Unkarin perustuslaki tulee kieltämään homojen avioliitot ja abortin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7

Unkarin uudesta perustuslaista on ollut täällä puhetta jo aikaisemminkin. Sunnuntaina Vasárnapi Hírek -lehti julkaisi laajan artikkelin suunnitelmista. Unkarissa kansalliskonservatiivinen Fidesz ja sen kiinteä kumppani kristillisdemokraatit ovat maan johdossa, ja 2/3-enemmistön turvin he voivat määrätä kaikesta lainsäädännöstä. Vasemmisto-oppositio jäi pois perustuslakikomiteasta, kun kävi selväksi, että uudesta laista ei järjestetä kansanäänestystä. Perustuslain loppuun tulee vielä kohta, jolla lain muuttaminen tehdään jatkossakin mahdottomaksi. Muutokseen tarvitaan parlamentin 2/3-enemmistö ja asia on käsiteltävä kahdessa istunnossa.

Unkarista tulee kristillinen maa ja symbolina on Pyhän Tapanin kruunu. Kruunu oli aikoinaan Pyhän Tapanin kirkossa, mutta nyt se on kuulemma parlamenttitalossa. Vaakuna muuttuu ja Unkarin lippu ilmeisesti muuttuu niin, että siihen tulee mukaan vaakuna.

Nyt on saatu lisää varmuutta, että laissa tullaan kieltämään homojen avioliitot. Sallittuja ovat vain perinteiset miehen ja naisen väliset liitot. Liberaalit lehdet kuvaavat tätä perustuslakiin viedyksi homofobiaksi. Tasa-arvo ja ihmisarvo on unohdettu.

Perustuslaissa tullaan pääosin kieltämään myös abortit. Ihmiselämä alkaa uuden perustuslain mukaan hedelmöityksestä. On mielenkiintoista nähdä, miten tähän reagoidaan maassa, jossa abortteja on tehty paljon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ihmisten perusoikeuksia voidaan rajoittaa maan turvallisuuden ja julkisen moraalin perusteella. Perustuslakituomioistuimelta viedään sen valta päättää lakien laillisuudesta. Perustuslakituomioistuin tulee todennäköisesti tarpeettomaksi. Se on uskaltanut torjua uusien vallanpitäjien jo hyväksymiä lakeja syksyn aikana, ja nyt tulee kosto.


Vatikaani on ilmaissut ilonsa

Vatikaani on ollut innostunut Unkarin suunnitelmista. Paavi sanoi Unkarin uudelle lähettiläälle Vatikaanissa, että on tärkeää saada perustuslakiin kristillinen henki. Avioliitto ja perhe ovat uhattuina, sanoi paavi. Yksi vaaran paikka on helppo eroaminen. Toinen vaara tulee yhdessäelämisen liitoista, jotka eivät ole historiallisesti eurooppalaisen kulttuuri- ja oikeusperinnön peruspilareita.

7 kommenttia

Mielenkiintoista nähdä, miten EU tulee reagoimaan tähän hankkeeseen, vai reagoiko mitenkään. Itävallan tapaus päättyi aikoinaan sen verran nolosti, että asioihin puuttumisen kynnys lienee noussut korkeammaksi.
  • 2 / 7
  • Hannu, Tre
  • 3.12.2010, 19.17
Ihmisarvon ja ihmisoikeuksien polkeminen halutaan toteuttaa useassa EU-maassa, Baltiassa ja siitä etelään. Muissakin EU-maissa, Suomi mukaanlukien, ääriuskovaiset, äärioikeistolaiset ja muut "periaatteesta" homoja vihaavat ovat aloittaneet taistelun, joka on yhtä suuri uhka länsimaiselle yhteiskunnalle kuin vanhoillinen islam.

Tästähän on ollut merkkejä jo vuosikausia, mutta meillä kuvitellaan, että pahoja asioita tapahtuu vain jossain kaukana, esim. USA:ssa. Vaikka tasa-arvo, syrjimättömyys ja muut kauniit asiat kuuluvat unionin perussäännöksiin, ei niiden noudattaminen tunnu olevan niin tähdellistä. Bryssel havahtuu parin vuoden päästä, saattaa jopa ärähtää, mutta mitään konkreettista ei tule tapahtumaan.

Unkariin perustetaan hallituksen alainen tiedotusvälineneuvosto, joka kontrolloi kaikkia lehtiä sekä radio- ja televisioasemia. Mikäli tiedotusvälineet poikkeavat hallituksen linjasta, sakkoja määrätään 70000 - 700000 euroa. Vielä keskustellaan siitä, annetaanko neuvoston myös keskeyttää/lopettaa uppiniskaisten (ihmisoikeuksia puolustavien) tiedotusvälineiden toiminta.

Vatikaani-nimisen diktatuurin (ei ole allekirjoittanut kansainvälistä ihmisoikeussopimusta) 83-vuotias johtaja Joseph Ratzinger kiirehti oitis kiittelemään Unkarin ihmisvihamielistä hallintoa.

Niin. Meillä taitaa olla jatkossa hyvinkin paljon tekemistä.