Helsinki Pride -kulkueeseen kohdistunut hyökkäys tuomitaan laajasti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 11

Helsinki Pride -kulkuetta vastaan tehtiin heinäkuun alussa hyökkäys, jossa käytettiin savupanoksia ja pippurisumutetta. Joitain päiviä tämän jälkeen Helsingin Setan toimiston ikkunoita rikottiin ja mm. oveen maalattiin hakaristi.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen tuomitsee jyrkästi Pride-kulkuetta vastaan tehdyn iskun. "Tämä on erittäin ikävä asia sekä paraatin osallistujille että muille suomalaisille. Me olemme tottuneet arvostamaan ihmisten erilaisuutta, sekä moraalin että tietenkin lainsäädännön edellyttäminä, presidentti Halonen toteaa YLE:n uutisisten verkkosivuilla.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/07/halonen_pride-isku_kova_kolhu_suomen_maineelle_1808125.html

Kansanedustaja Minna Sirnö (vas) sanoo ranneliike.netille, että "huolestuttavaa hyökkäyksessä oli se, että kyseessä näyttää olevan järjestelmällisesti suunniteltu teko. Gay Priden tärkein sanoma on nimenomaan ihmisoikeudet, joissa on saatukin tehtyä viime aikoina isoja edistysaskeleita, mutta valitettavasti samaan aikaan myös yhdenvertaisuuden vastaiset ääriliikkeet saavat lisää valtaa". Sateenkaariyhteisöt ry nimitti Minna Sirnön homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä 17.5.2010.

Kansanedustaja Oras Tynkkynen toteaa blogissaan, että "isku Pride-kulkuetta vastaan kertoo ennakkoluulojen elävän myös Suomessa". Tynkkynen muistuttaa priden olevan "vapauden ja tasa-arvon juhla - tapahtuma, johon kaikki olivat tervetulleita sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta".
"Väkivalta rauhanomaista kulkuetta vastaan on demokratiassa yksiselitteisen tuomittavaa. Ihmisillä tulee olla oikeus ilmaista mielipiteitään ilman, että he joutuvatkohtaamaan väkivaltaa tai sen uhkaa", kirjoittaa Tynkynen.
http://www.vihreat.fi/node/5179


Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) mukaan tapaus on esimerkki siitä, miten viha motivoi rikoksiin. Myös SDP:n varapuheenjohtaja Ilkka Kantola tuomitsee iskun törkeänä sananvapaus- ja ihmisoikeusloukkauksena.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/07/thors_tuomitsee_pride-iskun_1808602.html

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös pääministeri Mari Kiviniemi tuomitsee Kainuun Sanomissa (15.7.) seksuaalivähemmistöihin kohdistuneet iskut. Hän myös oudoksuu kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen kirjoittelua iskuista, joissa Räsänen pohdiskeli, olisivatko iskut vastareaktio "poliittisen eliitin voimakkaalle arvoliberalistiselle kehitykselle". Kiviniemi pitää tärkeänä, ettei ääriaineksille anneta tilaa, eivätkä puolueet edes flirttaile maahanmuuttaja- ja vähemmistövastaisuudella.

http://www.kainuunsanomat.fi/cs/Satellite/Kotimaa/1194647556469/artikkeli/kiviniemi+tuomitsee+vihaiskut.html

Myös ulkoministeri Alexander Stubb tuomitsi blogissaan iskut pride-kulkuetta ja HeSetan toimistoa vastaan.

Homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettiläs, Vasemmiston kansanedustaja Minna Sirnö ja Vasemmiston sateenkaarirakastajien toimintaryhmän, Vasaran puheenjohtaja Minna Minkkinen vaativat pikaisia vastatoimia seksuaalivähemmistöjen kohtaamaan vihaan.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen (sd) lupaa kaupungin analysoivan iskun yhdessä tapahtuman järjestäjän ja viranomaisten kanssa.
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Yle+Halonen+pit%C3%A4%C3%A4+Pride-iskua+pahana+kolhuna+Suomen+maineelle/1135258374304

Seksuaalinen tasavertaisuus Seta ry tuomitsee eilisen välikohtauksen, jossa Helsinki Pride -kulkueeseen oli suihkutettu kyynelkaasua. Seta on erittäin huolestunut Suomessa harvinaisesta välikohtauksesta ja pitää sitä kansalaisten mielipiteen ilmaisuvapauden vastaisena.

Seta pitää tärkeänä, että poliisi selvittää viharikoksen tunnusmerkit täyttävän teon ja asia saadaan selvitettyä taustoineen. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että teon kohteeksi joutuneet, tai siitä jotain tietävät, ovat yhteydessä poliisiin.

Pride-tapahtuman järjestänyt Helsingin seudun SETA ry toteaa, että "HeSeta ry:n järjestämä Pride-kulkue on luonteeltaan rauhallinen mielenilmaus, eikä väkivallalla ole sijaa kulkueessa. Kulkue on viime vuosina voitu järjestää rauhassa ilman väkivallan uhkaa. Kulkueeseen osallistuvien joukossa on perinteisesti myös pieniä lapsia, minkä johdosta väkivalta kulkuetta kohtaan on erityisen tuomittavaa. On järkyttävää, että kulkueeseen osallistuneet joutuivat kohtaamaan häiriköiden väkivaltaa. Välikohtaus kertoo yhteiskunnassa olevista homo- ja transfobisista asenteista ja osoittaa, että pride-kulkuetta tarvitaan."

Mietteitä pride-iskun nostattamasta keskustelusta

11 kommenttia

Vilkas kommentointi on käynnistynyt mm. Helsingin Sanomien ja YLE:n uutisten sivuilla. Monissa kommenteissa osoitetaan sormella pride-kulkuetta iskun tekijöiden asemesta.

Hyvin monissa kommenteissa myös hämmästellään näitä korkean tason esittämiä huolestumisia, perusteena mm. muiden yhteiskunnallisten ongelmien sivuuttaminen. Itse ihmettelen kovasti näitä hämmästelijöitä; minusta Suomen tasavallan pääkaupungissa tapahtuva minkä tahansa tapahtuman väkivaltainen häiritseminen on tuomittavaa.

Tällä kertaa ei onneksi tapahtunut pahempaa, mutta ainekset pahempaan oli olemassa; mitä jos ihmisjoukossa olisi puhjennut esimerkiksi yleinen pakokauhu?

Tällainen Isku on tuomittava ja iskun tekijät saatettava vastuuseen. Olivat tekijät keitä hyvänsä ja motiivinsa mitä hyvänsä.
Se on aivan uskomatonta miten moni lehtiuutisten kommentoija ei tunnu tajuavan sitä, että pääkaupungissa tehtiin väkivaltainen, järjestetty isku ihmisryhmää kohtaan. Nyky-Suomessa ei ole tapahtunut tuollaista lähes ikinä. Eikö se, että Suomesta löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita käymään väkivaltaiseksi pääkaupungissa kesken kirkasta päivää ole jo riittävä syy kauhistelulla? Vai oliko se ok koska homot eivät oikeasti ole ihmisiä?

Ulkomaalaisia sivuja lukiessa on kyllä tottunut siihen, että kommentoijat isojen lehtien nettisivujen artikkeleissa ovat yleensä vihamielistä pohjasakkaa, mutta yleensä senkin sakan joukossa yritetään esittää väkivallan puolustelu jotenkin oikeutettuna. Suomalainen sakka taas ylpeilee siitä, että on vihamielistä sakkaa.