Unkarin perustuslaki tulee kieltämään homojen avioliitot ja abortin (juttukommentit)

  • 1 / 7
  • Public eye
  • 3.12.2010 16:30
Mielenkiintoista nähdä, miten EU tulee reagoimaan tähän hankkeeseen, vai reagoiko mitenkään. Itävallan tapaus päättyi aikoinaan sen verran nolosti, että asioihin puuttumisen kynnys lienee noussut korkeammaksi.
  • 2 / 7
  • Hannu, Tre
  • 3.12.2010 19:17
Ihmisarvon ja ihmisoikeuksien polkeminen halutaan toteuttaa useassa EU-maassa, Baltiassa ja siitä etelään. Muissakin EU-maissa, Suomi mukaanlukien, ääriuskovaiset, äärioikeistolaiset ja muut "periaatteesta" homoja vihaavat ovat aloittaneet taistelun, joka on yhtä suuri uhka länsimaiselle yhteiskunnalle kuin vanhoillinen islam.

Tästähän on ollut merkkejä jo vuosikausia, mutta meillä kuvitellaan, että pahoja asioita tapahtuu vain jossain kaukana, esim. USA:ssa. Vaikka tasa-arvo, syrjimättömyys ja muut kauniit asiat kuuluvat unionin perussäännöksiin, ei niiden noudattaminen tunnu olevan niin tähdellistä. Bryssel havahtuu parin vuoden päästä, saattaa jopa ärähtää, mutta mitään konkreettista ei tule tapahtumaan.

Unkariin perustetaan hallituksen alainen tiedotusvälineneuvosto, joka kontrolloi kaikkia lehtiä sekä radio- ja televisioasemia. Mikäli tiedotusvälineet poikkeavat hallituksen linjasta, sakkoja määrätään 70000 - 700000 euroa. Vielä keskustellaan siitä, annetaanko neuvoston myös keskeyttää/lopettaa uppiniskaisten (ihmisoikeuksia puolustavien) tiedotusvälineiden toiminta.

Vatikaani-nimisen diktatuurin (ei ole allekirjoittanut kansainvälistä ihmisoikeussopimusta) 83-vuotias johtaja Joseph Ratzinger kiirehti oitis kiittelemään Unkarin ihmisvihamielistä hallintoa.

Niin. Meillä taitaa olla jatkossa hyvinkin paljon tekemistä.
  • 3 / 7
  • Ossi Halme
  • 3.12.2010 22:01
Kymmenen vuotta sitten äärioikeistoon luettava FPÖ-puolue voitti Itävallan parlamenttivaalit. Muut EU:n jäsenmaat reagoivat laittamalla maan boikottiin (josta voi olla montaa mieltä). Boikotti oli teknisesti hankala, eikä nyt lähes kaksi kertaa enemmän jäsenvaltioita käsittävä EU saisi sellaista edes aikaiseksi.

Itävallassa roomalaiskatolisia on n. 3/4 väestöstä, Unkarissa noin puolet. Toisaalta uskonnon varjolla perustuslakien säätäminen ei ole enää läntisen Euroopan trendi, koska mm. Espanja ja Portugali ovat ottaneet hajurakoa Vatikaanin linjoihin. Ehkä pitkä kommunistivalta Unkarissa vaikutti siihen, että nyt uskonnon kanssa aletaan kiihkoilemaan vuosikymmenten patoumat pois.

Pidän erittäin huolestuttavana tapaa, jolla perustuslakia yritetään betonoida ja sen valvonta viedään puolueettomien tuomistuinten ulottumattomiin. Tietysti on mahdollista, että jokin tuleva parlamentti julistaa aiemman perustuslain pätemättömäksi tms.
Laitan toivoni siihen, että muut Euroopan valtiot ja Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin (EIT) reagoivat, jos yksittäinen valtio alkaa säätämään perustuslakejaan länsimaisten oikeusnormien vastaiseksi.

Tuosta Unkarin symbolista eli Pyhän Tapanin kruunusta sen verran, että sen esineen merkitystä voi olla vaikea ymmärtää suomalaisesta näkökulmasta. Lähelle päästään jos ajaellaan vaikka niin, että siihen liittyy yhtä paljon arvolatausta kuin meillä Mannerheimiin, Talvisotaan, Suomen lippuun ja leijonavaakunaan yhteensä.
  • 5 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 4.12.2010 22:11
Unkarin tiedotusvälineneuvoston kilpailija on internet. Jos toisenlaiset mielipiteet estetään tulemasta julki, voivat nuo estetyt ryhmät perustaa nettijulkaisuja ulkomaisille palvelimille. Niihin ei Unkarin hallitus pääse käsiksi. Tuskin Unkarissa sentään päädytään nettisensuuriin kuin vaikkapa eräissä arabimaissa tai Kiinassa.
  • 6 / 7
  • Hannu, Tre
  • 5.12.2010 5:44
Joku teistä keksii varmaan paremman suomenkielisen vastineen tälle sensuurivirastolle, joka saksaksi on Medienrat. Joka tapauksessa - saksalaislähteen mukaan - virasto on jo perustettu, ja nettimediaakin uhkaa 35000 euron sakot, jos sen toiminnan katsotaan olevan uuden medialain (Mediengesetz) vastaista. Kotisivujen sulkeminen on myös käsiteltävänä.

Kunnolliset lähdeviitteet puuttuvat tai ne on vielä löytämättä. Toivottavasti kyseessä on väärinymmärrys, mutta en toisaalta sitäkään usko.