Myös Helsinki Pride edellyttää mukaan tulevilta puolueilta eheytyshoitojen kiellon kannattamista

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 7
Helsinki Pride 2023 -kulkue lähdössä liikkeelle.

Helsinki Pride seuraa Turku Pridea poliittisille puolueille ja niiden nuorisojärjestöille asetetuissa osallistumisen ehdoissa. Puolueilta vaaditaan ns. eheyttämistoiminnan kieltävän lain edistämistä. 

Helsinki Pride -yhteisön hallitus kertoi 22. toukokuuta julkaisemassaan tiedotteessa asettaneensa kumppanuuden ehdoksi omalta puoleltaan eheyttämistoiminnan kieltävän lain edistämisen. 

- Viime viikolla julkaistun Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan suomalaiset kohtaavat eurooppalaista keskiarvoa useammin eheyttämistoimia. Helsinki Pride -yhteisö haluaa poliittisten toimijoiden sitoutuvan käsittelyssä olevan lain edistämiseen, todetaan pride-osallistumisia koskevassa tiedotteessa.

- Meille on tärkeää, että koko puolueiden kirjo on esillä viemässä yhdenvertaisuutemme viestiä myös parlamentaarisen järjestelmän läpi. Halusimme erityisesti tänä vuonna tuoda esiin eheyttämistoiminnan kieltävää lainsäädäntöä, sillä se on juuri nyt eduskunnassa käsiteltävänä. Se, että perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan 31% vastaajista Suomessa on kokenut eheyttämistoimia, kertoo miten laajasta ongelmasta on kyse, kertoo Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen.

Eduskuntapuolueista ovat järjestön mukaan tänä vuonna mukana SDP, RKP, vasemmistoliitto ja vihreät.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsinki Priden tiedotteen julkaisun jälkeen Helsingin kokoomus kertoo hakevansa Helsinki Pride -tapahtuman yhteisökumppanuutta. Kokoomuksesta myös muistutetaan sen kielteisestä kannasta ns. eheytyshoitoihin. Puolueen paikallisosaston toiminnanjohtaja Timo Enroth sanoo Ylen julkaiseman STT:n sähkeen mukaan, että puolue on ollut koko ajan aikeissa osallistua tapahtumaan, mutta jostain syystä hakemus on jäänyt tekemättä. kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokon mukaan Helsinki Prideen osallistuvat tänä vuonna puolueen piiristä Helsingin kokoomus, kokoomusopiskelijat, Helsingin kokoomusnuoret ja Kansallinen sateenkaariryhmä Kasary ry.

Uutisointi koskien Helsinki Prideä on harhaanjohtavaa. Kokoomuksen puoluekokous on 2020 hyväksynyt aloitteen eheytyshoitojen kieltämisestä, Kokko kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Ulkopuolelle olisivat jäämässä keskusta, kristillisdemokraatit, Liike Nyt ja perussuomalaiset. Sekä kokoomuksen että keskustan nuoriso- ja opiskelijajärjestöt ovat osallistumassa tapahtumaan.  

Elo-syyskuun vaihteessa järjestettävä Turku Pride ilmoitti omasta vastaavasta linjauksestaan toukokuun puolivälissä.

Eheytyshoitojen kieltämistä vaativaa kansalaisaloitetta käsitellään parhaillaan eduskunnan lakivaliokunnassa. Eheytyshoidoilla tarkoitetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen identiteetin muuttamiseen pyrkivää toimintaa. 

Uutista päivitetty: lisätty mukaan kokoomuksen Helsingin osaston osallistumishakemukseen liittyvät tiedot.

7 kommenttia

Helsinki Pride on lyhynäköisesti politisoitunut ja asettunut poliittisesti vastustamaan joitain puolueita kieltämällä näiden osallistumisen. Nyt se sitten saa maistaa omaa lääkettään, kun vastavuoroisesti perussuomalaiset ministeriöt eivät osallistu touhuun.
PSV, ilmeisesti viittaat tähän uutiseen, jonka mukaan "Leena Meri ja Lulu Ranne katkaisivat ministeriöidensä yhteydet Prideen – ei saa näkyä edes sometileillä" (https://yle.fi/a/74-20091153 ).
Olen kuitenkin kanssasi vähän eri linjoilla. Minusta on ihan asiallista vaatia puolueilta muutakin kuin vain juhlapuheita pride-kansan tukemisesta. Sehän on vain tietynlaista pinkkipesua; annetaan mielikuva kannatuksesta, mutta käytännössä äänestetään oloja parantavia lakiehdotuksia vastaan. Minusta tällaisille puolueille ei ole mitään tarvetta antaa mahdollisuutta kiillottaa imagoaan, jos ne kuitenkin kääntävät selkänsä, kun todellista tukea tarvittaisiin. Eduskunnassa olevat puolueet ovat kuitenkin tahoja, jotka oikeasti voisivat tehdä muutoksia lainsäädännön kautta. Politikoinnin ulottamista laajemmin esim. sponsoreihin pitää kuitenkin harkita tarkasti ja sulkea pois vain räikeät tapaukset.