Sukupuolta rakennetaan lapsen syntymästä alkaen (juttukommentit)

  • 1 / 6
  • Riquman1990
  • 18.12.2010 15:33
Nyt alkaa jo keittää. Onks ollenkaa tullu mieleen, et tytöt ja pojat on luonnostaan erilaisii eikä niitä siks voi (eikä tarvi voida) tunkee samaan muottiin? Totta kai on akkamaisii miehii ja miesmäisii naisii, mut suurin osa kuitenkin käyttäytyy poikamaisesti tai tyttömäisesti sukupuolesta riippuen. Tytöt ja pojat on luonnostaan kiinnostunu erilaisista asioista, mikä on täysin luonnollista ja ymmärrettävää.

Mitä pahaa on siinä, jos tytöt ja pojat on erilaisii? Tollaseen täysin turhaan ja hyödyttömään nollatutkimukseen on taas käytetty yhteiskkunnan varoi. Yksinkertasista asioista väännetään monimutkasii ja luonnottomii.
  • 2 / 6
  • Hapatus
  • 18.12.2010 17:46
Riquman: mihin perustat käsityksesi, että sukupuoliroolien mukainen käytös on sisäsyntyistä ja kulttuurista riippumattonta? Onko sille jotain mutua tukevampia todisteita? Tiettyyn rajaan asti käytökseen vaikuttavat tietysti fysiologia, hormonitoiminta jne. mutta esimerkiksi vaaleanpunainen naisten värinä ei historiantutkijoiden mukaan ole kuin pari sataa vuotta vanha perinne ja veikkaan, että aika moni muukin "luonnostaan" miehekkäänä tai naisellisena pidetty juttu ei kestäisi tarkempaa selvittelyä.
  • 3 / 6
  • mapleapple
  • 20.12.2010 18:56
Erittäin hyvän esimerkin annoit, Riquman. Juuri siksi että meille lapsesta asti kerrotaan poikien olevan tällaisia ja tyttöjen tuollaisia, luulemme että se on jotenkin luonnonmukaista ja pysyvää. Pienenä opittuja käsityksiä on hankala muuttaa.

Kuitenkin esim. Ruotsissa jokunen vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan aikuiset kohtelevat vauvoja huomaamattaan eri tavalla riippuen ihmisenalun sukupuolesta. Kokeessa ryhmä aikuisia vietiin huoneeseen jossa oli vaaleanpunaiseen ja -siniseen puettuja vauvoja, molempia sukupuolia sekaisin. Aikuiset nostelivat vauvoja ja kutsuivat siniseen puettuja juurikin reippaiksi, vahvoiksi pikku miehiksi ja punaiseen puettuja hennoiksi pikku prinsessoiksi. Vauvat olivat kaikki osapuilleen samankokoisia ja terveitä. Tytöiksi oletettuja aikuiset tuudittivat ja yrittivät saada pysymään hiljaa paikoillaan, kun taas siniseen puettujen poikien ja tyttöjen kanssa aikuiset riehuivat ja nauroivat.

Jos meitä kohdellaan vauvasta lähtien näin, eiko se muokkaa meidän käsityksiämme sukupuolesta? Kyllä minun mielestäni. Toisaalta tiedämme totta kai myös, että aina tämä rooleihin ehdollistaminen ei onneksi toimi.
  • 4 / 6
  • Riquman1990
  • 20.12.2010 22:15
Ei kyse oo siitä, et tytöille ja pojille "tuputetaan" erilaisii mallei, vaan siitä, et ne tulee niille yleensä luonnostaan. Ihan jo ulkonäkökin tytöillä ja pojilla on erilainen. Sylivauva ei vielä välttämättä tiedosta omaa sukupuoltaan, mut 2-3-vuotias jo tiedostaa ja alkaa käyttäytyy sukupuolensa mukasesti. Kouluikänen tiedostaa sukupuolensa jo ihan toisella tavalla ku esim. pikkulapsi. Murrosiässä hormonit hyrrää ja tytöt ja pojat kiinnostuu toisistaan (95-97 %) tai pojat toisistaan ja tytöt toisistaan (3-5 %). Tällaset erot johtuu hormoneista ja biologisista seikoista ja erot tyttöjen ja poikien välillä on paljon syvemmällä ku kasvatuksessa. Mitä hölynpölyy on sukupuolineutraali kasvatus?

Nollatutkimus saadaa nykyään väännettyy kaikesta, mut esim. erään psykologin mielestä sukupuolineutraali kasvatus aliarvioi biologian merkitystä. http://yle.fi/alueet/turku/2009/10/tytto_vai_poika_-_vaikuttaako_sukupuoli_kasvatukseen_1065023.html
  • 5 / 6
  • mapleapple
  • 22.12.2010 11:10
"Sylivauva ei vielä välttämättä tiedosta omaa sukupuoltaan, mut 2-3-vuotias jo tiedostaa ja alkaa käyttäytyy sukupuolensa mukasesti. Kouluikänen tiedostaa sukupuolensa jo ihan toisella tavalla ku esim. pikkulapsi."

Niin, miksiköhän? Siksi että sylivauvana vanhempien ja muiden aikuisten käytös ei ole vielä alkanut kunnolla vaikuttaa lapseen, kun taas leikki-ikäisenä hänelle on jo ehditty muutaman vuoden ajan opettamaan, että tytöt leikkivät nukeilla ja siten valmistautuvat äitiyteen, ja pojat ajavat leikkiautoilla jne. En ole kieltämässä hormonien vaikutusta murrosiässä, mutta tottahan ymmärrät ettei sukupuolisuus ole sama asia kuin seksuaalisuus?

Sukupuolineutraali kasvatus tarkoittanee lähinnä sitä että lapsen annetaan kasvaa siihen "rooliin" (sori, en keksi parempaa sanaa :) ) johon hän itse on taipuvainen. Joskus se on perinteisten sukupuoliroolien mukainen, mutta jos tälläinen kasvatusmalli yleistyisi, uskon että monet tuntisivat olevansa vapaita valitsemaan omanlaisensa roolin, jolla ei ole mitään tekemistä perinteiden kanssa.
  • 6 / 6
  • Brigitte
  • 12.7.2011 15:06
Itse käsitän sukupuolineutraalin kasvatuksen siten, ettei lapselle tuputeta mitään malleja vaan hän saa ihan itse leikkiä millä huvittaa, eikä 2 vuotiasta poikaa aleta jo siinä vaiheessa äijittelemään tms. Tätä olen nähnyt ihan lähipiirissä, kuinka oma poika on jo naistenmies ylpeän äidin mielestä jo 2 vuotiaana...ihmiset tekee tuota ihan kok ajan!