Helsinki Pride 2021 käynnistyi - Suomessa juhlitaan useita hlbti-aiheisia tasavuosia

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1
Helsingin kaupungintalo toimii Pride Housena

Helsinki Pride 2021 -viikko on käynnistynyt. Perinteistä kulkuetta ja puistojuhlaa ei koronatilanteen vuoksi ole.

Peruuntuneen kulkueen ja puistojuhlan sijaan on virtuaalikulkue ja erilaista muuta ohjelmaa, josta suuri osa on ulkoilmassa. Samaan aikaan vietetään nuorten pridea. 

Priden pääjuhlana toimii lauantaina 3. heinäkuuta Helsingin jäähallilla järjestettävä konsertti, jossa esiintyjinä ovat Sanni, Tuure Boelius, Benjamin, NikoLa ja Pola Ivanka. Konsertin juontavat Cristal Snow ja Lola Lorenzo. Konsertti on katsottavissa Pride Streamissa ja Yle Teemalla.

Pride-viikon keskeinen tapahtumapaikka - Pride House - on Helsingin kaupungintalo.

Pride-viikon suojelijana toimii pääministeri Sanna Marin. 

Tasavuosien juhlintaa

Pride-viikon keskeisenä teemana ovat suomalaisen hlbti-vähemmistöjen historian lukuisat tasavuodet. Yhä jatkuvaan yhdenvertaisuustyöhön viittaava vuoden teema on kiteytetty englanninkieliseen iskulauseeseen "Pride in Progress".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alkuvuodesta tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet lakkasivat Suomessa olemasta rikos. Aihe on esillä esimerkiksi Hämeenlinnan Vankila-museossa, jonka näyttelyä on laajennettu "miehimyssellillä", joka kertoo juuri homoseksuaalisten suhteiden dekriminalisoinnista. 

Kesäkuun lopulla puolestaan tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Suomen Lääkintöhallitus ilmoitti, että homoseksuaalisuuden sairausluokitus kumotaan.

Syksyllä tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Suomessa ensimmäistä kertaa tunnustettiin virallisesti samaa sukupuolta olevien parien olemassaolo, kun eduskunta hyväksyi parisuhdelain. Laki astui voimaan seuraavana keväänä.

Transvestismi poistettiin tautiluokituksesta kymmenen vuotta sitten, 2011. Samalla monet fetissikiinnostukset poistettiin sairausluokituksesta.

Toistaiseksi ei vielä ole tietoa siitä, liittyykö vuosi 2021 luettelon jatkoksi translakiuudistuksen vuotena. 

Syksyllä 2001 avautunut ranneliike.net-sivusto on myös ollut olemassa kaksi vuosikymmentä.

Sateenkaariliputus

Monissa kaupungeissa Helsingin lisäksi pride-viikon kunniaksi liputetaan sateenkaarilipuin.

1 kommenttia