Latviassa samaa sukupuolta olevat voivat rekisteröidä parisuhteensa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Latvian pääkaupunki Riika

Latviassa on astunut voimaan laki samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröimisestä. Latvian parlamentti hyväksyi lain marraskuussa 2023

Rekisteröity parisuhde on erillinen avioliitosta, eikä tuo esimerkiksi adoptio-oikeutta, mutta parisuhteensa rekisteröineistä kumppaneista tulee juridisesti toistensa lähiomaiset. Käytännössä tämä vaikuttaa esimerkiksi sosiaaliturvaan, verotukseen, perimiseen ja myös tilanteeseen, jossa puolisoista toinen joutuu sairaalaan.

Latviassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema on eurooppalaisittain yhä heikko, vaikka se on viime vuosina selvästi kohentunut. 

Keväällä 2023 Latvian presidentiksi valittiin vuodesta 2011 ulkoministerinä toiminut Edgars Rinkēvičs. kertoi vuonna 2014 homoseksuaalisuudestaan Twitter-viestissä. Joidenkin arvioiden mukaan suositun poliitikon esilläololla on ollut myönteinen vaikutus asenteisiin.

Varsinaista parisuhdelakia yritettiin Latviassa viedä läpi pitkään, mutta pyrkimykset epäonnistuivat toistuvasti. Esimerkiksi syrjintäsuoja on edelleen vaillinainen, avioliitto määritellään perustuslaissa vain naisen ja miehen väliseksi ja transsukupuolisen henkilön juridisen sukupuolen vahvistaminen edellyttää lääketieteellisiä sukupuolenkorjaushoitoja. Oikeuden vuonna 2020 tekemän päätöksen myötä samaa sukupuolta olevien parien vanhemmoimien perheiden on ollut mahdollista saada juridinen tunnustus ja perhe-etuudet vuodesta 2022 lukien, ja EU-tuomioistuimen päätöksen myötä muissa EU-maissa solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot tunnustetaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Latvian pohjoinen naapuri Viro hyväksyi alkukesästä sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön ja se astuu voimaan vuoden 2024 alussa. Liettuassa samaa sukupuolta olevien välisiä parisuhteita ei edelleenkään tunnusteta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!