöönkin ja käyttää sen sosiaalipsykologisia piirteitä noissa yhteisöissä, väärinkäyttää ihmisten luottamusta ja etenkin juuri lasten elämänkokemuksen nuoruutta, luottamusta ja auktoriteettiuskoa vanhempiin ihmisiin. Auttaisi paljonkin varmasti ehkäisemään tuota kristikunnan ongelmaa, jossei siinä Herra olisi niin setämäinen ja kaikkitietävä olento, jonka varjolla ja nimissä voidaan niin luonnottoman luontevasti pahaksikäyttöäkin harrastaa.

Kristinuskossa myös syntisyyden oletus ja sen anteeksianto, ilmeinen armo pedofiileillekin, antaa liian paljon anteeksi. Siinä voi langeta siihen edesvastuuttomaan harhaluuloon että tuonkinlaiset ja muut pahat teot saa anteeksi ja ikäänkuin sovitetuiksi, itselleen - muttei uhreille, kunhan vain rukoilee ja uskoo siihen Herra(setään).