Moskova: Suomalaiset pidätettiin videokameroiden kuvatessa

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 7

Sunnuntai 17.5.

Suomalaisten pidätys on tallentunut kuviin. Frankieboy löysi videon ja hänen kommentissaan tämän tekstin lopussa on sen sivun osoite, josta kuvia löytyy. Venäläisellä sivulla ylimpänä on ko. video.

UkGayNews kertoi puolenpäivän aikaan, että kaikki pidätetyt ovat nyt vapaana.


Lauantai 16.5. ilta: sellielämää ja Grand Prix

Gayblogit UkGaynews ja Queer.de ilmoittavat jatkavansa myöhään yöhön saakka seurantaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Klo 20.30

Venäläisille gayaktivisteille poliisin tekemä pidätys voi merkitä maksimissaan 15 päivän vankeutta. Sen saa tottelemattomuudesta virkavaltaa kohtaan.

Valkovenäläisten aktivistien tilanne on hankalin. Suurlähetystö ei auta, ja näitä aktivisteja uhkaa nyt maastakarkotus. Poliisiasemalla venäläiset ja valkovenäläiset on eri häkeissä. Gayaktivisti Nikolai Aleksejevista ei ole mitään tietoa.

Monilla sivuilla on huomattu, mitä lukee Venäjän erikoisjoukkojen selässä. Jos sen lukee takaperin, se on HOMO.

Klo 22.15

Saksassa euroviisulähetys alkoi Hampurista ja siellä on avoimesti pahoiteltu Moskovan tapahtumia. Homoja ja lesboja kehotettiin ottamaan toritapahtumaan ennen Moskovan lähetystä sateenkaarilippuja. Vain pari näkyi tv-kuvassa taka-alla. Solidaarisuus on kateissa.

Saksalainen kansanedustaja Volker Beck on solidaarinen. Hän on kääntynyt Saksan ulkoministeriön puoleen ja vaatii, että ulkoministeriö tiedustelee, mitä tapahtuu 31 pidätetylle, jotka edelleen istuvat selleissä. Pride-organisaattori Nikolai Aleksejevista ei ole kuulunut mitään. Mutta show must go on!


Klo 23.00

Grand Prixin puolivälitauolla venäläiset poliisit vai sotilaitako ne olivat, vaativat keskeyttämään kuvaamisen, mutta sen jälkeen he lauloivat iloisesti kameralle. BBC:n homo kommentaattori Graham Norton on kuulemma kertonut päivän mielenosoituksista. Saksassa juontaja Tim Frühling on vaiennut. Suomessa YLEssä ei sanaakaan.

Venäjältä on tullut uutisia. Kaikki valkovenäläiset pidätetyt on vapautettu. Myös muutama venäläinen on vapautettu. Vielä kuusi on selleissä, heidän joukossaan "pääaktivistit" Nikolai Baev ja Nikolai Aleksejev. UkGayNews arvelee, että miehet pidetään sellissä maanantaihin ja sitten he menevät oikeuteen.

YLEn video on päässyt UkGayNewsin sivulle. Siinä on hääpari, molemmat miehiä, toinen vain naisten asussa.

Queer.de-sivusto on pannut merkille, että mitään solidaarisuuden osoituksia ei ole nähty. Mikään tv-yhtiö ei myöskään ole millään tavalla boikotoinut kisaa. Saksan esiintyjä on homo. Hänen tanssikumppaninsa oli peittänyt hivenen enmmän tissejään.


Lauantai 16.5. iltapäivä: poliisioperaatio ja pidätykset

Klöo 12.40

Suomalaiset lähettivät tiedon: Olemme miliiisin autossa. Miliisejä oli aivan järjetön määrä. Koko puisto ympäröity. Miliisi poimi umpimmähkään ihmisiä kaudunkulmassa. Mitään syytä ei annettu. Uskovaiset naiset potkivat meitä. Miliisi hajotti joukon väkivalloin.

YLEn sivuilla on jo uutisia ja YLE yrittää tavoittaa pidätetyt. Uutiset klo 13.

YLEn nettisivulla on lisää suomalaisten pidätyksestä, uutinen on päivitetty tarkemmaksi klo 14.15

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/05/suomalaisia_pidatetty_moskovan_homomarssilla_741459.html

Klo 13.45

PinkNews kertoo, että yhteensä 40 ihmistä pidätettiin. Rauhallinen mielenosoitus keskeytettiin väkivalloin. Pidätettyjen joukossa on mm. englantilainen ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell ja chicagolainen Andy Thayer. Vielä ei ole tullut tietoa, moniko oli mukana gaymielenosoituksessa ja tällä tavoin uhmasi äärijoukkoja. Nikolai Aleksejevin pidättämisessä oli mukana viisi OMON-miestä.

Nikolai Aleksejev antoi lausunnon ja kehotti taiteilijoita boikotoimaan illan juhlaa. Venäjän harjoittama nöyryyttäminen ei ole hyväksyttävää.

YLE oli uutisoinnissaan nopea. Ensimmäinen uutinen tuli jo 11.54. Venäläinen RIA Novosti ei ole vieläkään nettisivuillaan kertonut tapahtumasta mitään.

Klo 16

Ennen klo 16 YLEn sivuilla oli tieto, että kaksi suomalaista on vapautettu. Kolmannesta ei tiedetä. Hänellä ei ole puhelinta mukana eikä hän puhu venäjää. Suurlähetystöstä vahvistetaan, että naisen olinpaikkaa selvitetään muun muassa soittamalla läpi miliisiasemia.

Chicagolainen Andy Thayer on yhä poliisin huostassa. Englantilainen Peter Tatchell on vapaana. Moskovalaisesta Nikolai Aleksejevista ei ole tietoa.

Valko-Venäjän suurlähetystö on kieltänyt kaiken apunsa valkovenäläisiltä pidätetyiltä.

Poliisin toiminta oli varsin kovaotteista. Sen kertoo hyvin Itävallan tv:n kuvaama video.
mms://stream4.orf.at/news/2009-05-16__in_00_Ebu_moscow-gay-parade_.wmv


Klo 17.20

Myös saksalainen queer.de seurasi Moskovan tapahtumia lähes reaaliajassa. He saivat nopeasti parhaan kuvan tapahtumista Moskovassa. Sivulla kerrotaan, että GayRussia.ru-internetsivusto on ollut kateissa. Viime yönä on hyökätty useita homosivustoja vastaan. Hyökkäyksen kohteeksi ovat joutuneet mm. Washington Blade ja gays.com.

Tapahtuman kokonaiskuva on alkanut seljetä. Mielenosoitus pidettiin eri paikassa kuin oli ilmoitettu sen takia, että tällä tavoin vältettiin aggressiiviset vastamielenosoittajat. Suomalaiset pidätettiin ennalta ilmoitetulla mielenosoituspaikalla, mutta pääjoukko olikin ylhäällä näköalapaikalla. Nikolaj Aleksejev pidätettiin hääpukuun pukeutuneen naisen (=miehen) rinnalla. He olivat kuin hääparit yleensäkin. Traditioon kuuluu käydä vihkimisen jälkeen täällä kukkulalla. Jotkut pidätettiin jo matkalla kokoontumispaikalle. Ohi kulki siviilipoliisiauto ja nämä napattiin mukaan. Kuusi miestä pidätettiin keskustassa, jossa he pitivät pienimuotoista mielenilmausta.

Ulkomaalaiset on vapautettu aika nopeasti. Vaikeampi tilanne on venäläisillä. He joutuvat välittömästi oikeuden eteen. Pidätys voi kestää jopa päiviä.

Pushkin-autiolla oli vastamielenosoittajia, joista suomalaisetkin kertovat. Seitsemän vastamielenosoittajaa on pidätetty.

Saksassa euroviisulähetys alkaa Hampurista kaupungilta Spielbudenplatzilta klo 21.20 Suomen aikaa. Nyt kulkee sana, jossa kehotetaan tulemaan paikalle sateenkaarilippujen kanssa. Paras solidaarisuuden merkki on lippu.

Klo 17.30

Radion Päivän Peilissä on pidätettyjen haastattelu. Juttu on lähetyksessä ensimmäisenä. Kuuntelu tästä:
http://areena.yle.fi/toista?id=2308011
tai suoraan:
http://www.yle.fi/java/areena/dispatcher/2308011.asx?bitrate=1

Moskovasta tuli juuri viesti suomalaisryhmältä: Onnistuttiin siinä, että varattiin useampi känny ja muistikortti. Kuvia on. Kaikki ovat nyt vapaina.


Klo 19.15

Amerikkallainen gayaktivisti Andy Thayer on päässyt vapaaksi. Interfaxin tietojen mukaan pidätettynä oli parhaimmillaan 81 aktivistia. Tällä hetkellä on vielä pidätettynä 31 henkeä, osa venäläisiä, osa valkovenäläisiä. Kerrotaan, että muut aktivistit vievät pidätetyille leipää ja vettä. Varpusvuorella heitä pidätettiin lähes 40 ja keskustan tempauksessa 32.

Virallista Euroviisumaailmaa kiinnostavat Dita Von Teesin rinnat. Erotiikkatanssija tanssii saksalaisen homotähden taustalla. Tanssijaa on kehotettu huomioimaan eri kulttuurien erot. Rinnat pitäisi peittää hieman huolellisemmin. Hän itse ei hyväksy Grand-Prix-sensuuria.

Tässä kuvasarjassa on ne rinnat
http://www.morgenpost.de/vermischtes/article1094308/Dita_von_Teese_will_Grand_Prix_Zensur_trotzen.html
******

Lauantaiaamu: aktivistit maan alla, poliisi uhkailee

Moskovaan odotetaan vaihtelevaa pilvisyyttä ja ajoittain aurinko pilkistää. Maksimilämpötila +14 astetta. Aurinko on noussut klo 5.14. Illalla on suuret euroviisujuhlat ympäri Eurooppaa. Helsingissä juhlitaan mm. Fenixissä Eerikinkadulla. Oulussakin on euroviisubileet.

Klo 8.00

Helsingin Sanomat käsittelee aamulla kulttuurisivuillaan myös euroviisukisojen homoluonnetta. Kuvassa on kaksi homoa Hampurista. Peter Wölke ja Stefan Knötter saapuivat Moskovaan seuraamaan semifinaaleja ja pukuharjoituksia, jotka ovat itse asiassa täysiä konsertteja. Finaalin he lentävät katsomaan yhteiseen kotiinsa Hampuriin. Finaali katsotaan kotona ystävien kanssa juhlatunnelmissa. Pojat tiesivät Moskovaan tullessaan, että täällä ei pidetä homoista.
"Siitä kerrottiin paikallisessa lehdessä Hampurissa. Kirjoitettiin, että kun Moskovassa koetetaan järjestää gay pride, Moskovan mahtavin mies sen aina kieltää", Wölke kertoo.

Moskovan pormestari Juri Luzhkov on kieltänyt lauantaiksi suunnitellun gay parade -marssin, mutta venäläiset aktivistit uhmaavat kieltoa. Euroviisut ovat homojen suosiossa kuitenkin vain lännessä, ja siksi saksalaisfaneja jätti tulematta Moskovaan. Jo edellisissä viisuissa Belgradissa tuli katujen kuiskailusta selväksi, ettei seksuaalivähemmistö ollut kaupunkiin tervetullut.

Suomen Euroviisuklubin varapuheenjohtaja Jouni Pihkakorpi arvelee, että viisuharrastajissa homoja on samassa suhteessa kuin muissakin harrastuksissa. Suomalaisfanit haluavat pitää politiikan, myös seksuaalivähemmistöjen oikeudet, poissa euroviisuista. Moskovaan on tultu musiikin vuoksi. (Homofanit ovat varmaan eri mieltä. Referoijan lisäys!). "Me otamme vastaan sen vieraanvaraisuuden, joka järjestäjämaalla on tarjota", Pihkakorpi sanoo. (Kaikki lahjat otetaan vastaan. Referoijan lisäys!).

Poliiseja on paljon. Se on Wölken ja Knötterin suurin ihmetyksen aihe: "Poliiseja on liikaa."
Kun konsertit päättyvät, yleisöä johdattaa tiivis poliisien rivistö aina stadionilta Prospekt mira -metroasemalle saakka. OMON-erikoisjoukkojen mies kertoi, että he turvaavat viisuvieraiden matkaa metroon. Täällä poliisit eivät juuri vastaile kysymyksiin. Hampurilaiset ihmettelevät. Onko täällä jotain pelättävää?

(HS)

*****

Pride-järjestäjien puolesta Nikolai Aleksejev on kertonut UkGayNewsille yöllä, että kaikki jännittävät tätä päivää. He ovat valmiina lähtemään kaduille huolimatta poliisin eilisistä uhkauksista. On vaikea uskoa, että tänä vuonna 55 aktivistia eri puolilta Venäjää ja Valko-Venäjää on valmiina lähtöön. Torstaista asti on valmisteltu ja kaikki ovat innostuksella mukana. Homot ja lesbot eivät ole pelkureita. Se on näytettävä venäläisille. Viesti on jo mennyt perille. Venäläinen media on laajasti kertonut gay pridestä. (Klo 01.00)

*****

Moskovan poliisi korosti eilen uudelleen, että kaikki yritykset järjestää gaypride tukahdutetaan. Poliisimiehille on annettu selvät ohjeet. Pienintäkään järjestyshäiriötä ei sallita, ja se koskee myös gay prideä. Jos joku yrittää, hän joutuu lain mukaan siitä ankarasti vastaamaan. Näin kertoi RIA Novostille poliisikenraali Leonid Vedenov. Tähän mennessä 20 000 poliisia on pitänyt järjestyksen hyvin yllä. Järjestelyihin Venäjä käyttää ainakin 30 miljoonaa euroa.

Reuters kertoo, että äärioikeistolaiset iskujoukot ovat luvanneet hoitaa homot terveiksi. Se tapahtuu niin, että heidät hakataan sairaalakuntoon ja sairaala hoitaa loput. Sairaat kuuluvat sairaalaan.

Klo 11.00


UkGayNews kertoo Ranskan euroviisudelegaation johtajasta Bruno Berbereksestä. Hän ilmeisesti aikoo mennä mukaan keskelle tapahtumia. Hän ottaa riskin, vaikka hänet hakattaisiin.

*****

Pari moskovalaista tv-asemaa, jotka näkyvät netissä
mms://mms.amtv.ru/BizOne
http://www.vesti.ru/video1.asx?vid=onair


Klo 11.50

UkGayNews kertoo, että media ja poliisi ovat jo paikalla. Siellä on myös Ranskan, Suomen, Saksan, Englannin, USAn ja Hollannin lähetystöjen edustajat siltä varalta, että ko. maiden kansalaiset tarvitsevat apua.

Kokoontumispaikka on Pushkin-aukio. Alexander Pushkin (1799-1837) on yksi Venäjän merkittävimmistä runoilijista. Vaihtoehtoisena paikkana maninittiin eilen Alexander-puisto Kremlin muurin vieressä. Siinä palaa ikuinen liekki.


Perjantai 14.5.2009

Englantilainen ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell kuvaa tilannetta surrealistiseksi. Gayaktivistit ovat menneet piiloon, ettei heitä tänään pidätettäisi. (klo 16)

*****

Moskovan Priden mielenosoitus pidetään huomenna Novopushkinskomin aukiolla Moskovassa. Tapahtuma alkaa klo 13 paikallista aikaa. Siihen osallistuvat venäläiset, valkovenäläiset ja muunmaalaiset aktivistit. Ulkomaisia euroviisuvieraita kehotetaan myös kaduille osoittamaan läsnäoloaan, mutta Novopushkinskomin aukiosta varoitetaan. Siellä voi tulla hakatuksi.

*****

Englantilainen ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell on kolmatta kertaa Moskovan Pridessä. Hän kertoo, että rajalla hänelle oltiin kohteliaita, vaikka jotkut epäilivät, etttä maahantulo estettäisiin.

Tatchelille on annettu kunniapalkinto työstään Moskovan Priden hyväksi.

*****

Moskovalaisen päivällehden mukaan poliisi aikoo pidättää tänään pride-järjestelyistä vastavan Nikolai Aleksejevin.

*****

Moskovalaisten gayaktivistien käyttämä sivusto GayRussia.ru on ollut vaiti pari päivää. Nyt sitä taas on päivitetty. Viime vuonan se vaiennettiin ennen Moskovan Prideä. Pari päivää ennen Moskovan Prideä sivusto hävisi ja se ilmaantui takaisin vasta pride-tapahtumien jälkeen.

Myös UkGayNews on ollut vaiti. Se liittyy siihen, että ylläpitäjä ilmeisesti matkusti seuraamaan Baltic Prideä englantilaisryhmän mukana.
*****

Moskovassa oli toissapäivänä ja eilen Slavic Prideen liittyvä konferenssi. Mukana oli 70 osanottajaa Venäjältä, Valko-Venäjältä, USAsta, Englannista ja Sveitsistä. Teemana oli "Gay-tasa-arvo ilman kompromisseja". Edustettuina oliva mm. nämä kaupungit: Moskova, Pietari, Minsk, Grodno, Borisova, Tula, Ufa, Jekaterinburg, Sotshi, Volgodonsk, Rostov, Krasnodar, Queen, Pyatigorsk, Ryazan, Makhachkala, Chicago, Lontoo, Geneve.

Torstai 14.5.2009

GayRussia-sivusto on ollut jostain syystä koko päivän vaiti.
*****

Moskovan pride-järjestäjät pyrkivät kontaktiin pormestari Lushkovin kanssa. Pormestari on aikaisemmin kutsunut homoja saatanallisiksi. Ääriuskonnolliset ja äärikansalliset ovat uhanneet väkivallalla pride-marssijoita. Englantilainen ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell on liittynyt pride-organisaattoreiden joukkoon. Hän toivoo, että saataisiin aikaan dialogia. Viimeksi eilen anti-gay –ryhmittymän aktivisti uhkasi pride-väkeä väkivallalla.

Keskiviikko 13.5.2009


Hollannin euroviisulaulaja Gordon on ilmoittanut, että hän pitää rintapielessään torstain semifinaalissa Moskovan Gay Priden pinssiä. Jos hän ei pääse finaaliin, hän aikoo osallsitua Moskovan Day Prideen lauantaina. Jos hän pääsee loppukilpailuun, hän poistuu Moskovasta, jos Gay Pride –marssi estetään. Muut trion jäsenet kertovat torstaina, mitä aikovat tehdä.

Hollannin yleisradio on ilmoittanut, että eurovision laulukilpailu lähetetään jälkikäteen nauhoitettuna, jos Gay Pride estetään väkivalloin.
*****

Venäläisten kirjailijoiden Unioni on ilmoittanut, että se vastustaa gay prideä. Unioni perustettiin jo 1932, ja se on ollut kommnunistisen puolueen suojeluksessa. Jos ei kuulunut unioniin, menetti oikeudet julkaista mitään. Sama vanha henki elää. Unionin mielestä gay pride on vihollisten provokaatio. Henkisesti sairaat yrittävät tuhota Moskovan mainetta.

*****

Tiistai-iltana on tihkunut tietoja Eurovisiojohdosta, että mahdollisesti poliisi pidättää moskovalaiset gayaktivistit jo perjantaina. UkGayNews kertoo asiasta.

*****

GayRussia-sivusto seuraa kaiken aikaa, mitä tapahtuu Moskovan Pride-rintamalla. Muut venäläiset gay-sivustot vaikenevat lähes täysin lauantain gay pride –suunnitelmista. Gay.ru-sivusto on yksi vaikenijoista. Sitä ylläpitää liikemies, joka omistaa erilaista gaybisnestä. Hän on valittanut, että gayaktivistit ainoastaan tuhoavat hänen bisnestään.

Gay.ru-sivulla on Norjaa edustavan tähden Alexander Rybakin kommentteja. Eurovision loppukilpailu on suuri gayparaati. Mitään muita paraateja ei lauantaina tarvita.
*****

Eilen illalla yksi Moskovan radioasemista lähetti tunnin puhelinkontaktiohjelman Pride-tapahtumista. Yksi soittaja haukkui gayaktivistit. Kaupungissa on pidetty gaypiknikkejä, eikä kukaan ole häiriintynyt. Miksei se riitä? Gayaktivisti Aleksejev vastasi, että piknikeillä on muu päämäärä, mm. seksi. Pridellä päämääränä ovat ihmisoikeudet.


Tiistai 12.5.2009

Kuva viime vuodelta, kun englantilaisen Peter Tatchellin silmä lyötiin mustaksi.
http://www.gayrussia.ru/images/TatchellAttackMoscowBig.jpg

*****

Englannissa ulkoministeriö on antanut matkustusvaroituksia Moskovaan matkaaville. Matkailijoiden on syytä tietää, että Moskovan Gay Pride saattaa aiheuttaa väkivaltaisuuksia. Erityisesti homoparien on oltava varovaisia. Tunneilmaisuja on syytä välttää.
*****

Lesbopari yritti tänään Moskovassa naimisiin. Ennen henkikirjoittajan toimistoon menemistä he pitivät talon edessä lehdistötilaisuuden. Lehdistö seurasi sisälle toimistoon. Viranomaiset kieltäytyivät avioliiton solmimisesta. Kanada ja Norja ovat ainoita maita, jotka solmivat avioliittoja myös muiden maiden kansalaisille. Lesbopari yrittänee sitä, koska Venäjän laissa ei ole nimenomaisesti kielletty ulkomaisten homoavioliittojen tunnustaminen.

Valokuva parista:
http://www.gayrussia.ru/events/detail.php?ID=13432

Maanantai 11.5.2009


Moskovan Priden järjestäjät kertoivat maanantaina illalla, että media on ollut kiinnostunut HLBTI-ihmisten ihmisokeuksista. Silmiinpistävää kuitenkin on, että ne eurooppalaiset tv-asemat, jotka ovat mukana lähettämässä euroviisuja (Eurovisiomaiden tv-yhtöt), eivät ole ottaneet yhteyksiä pride-järjestäjiin.

Onneksi on vapaata lehdistöä ja vapaita tv-asemia, jotka haluavat nähdä muutakin kuin kimallusta.
(UkGayNews)
*****

Venäläinen tv-kanava aikoo lähettää suorana lesbohäät huomenna iltapäivällä. Tytöt ovat jo valmiina. Kukat ja puvut on mietitty.
*****

Moskovan pormestari Lushkov on tunnetuin gay-paraatien vastustaja Bvenäjällä. Hän on kieltänyt tämänvuotisen pride-kokoontumisen, mutta hän on sallinut anti-gay-mielenosoituksen. Se alkaa huomenna klo 16 Pushkinin aukiolla.
*****

Useiden EU-maiden suurlähetystöt ovat kertoneet Slavic Priden järjestäjille. että lauantaina toimitaan yhteistyössä, jos ihmisiä pidätetään.
*****

Englantilainen ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell osallistuu jälleen Moskovan Pride-tapahtumaan. Toissa vuonna hänen silmänsä hakattiin mustaksi. Myös amerikkalainen aktivisti Andy Thayer on tulossa mukaan.
*****

Eilen klo 20 pidettiin Slavic Priden järjestelykomitean kokous. Turvallisuus oli tärkeä. Kaikilta otettiin pois kännykät ja niistä poistettiin jopa akut, etteivät mahdolliset vasikat rakentaisi suoraa yhteyttä viranomaisiin.

7 kommenttia

Kello 13 on tullut Moskovasta tällainen tieto Tarja Koivumäeltä: 3 suomalaista naista pidätetty noin sata metriä Pushkinin puistosta. Miliisi pidätti ihmisiä umpimähkään. Venäjän äidit -ryhmän jäsenet potkivat ja hakkasivat kepeillä. Paikalla oli miliisejä tuhansittain, puisto ympäröity tiiviisti sotilasajoneuvoin. Kaikki ympäristön alikulut vahvasti vartioitu. Olemme matkalla miliisiasemalle panssaroidussa ajoneuvossa. Yksi ryhmän jäsen on meistä erillään.
Toivoisinpa, että uutisten toimittajat kiinnittäisivät paljon enemmän huomiota juttujensa luettavuuteen. Ranneliike ei ole puhe- eikä reaaliaikainen media, joten nopeudella ilman tolkkua ei ole mitään arvoa. Käyttäkää vartti enemmän jokaiseen päivitykseen ja pitäkää huoli että jokainen päivitys yksinäänkin on luettava juttukokonaisuus. Uudistuksen jälkeen Ranneliikkeen uutiset ovat olleet jopa kahden lauseen mittaisia töksäyksiä joilla on vähän informaatioarvoa. Sisältö ensin kuntoon ja sitten se luettavaan muotoon ennen julkaisemista. Nyt julkaistuista Moskovan ja Riikan uutisista ei ole päätä eikä häntää jos ei niitä seuraa jatkuvasti.