Viisi vuotta Suomen ensimmäisistä homohäistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit saivat Suomen maistraateissa virallisen vahvistuksen liitolleen viisi vuotta sitten, 8.3.2002.

Adoptio-oikeutta ja automaattista mahdollisuutta yhteiseen sukunimeen lukuunottamatta liiton rekisteröiminen tuo samat oikeudet ja velvollisuudet kuin perinteinen avioliitto. Lisäksi samaa sukupuolta olevan pariskunnan solmimasta liitosta ei puhuta virallisesti avioliittona, vaan rekisteröitynä parisuhteena.

Eduskunta hyväksyi parisuhdelain 28.9.2001 ja laki astui voimaan 1.3.2002, jolloin ensimmäiset parit saivat jättää tutkintapyynnön esteettömyydestä parisuhteen rekisteröimiseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nykyään suuressa osassa läntistä Eurooppaa ja joissain Etelä-Amerikan maissa on myös mahdollista rekisteröidä samaa sukupuolta olevien parisuhde. Myös mm. eräillä USA:n, Brasilian, Meksikon ja Australian alueilla on samaa sukupuolta olevien parisuhteilla oikeudellinen asema. Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Etelä-Afrikassa ja Kanadassa voivat samaa sukupuolta olevat parit solmia avioliiton.

Lisää luettavaa:
- Ensimmäiset sateenkaarihäät viisi vuotta sitten
- Parisuhdelaki pähkinänkuoressa
- Homojen ja lesbojen parisuhteiden rekisteröiminen alkanut (8.3.2002)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!