Prop8 hearing

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Proposition 8 -kansanäänestys katkaisi marraskuun 2008 alussa Kaliforniassa homoavioliitot. Kansanäänestyksessä voitti se kanta, että avioliitto on miehen ja naisen liitto. Samaa sukupuolta olevien liitot kiellettiin. Liittovaltion oikeudessa tuomari Walker piti kansanäänestyksen päätöstä USAn perustuslain vastaisena. Kalifornian paikalliset viranomaiset, Attorney General Jerry Brown ja kuvernööri Schwarzenegger eivät kuitenkaan valittaneet, kun liittovaltion oikeudessa kansanäänestyksen päätös todettiin perustuslain vastaiseksi. Homoliittojen vastustajat sen sijaan kantelivat valitustuomioistuimeen ja nyt asia on mietittävänä.


Valittajia on kaksi: Imperial County ja Prop8-puolustajat. Ensimmäinen ongelma on se, että onko ei-asianosaisilla eli homoliittojen vastustajilla valitusoikeutta. Heidän henkilökohtaisiin oikeuksiinsa ei ole kajottu, vaan he valittavat vain periaatteesta. Tätä asiaa käsiteltiin eilen ensimmäisen tunnin aikana. Asianajaja Isabel Vargas Imperial Countyn maistraatista yritti perustella, miksi hänen asiakkaillaan eli homoliittojen vastustajilla pitäisi olla oikeus valitukseen asianosaisina. Tätä todistelua oli videon 13. minuutista lähtien. Todistelu on heiveröistä. Imperial County oli siis toinen valituksen tekijöistä. Toinen oli Prop8:n kannattajat.

Proposition 8:n puolustajat haluavat korostaa, että näin tärkeää asiaa ei voi jättää yhden tuomarin vastuulle. Miljoonat halusivat kansanäänestyksellä lopettaa homoavioliitot ja nyt yksi tuomari voi kaataa kananäänestyksen päätöksen. Näin asia ei saisi edetä. Oikeudellisesti tällainen perustelu ei ole kovin vahvalla pohjalla.

Jos näitä todisteluja ei hyväksytä, kaatuu koko valitusmenettely. Sen jälkeen on kaksi mahdollisuutta: valitusprosessi loppuu ja aikaisempi päätös astuu voimaan, tai: seuraa valitustuomioistuimen käsittely suuremmalla miehityksellä, jolloin mukana on yhdeksän tuomaria. Sitten on vielä USAn Korkein oikeus.

Eilen kaikki kolme tuomaria näkivät kansanäänestyksen mukaisessa avioliittokiellossa syrjinnän makua. Homoilta ja lesboilta oli otettu pois heille aikaisemmin myönnetty oikeus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suullisessa käsittelyssä kävi ilmi, miten vaikea on perustella homojen ja lesbojen avioliittokieltoa. "Niinhän on ennenkin ollut" lienee tavallisin perustelu. Mutta Kaliforniassa homojen avioliitot olivat mahdollisia joitakin kuukausia ennnen kansanäänestystä kesällä 2008.

Jos 9th Circuit Court of Appeals toteaa valituksen perusteettomaksi, astuu aikaisemman oikeuskäsittelyn päätös voimaan, ja jälleen aletaan solmia homoparien avioliittoja. Samalla kuitenkin katkeaa tie Korkeimpaan oikeuteen, jota prop8:n kannattajat myös haluavat. Avioliittoasia käsiteltäisiin jatkossakin osavaltio kerrallaan. Toisaalta, jos asia menee Korkeimpaan oikeuteen, ei ole lainkaan varmaa´, miten se tulee päättämään. Mutta myönteisessä tapauksessa päätös koskee kaikkia osavaltioita.

http://joemygod.blogspot.com/2010/12/videos-full-prop-8-hearing.html

2 kommenttia

Näyttää selvältä, että Prop. 8 kaatuu myös valitusasteella, kysymys on vain siitä kuinka päätös muotoillaan. Tuomarit eivät ilmeisesti halua, kuten eivät Perry v. Schwarzeneggerin lakimiehetkään, antaa liittovaltion tasoista päätöstä eivätkä halua että asia etenee vielä tässä vaiheessa USA:n korkeimpaan oikeuteen.

Kapea, vain Kaliforniaa koskeva päätös voidaan saavuttaa esim. näillä kahdella tavalla: todetaan ettei vastustajilla ollut valitusoikeutta tai koska Kalifornia on myöntänyt oikeuden samaa sukupuolta oleville ei tuota oikeutta voida ottaa pois kansanäänestyksellä.

Homo-oikeudet jatkavat vääjäämättä voittokulkuaan Obaman hallinnon sähläilystä huolimatta!
  • 2 / 2
  • Hannu, Tre
  • 7.12.2010, 22.17
Pessimistinä en usko, että päätös koskisi vain Kaliforniaa. Asianajajat ja tuomarit ovat tavallisia ihmisiä, jotka haluavat kuuluisuutta ja nimensä historiankirjoihin. Heidän päätöksensä tulee ilmeisesti koskemaan koko maata, jolloin oikeusprosessi jatkuu hamaan tulevaisuuteen.

Obama on Nobama eli saamaton nössö, joka ei vakuuttavista lupauksistaan huolimatta ole ajanut homojen ja lesbojen oikeuksia. Perusoikeudet täytyy hankkia oikeusteitse.