Nimekkäät Formula 1 -kuljettajat kritisoivat Unkarin hlbti-vähemmistöjä koskevaa lakia

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
F1-maailmanmestari Lewis Hamilton tukee hlbti-vähemmistöjä (kuva: Tim Goode / PA Photos / Lehtikuva)

Nimekkäät Formula 1 -kuljettajat kritisoivat Unkarin kesäkuussa hyväksyttyä hlbti-vähemmistöjä koskevaa lakia. Unkarissa kilpaillaan Formula ykkösten GP-kilpailussa viikonvaihteessa.

Asiasta kertovat esimerkiksi Motorsport ja BBC.

F1:n hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton kutsui Unkarissa kiistanalaista lainsäädäntöä pelkurimaiseksi ja harhaanjohtajaksi.

Instagram Storiesissa julkaisemassaan viestissä Isosta-Britanniasta kotoisin oleva Hamilton osoittaa viestinsä kaikille ihmisille Unkarissa.

- Grand Prix -viikonlopun alla haluan jakaa tukeni heille, keitä hallituksen anti-LGBTI+ -laki koskee. Se on mahdoton hyväksyä, pelkumrimainen ja harhaanjohtava. Jokaisella tulisi olla vapaus olla oma itsensä, riippumatta siitä ketä rakastavat tai miten he kokevat olevansa. Kehotan Unkarin kansaa äänestämään tulevassa äänestyksessä LGBTQ+ -yhteisön oikeuksien suojelemisen puolesta. He tarvitsevat tukeamme enemmän kuin koskaan. Olkaa hyviä ja osoittakaa rakkautta lähimmäisillenne, sillä rakkaus voittaa aina. 

Hamilton viittaa viestissään Unkarin hallituksen järjestämään tulevaan kansanäänestykseen 8. heinäkuuta voimaan astuneesta laista, joka käytännössä esimerkiksi estää kertomasta kouluopetuksessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Äänestyksen tarkkaa ajankohtaa ei toistaiseksi ole kerrottu. Unkarin toimintaa on kritisoitu laajasti ja esimerkiksi Euroopan unioni on käynnistänyt prosessin asiaan puuttumiseksi. Aihe oli esillä esimerkiksi viikonlopun Budapestin pride-tapahtumassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hamilton on seitsenkertainen Formula 1 -maailmanmestari. Hän on toiminut viime aikoina näkyvästi esimerkiksi Black Lives Matter (BLM) -liikkeessä ja puhunut muutenkin yhdenvertaisuuden puolesta.

Vuonna 2017 Hamilton kuitenkin ivasi sosiaalisessa mediassa jakamassaan videopostauksessa sisarenpoikansa mieltymystä prinsessamekkoon, ja tuolloin syntynyttä kohua kutsuttiin nimellä Princessgate. Kohun myötä Hamilton pyysi sanomisiaan anteeksi ja poisti lopulta kaikki postauksensa sosiaalisessa mediassa.

Myös saksalaiskuljettaja Sebastian Vettel ottaa kantaa Unkarin "homopropagandalakiin". Hän pitää nolona sitä, että Euroopan unioniin kuuluva maa on vienyt tällaisa pykäliä lainsäädäntöönsä.

Torstaina Vettel esiintyi sateenkaariteemaisissa lenkkitossuissa. Hän myös aikoo käyttää sateenkaaren värein maalattua kypärää.

- Meillä on ollut niin monia mahdollisuuksia oppia menneestä. En voi ymmärtää miksi on niin vakea nähdä ihmisten olevan vapaita tekemään mitä haluavat ja rakastamaan ketä tahtovat.

Sunnuntaina Vettel sai nuhteet Kansainväliseltä autourheiluliitolta Fialta, koska tämä ei riisunut ajoissa ennen Unkarin GP:tä päällään pitämäänsä sateenkaaren väreissä olevaa t-paitaa, jossa oli teksti "same love". Sääntöjen mukaan erilaiset kantaa ottavat paidat pitää riisua ennen kansallislaulujen alkua. Vettel totesi Autosportille, ettei välitä rangaistuksesta ja tekisi saman uudelleen. Hamilton on esittänyt Vettelille tukensa. 

F1-maailma nostaa esiin aiemmin vaikenemaansa asiaa

F1-autourheilussa hlbti-aihepiiri oli pitkään vaiettu aihe, mutta aivan viime vuosina myös moottoriurheilun piirissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät yhdenvertaisuuskysymykset ovat nousseet esiin.

Päivitys 3.8.: lisätty tieto Vettelin sunnuntaina saamista nuhteista.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!