Yle: Seta ja Trasek huolissaan anti-gender-liikkeen häiriköinnistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Aito avioliitto ry on osa kansainvälistä yhdenvertaisuutta vastustavaa verkostoa, joka perustelee toimintaansa esimerkiksi lapsien oikeuksilla.

Anti-gender-liike pyrkii heikentämään naisten sekä vähemmistöjen oikeuksia ja häiriköi sateenkaarijärjestöjä, kirjoittaa YLE. Anti-gender-liike vastustaa olkiukoksi rakennettua ns gender-ideologiaa, jonka esitetetään romuttavan perinteiset perhearvot.

Anti-gender-toimijoita yhdistää Ylen juttuun haastatellun Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkimuksen yliopistonlehtori Tuija Saresman mukaan konservatiiviset arvot, eli niin sanottu perinteinen perhemalli, heteroseksuaalinen avioliitto ja ajatus siitä, että sukupuolia on vain kaksi: mies ja nainen. Saresman mukaan liikkeeseen kuuluu äärioikeistoa ja erityisesti evankelisiin herätysliikkeisiin kuuluvia kristittyjä. 

Esimerkkinä mainitaan kristillisdemokraattien näkyvä kansanedustaja Päivi Räsänen, joka on KD-lehden artikkelissa ilmaissut huolensa siitä, miten ideologialla pyritään vaikuttamaan lasten maailmankuvaan kouluissa ja päiväkodeissa sukupuolia häivyttämällä ja normalisoimalla samaa sukupuolta olevien suhteet.

Saresma kuitenkin toteaa, ettei ole olemassa mitään gender-ideologiaa.

- On todella ihmeellistä, että voidaan perustaa tällainen liikehdintä keksityn asian vastustamiseksi. Se on ollut kuitenkin yllättävän tehokasta ja levinnyt maasta toiseen, sanoo Saresma.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ylen juttuun samoin haastatelt sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksia ajavan Trasekin hallituksen puheenjohtaja Kasper Kivistö kertoo, että anti-gender-liike vaikuttaa heidän toimintaansa erityisesti väärää tietoa levittämällä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Tällaisena toimintana mainitaan esimerkiksi hlbti-järjestöjen esittämien arvojen tarkoituksellinen vääristely ja vääntely. 

Esiin nostetaan myös World Congress of Families, johon viitataan Suomessa esimerkiksi yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä vastustaneen ja sittemmin sukupuolivähemmistöjen asemaa parantavien lakihankkeiden vastustamisesta tunnetun Aito avioliitto ry:n kattojärjestönä. Aito Avioliitto ry on mainittu vuonna 2019 Valtioneuvoston ihmisoikeuksia käsittelevässä raportissa anti-gender-toimijaksi. Tämän Aito avioliitto ry kieltää verkkosivuillaan julkaistussa kirjoituksessa. Aito avioliitto ry on kuitenkin itsekin todennut yhteytensä moniin anti-gender-liikkeen toimijoihin.

- Aito avioliitto ­yhdistys on osa kansainvälistä liikettä, joka on saanut jo miljoonia ihmisiä liikkeelle sekä toimimaan aidon avioliiton säilyttämisen puolesta. Aito avioliitto yhdistys on allekirjoittanut  yhteistyösopimuksen 17.1.2015 ranskalaisen La Manif Pour Tous ­liikkeen (www.lamanifpourtous.fr/en/) kanssa ja käytämme toiminnassamme samaa tunnusta. Yhteisessä rintamassa on mm. Iona Institute Irlannissa (www.ionainstitute.ie), Mass Resistance USA:ssa (www.massresistance.org) ja Coalition for Marriage Englannissa (c4m.org.uk), todettiin Aito avioliitto -yhdistyksen perustamisesta kertovassa tiedotteessa vuonna 2015. 

Aito avioliitto ry esimerkiksi pitää myönteisenä Unkarin uutta lainsäädäntöä, jolla estetään jakamasta asiallista tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä nuorille.

Aito avioliitto -yhdistykseen sidoksissa olevia henkilöitä on mukana myös kesällä 2021 perustetussa Sanan- ja uskonnonvapaus ry -nimisessä yhdistyksessä, joka kertoo, että “sen tarkoituksena on edistää ja valvoa sanan- ja uskonnonvapauden toteutumista Suomessa”. Yhdistyksen kristillinen tausta tulee ilmi siinä, että korostetaan “vapautta ilmaista ja harjoittaa julkisesti Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa ja vakaumusta”.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!