Yrjönkadun uimahalli valokeilassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 25

6.11.2010 Aamun Hesarissa iso juttu: uimahallissa kriisitilanne

Aamiais-köyhät-ritarit olivat vähällä mennä väärään kurkkuun, kun Helsingin Sanomien Kaupunki-osiosta tuli esiin tämä iso uutinen. Siinä kerrotaan, että liikuntavirasto yrittää yhdessä homoyhteisön kanssa selkiyttää tilannetta. Neljä homoa sai viime viikolla porttikiellon ja osa tiloista on suljettuna.

Ongelmia henkilökunnalle tuottavat myös pikkujoulujuhlijat. Ryyppääminen rakennuksessa on lisääntynyt ja ulkopuolella parveilee huumejengejä. Siinä syitä, miksi hankittiin vartija. Asiakkaat ärtyvät vartijan kierroksista.

Juuti arvelee, että seksiaktien taustalla voi olla Ylen homoiltaan liittyvä protestihenki. Kun henkilöitä on poistettu tiloista, on huudeltu henkilökunnalle, että "olette Päivi Räsäsen siskoja".

Juuti painottaa, että mitään ihmisryhmää ei syrjitä, ja halli on iät ajat ollut homojen suosiossa. Mutta seksiä siellä ei saa harrastaa. Ensi viikolla pidetään yhteinen palaveri, jossa mietitään, miten kuri saadaan palautettua.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ryyppyporukat ovat myös olleet ongelmana. Viikonloppuisin siellä on ollut miehiä kovassa humalassa. Ja sisäpihalla on narkkareita.

Muissa uimahalleissa vastaavia ongelmia ei ole ollut. Urheiluhallit oy:n liikuntapäällikkö Eija Holmala kertoo, että ongelmat ovat sellaisia, että tullaan shortseissa uimaan, jne.

5.11.2010 Lehtikirjoittelu alkoi

Yrjönkadun hieno klassismia edustava uimahalli valmistui osoitteeseen Yrjönkatu 21 vuonna 1928. Arkkitehti oli Väinö Vähäkallio. Sota-aikana se oli monelle ainoa paikka, jossa voi peseytyä lämpimällä vedellä. Seuraava uimahalli valmistui Helsinginkadulle vasta 1950-luvun lopulla.


Uimahallissa on käynyt tunnettuja henkilöitä, kuten Mannerheim ja Ryti. Yrjönkadun uimahalli on vetänyt puoleensa myös homoja. Yleensä asiakkaat ovat sen tienneet, eikä se ole sen kummemmin aiheuttanut porua. Uimahallissa on uitu alasti, joten siellä on kurkittu toisia aataminasussa. Esim. Tom of Finland kertoo ranneliikkeen ääniarkistossa juoruja uimahallista. Vasta vuonna 2001 tuli luvalliseksi käyttää uima-asua.

Netissä on hauskoja tarinoita uimahallikäynneistä, tässä yksi niistä: http://www.saunalahti.fi/ei6143/HY/Yhdistylainen/tiedostot/HY_testaa_1.pdf

Muutama vuosi sitten uimahallissa alkoi kiertää vartija. Monet uimahallivieraat pitivät sitä vastenmielisenä. Mutta yhtä vastenmielisenä on pidetty sitäkin, että joukkoon on tullut testosteronia tihkuvaa väkeä, jonka mielestä uimahalli on iskupaikka ja muiden huomioonottaminen on jäänyt vähiin. Elinikäisiä porttikieltoja on jaettu. Tilanne kärjistyi toissa viikolla, kun yläkerran pukutilat suljettiin.


Mielipidekirjoittelua

Helsingin Sanomien lukijakommentissa vartija-asiaa kuvattiin tiistaina näin:

"saunarauhan käsitteeseen sopii varsin huonosti vastaanotossa
seisoskeleva vartiointiliikkeen mies. Hämmästykseni, raivoni ja pettymykseni
oli suunnaton kun huomasin, että vartiointiliikkeen vartija käy
kierroksillaan myös tarkistamassa tilanteen löylyhuoneissa.

Kulttuurihienovaraisuus ja harkintakyky ovat pettäneet pahasti. Vetoan
Helsingin kaupunkiin tilanteen palauttamiseksi ennalleen. Saunaan ei ole
soveliasta astua peukalot nahkaremmin alle työnnettynä ja kovakärkiset
kengät jalassa."


Eilen liikuntajohtaja Anssi Rauramo vastasi:

"Yrjönkadun uimahallissa ovat kuitenkin huolestuttavasti lisääntyneet
tilanteet, joissa valitettavasti jotkut asiakkaat eivät suostu noudattamaan
uimahallin järjestyssääntöjä, yleistä siveellisyyttä eivätkä henkilökunnan
antamia ohjeita.

Tätä ei voida sallia. Siksi uimahallissa on paikalla myös vartija, joka
henkilökunnan tukena varmistaa sen, että järjestystä voidaan uimahallissa
kaikilta osin ylläpitää."

Tänään asian käsittely jatkuu iltapäivälehdissä.


Ilta-Sanomissa asiasta enemmän

HS.fi - Oma kaupunki -osiossa kerrotaan lyhyesti Ilta-Sanomien jutusta. Asiasta käydään jo väittelyä lehden keskustelufoorumilla. Ilta-Sanomissa kerrotaan, että virkavalta on ennenkin käynyt uimahallissa, mutta silloin ei ollut kysymys seksistä. Risto Ryti vuonna 1945 pidätettiin Yrjönkadun uimahallissa ja vietiin odottamaan sotasyyllisyysoikeudenkäyntiä. Hän sattui olemaan uimahallissa Mannerheimin kanssa.

http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/is_seksia_harrastaneille_asiakkaille_porttikieltoja/

25 kommenttia

Tämän aiheen mielenkiintoisuus on pahasti negatiivisen puolella :D
Yrjönkadun uimahalllissa ei ole mitään hienoa. Vanha & kulahtanut aivan kuten asiakaskuntakin =))
Luulisi homokansan innostuvan entisestään, jos suihkussa tai saunassa pyörähtää välillä uniformupukuinen vartija.