Ravintoloitsija Tuomo Isotalo on kuollut

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren

Ravintoloitsija Tuomo Isotalo kuoli 1. helmikuuta 2022. Helsingin Sanomat julkaisi ystävien kirjoittaman Isotalon muistokirjoituksen kesäkuun alussa. Lehdessä kerrottiin Isotalon kuolleen pitkäaikaiseen sairauteen.

Isotalo vaikutti Helsingin sateenkaariyöelämän historiaan vahvasti, sillä hän oli perustamassa Helsinkiin vuonna 1984 Gay Gambrinia ja hän toimi myös sen ravintoloitsijana. Myöhemmin 1990-luvun alussa hän perusti H2O-baarin.

Hulivilipoika kertoo kirjoituksessaan Gay Gambrinin perustamisesta:

Setalaiset ottivat vuonna 1984 yhteyttä ravintoloitsija Tuomo (Tommi) Isotaloon, joka oli jo omalla tahollaan haaveillut homokapakasta. Noin miljoonan markan investointi näinkin uskaliaaseen hankkeeseen oli kuitenkin hirvittänyt, joten ratkaisuksi tuli voimien yhdistäminen. Kuin myytissä ikään, vaahdosta nousi Ravintola Oy Afrodite.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sopivan ravintolatilan etsintää ohjasi Seta-lehden 3–4/94 mukaan ennen kaikkea hienovaraisuus: jokaisella piti olla mahdollisuus tulla viettämään iltaa häpeilemättä. Afrodite Oy:n valinta osui Iso Roobertinkatu 3–5:n sisäpihalla sijanneeseen ravintola Gambriniin, jolla oli kaiken kukkuraksi oma pervomenneisyytensä.

Hulivilipoika kirjoittaa, että anniskeluluvan saaminenkin oli lopulta onnistunut oletettua helpommin: Alkossa oli suorastaan odoteltu sitä, että Suomeenkin perustetaan seksuaalivähemmistöille suunnattu baari.

Hurjinta muodonmuutoksessa oli se, että ensimmäistä kertaa Suomessa ravintolan nimeen lisättiin komeasti Gay. Gay Gambrini avasi ovensa 4.7.1984 klo 19.

Vuonna 1989 lempinimellä Iso-Tommi tunnettu Isotalo myi osuutensa Gay Gambrinia pyörittäneestä Ravintola Oy Afroditesta ja vuonna 1992 hän perusti Eerikinkatu 14:ään erityisesti homomiehille suunnatun H2O-baarin. Ravintola Oy Afroditen tarina puolestaan jatkui vielä vuosikymmenet Don’t Tell Mama (DTM) -yökerhon muodossa.

Helsingin Ison Roobertinkadun Gay Gambrinin ja Eerikinkadun H2O:n lisäksi hän perusti joukon muitakin ravintoloita ja toimi matkailun parissa. Forssassa vuonna 1950 syntynyt Isotalo toimi yrittäjänä jo lukioikäsienä. Lisäksi hänen harrastuksiinsa kuului esimerkiksi teatteri. Isotalo toimi myös Psyke ry:ssä ja sen 96-lehdessä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!