Kello 13 on tullut Moskovasta tällainen tieto Tarja Koivumäeltä: 3 suomalaista naista pidätetty noin sata metriä Pushkinin puistosta. Miliisi pidätti ihmisiä umpimähkään. Venäjän äidit -ryhmän jäsenet potkivat ja hakkasivat kepeillä. Paikalla oli miliisejä tuhansittain, puisto ympäröity tiiviisti sotilasajoneuvoin. Kaikki ympäristön alikulut vahvasti vartioitu. Olemme matkalla miliisiasemalle panssaroidussa ajoneuvossa. Yksi ryhmän jäsen on meistä erillään.
Toivoisinpa, että uutisten toimittajat kiinnittäisivät paljon enemmän huomiota juttujensa luettavuuteen. Ranneliike ei ole puhe- eikä reaaliaikainen media, joten nopeudella ilman tolkkua ei ole mitään arvoa. Käyttäkää vartti enemmän jokaiseen päivitykseen ja pitäkää huoli että jokainen päivitys yksinäänkin on luettava juttukokonaisuus. Uudistuksen jälkeen Ranneliikkeen uutiset ovat olleet jopa kahden lauseen mittaisia töksäyksiä joilla on vähän informaatioarvoa. Sisältö ensin kuntoon ja sitten se luettavaan muotoon ennen julkaisemista. Nyt julkaistuista Moskovan ja Riikan uutisista ei ole päätä eikä häntää jos ei niitä seuraa jatkuvasti.
Tällaisen lähes reaaliaikaisen blogin ottivat Keski-Euroopassa käyttöön ensimmäisenä erilaiset antifa-ryhmät (antifasistiset). Se oli hyödyllistä, kun ihmiset lähtivät tappelemaan uusnatsien kanssa. Kotiväki voi seurata, mitä tapahtuu. Ja muut mukaan tulevat saavat vihjeitä, minne pitää suunnata. Saksalaisissa entisen Itä-Saksan paikallisradioissa sitä tehtiin niin, että radioasema alkoi ottaa vastaan mielenosoitustietoja. Missä on nähty ja keitä?
Tämähän on ikivanha viestintätapa. Kun USA aikoinaan hyökkäsi Panamaan, CNN otti vastaan puheluita, ja Panamassa olevat englanninkieliset ihmiset kertoivat, missä amerikkalaisia sotilaita on nähty. Näin tehdään meilläkin paikallisradioissa kaiken aikaa. Missä on ruuhkaa, jne.
Ensimmäisen kerran näin homoblogin käytössä Varsovan Pridessä 2006. Saksalaisia oli tullut sadoittain Varsovaan, ja he kertoivat kotiväelle blogin avulla, mitä tapahtui. Sen jälkeen näitä blogeja on ollut monissa tilanteissa. UkGayNews on pitänyt tapahtumablogia viimeksi Riiassa viime vuonna. Moskovan pridessä aikaisemmin GayRussia –sivusto on pitänyt samanlaista blogia, mutta sivusto on aina mennyt tukkoon. Tänään parasta blogia pidettiin queer.de-sivustolla.
Idea on siinä, että sitä luetaan päivän mittaan useamman kerran. Uudet merkinnät ovat lyhyitä ja napakoita ja kelloaika on mukana. Siitä pitäisi syntyä jonkinlainen kuva tapahtumien kulusta ja tunnelmasta. Jos ei tiedä mitään tapahtuman taustasta, ei näitä merkintöjä todellakaan ymmärrä.
Yksittäiset merkinnät eivät voi olla pitkiä. Jos ne pitäisi rakentaa juttukokonaisuuksiksi, niin kukaan ei lähtisi sellaiseen hommaan. Samallahan on elettävä normaalia arkielämää. Ideahan on, että esim. tapahtumaan osallistujat lähettävät tekstiviestejä, ja siihen on hyvin vähän aikaa, jos vaikkapa pridemarssi samalla etenee pitkin katuja. Tässä muodossa blogissa on mukana joitakin linkkejä muihin uutislähteisiin. Esim. linkki YLEn uutisiin kertoi lisää suomalaisistä pidätetyistä. YLE sai vinkin suomalaisten pidätyksistä ranneliikkeestä!
Tämä luettavuus-keskustelu sopisi ehkä paremmin keskustelufoorumille, Sivustot & ylläpito -alueelle, mutta liittyyhän tämä tähän(kin) juttuun.
Toisin kuin Tero arvelee, ranneliike.net on tarvittaessa reaaliaikainen media. Paljon reaaliaikaisempi se ei voisi olla. Ja sillä nopeudellakin on arvonsa. Kun jokin kiinnostava tapahtuma ei ole kertaluontoinen vaan jatkuva, on jutun päivittäminen hyvä tapa pitää lukijoita ajan tasalla. Ehkä sitten kaiken jälkeen on aika jonkinlaiselle yhteenvedolle. Ehkä jonkinlainen taustaa valottava teksti olisi hyvä olla artikkelin alussa tai "kivijalkana" lopussa?
Itseäni on näiden etenevien tapahtumien seuraaminen kiinnostanut kovasti - ja näkyypä kiinnostaneen monia muitakin.
Näissä artikkeleissa typografisina keinoina voi käyttää lihavointia, kursiivia ja alleviivausta. Varmaan tulevaisuudessa löytyy tapoja, miten näillä eväillä homma toimii parhaiten.
Mielestäni täällä artikkelien muoto voi vaihdella sen mukaan miten se parhaiten palvelee käsiteltävää aihetta. Tässä tapahtumat ovat edenneet tunti tunnilta. Jossain muussa aiheessa perustelluin muoto on hieman toinen.
Yhden tai parin virkkeen mittaisia juttuja on ollut myös ennen uudistusta. Keskustelufoorumilla ne eivät ehkä erottuneet niin vahvasti kuin tässä uudessa ympäristössä. Kuten myös on ollut tosi pitkiäkin juttuja. Itse lukisin mieluiten artikkeleja, joiden kohdalla ei tarvitsisi välttämättä klikata toisaalle saadakseen johtoajatuksesta kiinni.