Skeptikko ja silmänkääntäjä eli kaapissa 80 vuotta

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006
  • 1


James Randi tuli 81-vuotiaana kaapista. Kukaan taikuri- ja silmänkääntäjäkolleegoista ei ollut saanut asiaa aikaisemmin selville. James Randi on tunnettu skeptikko eli pseudotieteiden vastustaja. Hän perustelee kaapissaoloaan niin, että asian kertominen olisi ehkä vaikuttanut hänen työhönsä skeptikkona ja kriittisen ajattelun edistäjänä. Radiohaastattelussa hän kertoo homo-oikeuksista kuten avioliitto-oikeudesta.

http://www.forgoodreason.org/mp3_player/popup.html?theTrack=1

James Randi kertoo, miten hän nuoruutensa eli hyvin homovastaisessa ympäristössä. Taikurina hän kasvatti parran, ja se sopi hyvin taikurin imagoon. Vähitellen kuitenkin on alettu suhtautua vapaammin erilaisiin elämäntapoihin, paitsi siellä, missä erilaiset pyhät kirjat määrittelevät oikean ja väärän.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hän kertoi joillekin läheisille ystävilleen asiasta, ja sai huomata, ettei asia herättänyt suurtakaan ihmetystä. Nyt hän näki elokuvan Milk ja hän kertoi itsestään tämän yksityiskohdan. Hän on hyvässä seurassa: mm. Barney Frank, Oscar Wilde, Stephen Fry, Ellen DeGeneres, Rachel Maddow

1 kommenttia

Mielenkiintoinen ja kysymyksiä herättävä uutinen. Miksi Randi päätti kertoa asiasta juuri nyt tai ylipäätään koskaan? Ettäkö vain Milk-leffan jättämien tunnelmien takia? Kukapa tietää, ehkä Randi pakotettiin ulos kaapista sillä uhalla, että joku tekee asiasta paljastuksen ja pyrkii tuhoamaan Randin skeptikkoelämäntyön? Tai ehkä Randi haluaa vastata itse mahdolliseen kritiikkiin vielä eläessään.

Asenne ainakin tuntuu olevan taistelutahtoinen ollakseen vain tiedonanto: "And I think that I have already won this battle by simply publishing this statement." Toisaalta taisteluasenne lienee skeptikkojen keskuudessa ammattitauti.

Itse homouteen tunne- ja ihmissuhdetasolla Randilla oli hyvin vähän sanottavaa. Tätä puolta voi ehkä lukea jostain toisesta julkaisusta, jos Randi vielä haluaa palata aiheeseen. Tässä yhteydessä hän käsitteli homoutta lähes ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta. Sana gay on Randille vastenmielinen, koska homous piti pitkään salata. Itseäni taas lievästi häiritsee Randin käyttämä life-style-sana, koska en välttämättä liitä sitä seksuaaliseen suuntautumiseen.

Paljon etupäässä positiivista palautetta Randin ilmoituksen kommenteissa, joita on tullut tähän mennessä 356:

http://www.randi.org/site/index.php/swift-blog/914-how-to-say-it.html