Saksan katolisen kirkon papit kapinoivat Vatikaania vastaan - samaa sukupuolta olevia pareja siunataan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Vatikaania haastetaan esimerkiksi Saksassa, jossa monet papit vastoin katolisen kirkon ohjeita siunaavat samaa sukupuolta olevia pareja.

Saksassa yli sata pappia siunaa kuluvalla viikolla samaa sukupuolta olevia pareja. Rakkaus voittaa -liike (saksaksi Liebe Gewinnt) vastustaa Vatikaanin uskonopin kongregaation maaliskuussa tekemää linjausta suhtautua kielteisesti samaa sukupuolta olevien avioliittojen siunaamiseen.

Asiaa ovat käsitelleet esimerkiksi Euronews, radioyhtiö Deutsche Welle.

Katolinen kirkko ilmoitti maaliskuussa, ettei se siunaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Asiaa käsitelleen uskonopin kongregaation (CDF) mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat syntiä, eikä Jumala siunaa sitä. Kongregaatio valvoo kirkon "opin puhtautta". Paavi Franciscus on vahvistanut päätöksen.

Tuhannet katolisen kirkon papit ovat allekirjoittaneet vetoomuksen samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen sallimisen puolesta. Erityisesti Saksassa monet papit ovatkin pareja siunanneet. Erityisesti kuluvalla viikolla siunaustilaisuuksia järjestetään eri puolilla maata. Arkkipiispat sen sijaan ovat pitäytyneet Vatikaanin näkemyksen takana ja vastustavat siunaamista. Sen sijaan piispojen joukosta on kuulunut vaatimuksia keskustelun jatkamisesta.

Münchenissä Pyhän Benedictuksen kirkossa siunattiin sunnuntaina kymmeniä pareja, ja kirkko sai toimintansa vuoksi myös uhkauksia. Poliisi oli paikalla takaamassa turvallisuutta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksassa samaa sukupuolta olevat ovat voineet avioitua syksystä 2017 lähtien. Samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksytään Saksassa laajasti: eri mittausten mukaan yli 80 prosenttia tukee sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä.

Vain miehelle ja naiselle

Katolisen kirkon näkemyksen mukaan avioliitto kuuluu vain miehen ja naisen väliseen suhteeseen. Samaa sukupuolta olevien liitot taas eivät sen mukaan kuulu Jumalan suunnitelmaan. Katolisen kirkon virallisen opetuksen mukaan homoseksuaalisuus ei sinänsä ole syntiä, mutta homoseksuaaliset teot ovat. Samaa sukupuolta olevien suhteet nähdään katolisessa kirkossa "poikkeavana käyttäytymisenä" ja samaa sukupuolta olevien väliset seksuaaliset suhteet "itsessään häiriintyneenä".

Lokakuussa 2020 paavi Franciscus kertoi hyväksyvänsä samaa sukupuolta olevien parisuhteet ja kannattavansa parisuhdelainsäädäntöä. Avioliiton avaamista samaa sukupuolta oleville hän ei hyväksy. Katolisen kirkon johtaja käsitteli asiaa elokuvafestivaaleilla Roomassa ensi-iltansa saaneessa dokumenttielokuvassa Francesco. Katolisen kirkon konservatiivit kuitenkin ilmaisivat paavia tulkitun väärin, ja että paavin kommentti asiasta olisi irrotettu muusta asiayhteydestä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!