Sukupuolta rakennetaan lapsen syntymästä alkaen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6


Joulun alla lelukaupoissa törmää vahvasti sukupuolierotteluun. Tyttöjen hyllyissä törmää pehmeisiin väreihin ja ilmauksiin: muoti, satu, vastasyntynyt, vauva, suloinen, prinsessa. Poikien osasto on täynnä actionia: taistelija, erityishyökkäys, toiminta, ottelu, supervauhti. Queer-teroreetikko Judith Butler on sanonut, että sukupuoli tuotetaan puheessa, kielessä ja käyttäytymisessä toistamalla lapselle tiettyjä sääntöjä ja normeja. Lapsen vanhemmat tehokkaasti huolehtivat siitä, että vauva on joko tyttö tai poika. Tytöistä tehdään hoivaavia ja pojista toiminnallisia.

Katerina Sornova on tutkinut Suomessa syntymäilmoitusten kieltä. Hän analysoi puolen vuoden ajalta sanomalehtien syntymäilmoitukset. Pojat ja tytöt nimetään ilmoituksissa eri tavalla. Tytöt ovat suloisia, pojat usein pontevia. Lapset lokeroidaan jo pienestä lähtien. Kun lapsi on syntynyt, hänet heti leimataan heteroseksuaalisella identiteetillä. Tyttö on suloinen, herttainen, nätti, pikkuruinen. Poikaa kuvataan sanoilla hurmaava, urhea , vauhdikas, reipas, potra, ponteva.

Radio-ohjelmassa Aristoteleen kantapää Katerina Sornova oli haastateltavana. Hän mm. kertoi, että poika voi olla pikku mies, mutta tyttö ei voi olla pikku nainen tai naisen alku. Nainen sanana on jollain tavalla negatiivisempaa.

Ohjelman tulee YLE Radio 1:stä lauantaina 18.12.2010 klo 17.40. Sen voi kuunnella myös tästä:
http://areena.yle.fi/audio/1546639

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

6 kommenttia

Nyt alkaa jo keittää. Onks ollenkaa tullu mieleen, et tytöt ja pojat on luonnostaan erilaisii eikä niitä siks voi (eikä tarvi voida) tunkee samaan muottiin? Totta kai on akkamaisii miehii ja miesmäisii naisii, mut suurin osa kuitenkin käyttäytyy poikamaisesti tai tyttömäisesti sukupuolesta riippuen. Tytöt ja pojat on luonnostaan kiinnostunu erilaisista asioista, mikä on täysin luonnollista ja ymmärrettävää.

Mitä pahaa on siinä, jos tytöt ja pojat on erilaisii? Tollaseen täysin turhaan ja hyödyttömään nollatutkimukseen on taas käytetty yhteiskkunnan varoi. Yksinkertasista asioista väännetään monimutkasii ja luonnottomii.
Riquman: mihin perustat käsityksesi, että sukupuoliroolien mukainen käytös on sisäsyntyistä ja kulttuurista riippumattonta? Onko sille jotain mutua tukevampia todisteita? Tiettyyn rajaan asti käytökseen vaikuttavat tietysti fysiologia, hormonitoiminta jne. mutta esimerkiksi vaaleanpunainen naisten värinä ei historiantutkijoiden mukaan ole kuin pari sataa vuotta vanha perinne ja veikkaan, että aika moni muukin "luonnostaan" miehekkäänä tai naisellisena pidetty juttu ei kestäisi tarkempaa selvittelyä.